Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Postavit " komín v komíně ".

Zdravím Rce a děkuju – tvoje odpověď se mi líbí, je to fundovaná odpověď. Ale: všechno jsem prolezl, utěsnil, do komína vlez, vyčistil, vlezná dvířka opravil, vypadal jsem jak čert, novou výměnu kolem komína udělal.

Když tak člověk stojí v té „ komínové místnosti“, ve které se dá chodit, nad sebou to komínové těleso, tak tě stejně napadne, že ten kouř to má těžký, jak může tady nezabloudit, to je, jakobys pouštěl kouř z kamen přímo do pokoje a doufal, že si sám najde díru ve stropě.

Tah komína je tak malý, že sice krbová kamna hoří, ale prakticky nejdou regulovat, všechny ovládací klapky musí být úplně otevřeny, jinak se v kamnech za sklem začne válet kouř, sklo se začoudí a konec.
Někdy v září, po zazdění zděře, jsem zkoušel tah zapálenýma novinama, ale to by mi spíš od těch novin chytly fousy, o nějakém trhání z ruky nemůže být ani řeč, byl jsem rád, že jsem ty hořící noviny zahodil.
To, že mě čeká porada s odborníkem kominíkem, to je mi jasný, ale neni mi jasný, kde ho seženu, v tom místě, kde dům stojí, kominíci snad vymřeli a k mání jsou pouze na objednání, bydlím v Praze, na chalupu to je 135 km, ale nějak to musíme skloubit.
Pořád mě ale pronásleduje obsedantní pocit, že na vině je ta „baňka„ dole v komíně a že kdyby měl komín
"normální" tvar, tzn. konstantní profil odspoda až nahoru, tak že by kouř bez potíží trefil ven a komín by vykazoval větší tah.
Velice si vážim tvých rad, Rce, je to v pohodě, ještě však doufám, že se třeba ozve nějaký odborník – kominík. Chalupa stojí u Hlinska v Č.

P.S. Tím místem pro odpověď jsem nemyslel místo jako takové, ale místo pro odpověď samu, protože jsem si začal sám odpovídat, takže tak.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny