Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Spárování komína jakou směs na maltu

Dobrý den, kategorii komíny větráky nemáme.
Rád bych se dopídil nějakých fíglů při spárování komína. Předloni jsem cvičně zkusil použít na opravu cca 20 let starého komína flexibilní lepidlo na dlažbu a to jak na horní betonovou desku, která se začala vydrolovat(natáhl jsem na to cca 5mm vrstvu), tak i na vyspárování.
Práce s tím díky gumovitosti nic moc, za vzhled by mne zedník zabil, ale zatím to drží. Další komín čeká a tak bych potřeboval inspiraci.
Nevím, zda se dá to lepidlo přidat i do směsi ve které je vápno. Do betonu to jde, viz spy hypn a jeho neformální vyrovnávací hmota na podlahu. Přeci jenom vápno v maltě jde ke kouřovým zplodinám a následným kyselinám lépe než čistý beton.
Komín je ze šamotových cihel.
Díky za tipy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Komín je ze šamotových cihel. Žáruvzdorné malty Šamotová malta MSG je směs žáruvzdorného ostřiva a…
Sancha 27.08.2008 18:51
Sancha
teplotách 1000-1400°C Ježíšmarjá, copak staví vysokou pec? nový
Remca 27.08.2008 23:02
Remca
Ono na tom globálním oteplování něco bude...:puff: Na schiedel komím vložky jsem nelenil a sehnal js… nový
Sancha 28.08.2008 00:17
Sancha
Jestli tam plácáš lepidlo sice na šamot, ale do vysoké pece, tak to zas tam hodné následování není.… nový
Rce 28.08.2008 03:13
Rce
Nevím odkud máš tyto informace, ale vlastní malta je už třetí den k nerozeznání od shiedel vložky co… nový
Sancha 28.08.2008 17:31
Sancha
Trosku vysoka teplota. Z Wikipedie: Sluneční pec je schopna dosahovat maximálních teplot okolo 3 80… nový
JR_Ewing 28.08.2008 20:54
JR_Ewing
No bóóóže, desetinná tečka o místo vpravo. Když dělám kalkulaci, tak si toho taky všimnou hned :)). poslední
Rce 28.08.2008 22:24
Rce
Spárování zvenku. Zatím takový hice ještě nepanují.:-) nový
čumil 27.08.2008 23:24
čumil
Žejo. Já bych koupil v Horním Bachu nebo OBI hotovou spárovací hmotu na komíny v pytlu a basta fidli… nový
Rce 27.08.2008 23:46
Rce
My dost často spárujeme komíny měděným, případně titanzinkovým plechem. Komínovou hlavu - horní bet… nový
sHpy00n 28.08.2008 22:06
sHpy00n

Komín je ze šamotových cihel.

Žáruvzdorné malty
Šamotová malta MSG je směs žáruvzdorného ostřiva a pojiva, určená pro spojování mechanicky méně namáhaných žáruvzdorných keramických materiálů, při pracovních teplotách 1000-1400°C. Rozdělává se s vodou, případně malým množstvím vodního skla, nejlépe den před použitím.

kom2.htm

Ono na tom globálním oteplování něco bude...:puff:
Na schiedel komím vložky jsem nelenil a sehnal jsem si original vysokopecní maltu. Je jasný, že někde na střeše je hic maximálně od sluníčka, ale jako je lepidlo na papír, na kachle tak když je možnost tak na šamot plácám lepidlo na šamot...8-)

Jestli tam plácáš lepidlo sice na šamot, ale do vysoké pece, tak to zas tam hodné následování není. Každý materiál má pro správnou funkci jisté technologické zpracování. Vysokopecní lepidlo je třeba vytvrdit při teplotě nístěje - 11 000°C, jinak bude horší kvality jak jíl. Leda bys spáry pečlivě žhavil autogenem :)).

My dost často spárujeme komíny měděným, případně titanzinkovým plechem.

Komínovou hlavu - horní betonovou desku bych po přípravě podkladu určitě opravoval materiálem SCHÖNOX PL a věřím, že bych se ho snažil použít i na samotné spárování.

Pokud ve Vašem reionu není SCHÖNOX zrovna k sehnání, obraťte se na jiného výrobce stavební chemie. např. Botament, či Hasoft (ty jejich srandovní názvy mně vždycky dostanou) a věřím, že u nich najdete ekvivalentní výrobky.

Autor: edyys
Datum: 23.8.2008 20:53
Tak ten píst vyhoďte jako já a udělejte ho z krytky od elektroinstalační krabice. Je to taková bílá krytka a do té krabičky se dává věneček na spojení elektrodrátů. Vemte krytku , ulomte ten prostředek a vystřihněte z ní kolo s menším průměrem než je v té kartuši ať se to nezadrhává. Klidně může být volnější. No a po vyprázdnění kartuše ten "píst" drátem nebo kolíkem krásně vystrčíte ven. Uvidíte, jak vám to krásně půjde.

Tohle jsem před pár lety také řešil a nakonec vyřešil následovně. Vymývám kartuše od akrylátu, neb se vodou krásně a bezchybně vypláchnou a vymyjí. Takto vymytou kartuši naplním materiálem, který zrovna potřebuji, vložím do upravené vytlačovací pistole a můžu ihned pracovat. Fígl úpravy pistole je velmi prostý. Tu kulatou destičku z vytlačovací pistole, která tlačí na píst kartuše jsem nahradil obyčejným špuntem z vanového dřezu ø46 mm. Rozměrově pasuje výtečně a po vytlačení obsahu kartuše píst vysunu, znovu naplním a opět pracuji.. jednoduché, dokonalé, kdykoli připravené po ruce...

Zpět do poradny Nahoru