Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem štuk

zdravím, mám malý dotaz, vyštukoval jsem celou místnost a přemýšlím co dále. Dříve se dělalo vápené mléko kterým se to zamalovalo a pozděj ise dala malba. Ale co dnes co se používá na dohlazení štuku?
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řídké vápenné mléko - pačok se používalo na uzavření mikrotrhlinek a celkové zatažení čerstvé štukov…
sHpy00n 31.07.2008 22:05
sHpy00n
To byla neskutečná dřina sláva, konečně můžu říct, že jsem se někdy v životě neskutečně nadřel:-D…
čumil 01.08.2008 15:28
čumil
Tak sůl to slyším po prvně. Pokud vím tak fermež se do vápna přidávala na venkovní fasády z důvodu t…
Skipi 01.08.2008 16:35
Skipi
Sůl má dělat takovou trochu lesklou lazuru. Ale rád bych "slyšel" někoho, kdo s tím má zkušenost. poslední
čumil 01.08.2008 17:15
čumil

Řídké vápenné mléko - pačok se používalo na uzavření mikrotrhlinek a celkové zatažení čerstvé štukové omítky aby se sjednotila a omezila savost. Totiž kdo dříve bilil ještě vápnem, štětkou a na čerstvý štuk, ví o čem mluvím. To byla neskutečná dřina a po jedné stěně by bývala upadla ruka. Proto se taky na kýbl vápna přidaval frťan fermeže, aby štětka lépe klouzala. Podobné určení má dnes penetrace pod nátěr, ale s válečkem stejně žádná dřina není. Práce jde málem sama.
Otázka vyhlazení štuku... IMHO je to zhovadilost. Správně provedený štuk je finální úprava a přebrušování s tím nemá co dělat. Kdo chce hladkou omítku, ať si udělá sádrovku a nemusí brousit. Zároveň ale kdo si udělá hladkou omítku, může se rovnou připravit že bude brzy škrabat. Čím je omítka hladší, tím také rychleji stárne. Znám lidi, kteří malují každé dva roky a pravidelně při čtvrtém malování musejí škrabat, protože na hlaďoučkém podkladu se jednotlivé vrstvy začínaji v šupinách odlupovat.
Zkrátka a dobře, já jsem v případě štuku zastáncem spíše hrubší sruktury a na stavbách zásadně používám štuk zrnitosti 1,1mm a jsem s ním spokojen. Zrnitosti 0,5mm se obloukem vyhýbám. Je to příliš hladké, obvykle se vymetají zrcátka které po vymalování krásně svítí. To se u hrubé struktury nestane ani omylem.
CINK

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru