Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Schody

Na schody do právě budovaného bytu v podkroví mám 3metry do výšky a 3,2 délku a nevím jak to nejlíp vyřešit. Když budu chtít mít nášlap 26 cm, bude výška schodu 30cm a neumím si představit, jak se po nich poleze. Tak nevím, jestli snížit výšku na úkor nášlapu a o kolik si to můžu dovolit, aby byly schody schůdný. Jestli máte někdo podobný schodiště, napiště mi prosím, jak se po něm chodí.
Taky mě napadlo,ale nevím, jestli to není blbost, udělat schody cik cak, vždy jen do poloviny šířky schodiště, mohl by být až 40nášlap a další schod o 20cm výš,taky do poloviny, ale na druhé straně. Tím by vlastně byly nad sebou schody 40cm, ale pochozí 20cm nad sebou. Chápete mě, jak to myslím? :-) Nevím, jak to popsat :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky všem za rady.Díra na schodiště je 3,2 na délku,3 metry do výšky a 90cm do šířky.Je to mizernej…
MartinŘ 12.09.2008 07:32
MartinŘ
Něco podobného jsem řešil, takže napíši pouze své poznatky! Vyzkoušel jsem u známých: -mlynářské sch… poslední
edys 08.01.2009 20:37
edys

Díky všem za rady.Díra na schodiště je 3,2 na délku,3 metry do výšky a 90cm do šířky.Je to mizernej prostor a víc nikde nenaberu.Takže to schody podle normy zdaleka nebudou.Jen teď pořád řeším po čem se mi bude chodit líp,jestli když budou schody vyšší s lepším nášlapem, nebo nižší a menší nášlap. Ale když slezu s výškou na 20cm, tak budu mít nášlap 21cm a to nevím jak se potom bude chodit těm s velkou hnátou.Tak pak můžu jenom zvedat třeba na 25 výšku a 26 nášlap, a to si zas nedovedu představit jak se to bude zdolávat. Ty mlynářský schody bych mohl dát po 15 cm, nášlap tak 30cm,ale taky nemám představu jak se po nich bude chodit.

Něco podobného jsem řešil, takže napíši pouze své poznatky! Vyzkoušel jsem u známých:
-mlynářské schody - pro malé děti nevhodné, protože chodí jenom po jedné straně a drží se zábradlí, a dospělí se musí na tom naučit chodit. Takže to bylo první co jsem vyřadil.
-točivé schodiště s průměrem kolem 120cm. Na pohled krásné, děti to bavilo, ale mně i manželce se to chození nelíbilo a špatně se po tom přenáší věci.
-přímé schodiště s výškou 25cm - kolena dostávala zabrat-moc vysoký stupeň.
-schodiště s výškou 18-19cm a s nášlapem 27-29cm, jedno mám doma a jsem spokojený.

Nakonec jsem zvolil výšku schodu 21cm s šířkou nášlapu 21cm a celkovou šířkou 70cm. Je to dřevěné přímé schodiště do jedné velké podkrovní místnosti-dětského pokoje. Máme to tu zatím měsíc a spokojenost. Doporučoval bych nedělat větší výšku schodu než je těch 21cm.
SCHODY.HTM

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru