Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Postavit " komín v komíně ".

Dobrý den, omlouvám se, jmenovitě zvláště Rce, pozdě jsem si uvědomil, že jsem položil dotaz moc obecně a neúplně, pravda je taková, že se jedná o původní černou kuchyni, která je už sice zastropena / získalo se místo pro koupelnu / přesto nad tímto stropem zůstal ještě prostor cca 2 x 2 m, vysoký 2,5 m, / přístupný dvířky z půdního prostoru / jež se potom zužuje do již zmíněného komína o světlosti 500 mm. Do tohoto prostoru jsou zaústěny dva kouřovody, jeden z kamen v kuchyni Ø 112 a druhý Ø 150 z krbových kamen, stojících ve staré setnici. Než se kouř dostane do horní, zúžené části komína, chvíli „ bloudí „ ve spodní rozšířené části, kde se ochladí a potom neochotně opouští komín směrem vzhůru. Tím se dostávám k tomu, co jsem měl napsat rovnou, a to, že se mi jedná o překlenutí tohoto prostoru a možná pár metrů nahoru a napadla mě právě výše zmíněná flexi nerez trubka Ø 200 mm, kterou bych napojil na sopouch od krbových kamen a trubka by kouř vyvedla bezpečně nad rozšířený prostor komína, takže by nestačil vychladnout a tím by se, podle mého mínění, měl zlepšit tah u krbových kamen. Zatím není možno otevřít dvířka kamen bez toho, aby se do setnice nevyvalila oblaka kouře. Nevím sice proč, ale druhá kamna v kuchyni těmito potížemi netrpí. Ještě bych dodal, že o stavbě nového komína zatím neuvažuju, dům je cca 400 let starý, kamenný s cihlovými klenbami a nechtěl bych do něj takto zasahovat.
Takže tak a díky.

http://www.krby-krbova-kamna.com/tah-v-komine.html

Citace z Wikipedie:

Černá kuchyně tvoří prostor v domě, převážně v zadní či boční části síně, s otevřeným komínem trychtýřovitého tvaru o větším průměru, zvaného též lezák či plášťák, pod nímž bylo otevřené ohniště, v pozdějších dobách pak různá topná zařízení, jako např. sporák či pec. Do černé kuchyně se převážně vstupovalo ze vstupních prostor domu, na hradech a zámcích tvořila samostatné prostory mimo obytné části, často doplněné zdrojem užitkové či pitné vody. Býval v ní zabudován kotel pro přípravu nápojů pro dobytek či na vyvařování prádla. Ve stěně nad ohništěm bylo ústí pece a kamen postavených ve světnici. Taková černá kuchyně pak sloužila nejen k přípravě pokrmů, ale i k přikládání do kamen. Vařilo se na trojnožkách, roštech či v hrncích. V některých případech rozšířený komín sloužil k uzení masa.

P.S. Jak tak koukám, tak teď jsem to asi zazdil úplně, vypadá to tak, že jsem nenechal vůbec žádnej prostor pro odpověď, zkrátka neni nad to, šikovně se zeptat. :beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny