Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto PORADTE MI S LÍPAMI

SOS Prosím o radu
Před domem mám dvě vzrostlé lípy každá má přes dvacet metrů do šířky to ani nepočítám,nic proti lípám nemám jsou nádherné ale někde v přírodě a né u domu.Mám malé děti když je vítr(a ten je ted pořád)padají velké větve hrozí zranění kohokoliv kdo jde kolem.Před domem jsem si udělala okrasnou zahrádku,ale není vidět protože je skoro celý rok zapadaná pylem,listím,nebo ted zrovna odveklími květy už to ani nečistím protože s kůry to nejde vybrat a druhý den je to opět zapadané.Úřední cestou jsem to řešila vysmály se mi lípy přece neporazí to je lepší když mi padající větve zraní děti,vůbec se se mnou na úřadě o tom nebavily.Co mám dělat,prosím poradte mi už jsem zoufálá kdo má něco podobného u domu jistě to pochopí.MOC DĚKUJI ZA JAKOUKOLIV RADU.

Předmět Autor Datum
Odstěhovat se. Pokud má lípa 20m, odhaduji její stáří na +/- 250 let a to už bude velmi pravděpodobn…
Kurt 14.07.2008 16:07
Kurt
Asi jsem si měla opravdu rozmyslet kde budu bydlet ale ted už je pozdě když už jsme ten dům tady pos…
TMMR 14.07.2008 16:51
TMMR
bohužel musím souhlasit. Porazit přerostlý strom je dneska symbol útoku proti bezbranné přírodě, a t…
Moas 14.07.2008 18:45
Moas
a to i kdyby se člověk zavázal, že místo toho poraženého zasadí deset nových Slibuju za kluky Slibu…
Georgij Gadjukin 14.07.2008 21:13
Georgij Gadjukin
pokejte až bude bouřka a pok stačí cuknulout traktorem... je to sice amorální ale děti mám taky.
winc 14.07.2008 22:00
winc
ta takova lipa si primo rika o euthanasii
pat bez mata 14.07.2008 19:00
pat bez mata
Nevím, v jaké divočině jste to pobýval a zda umíte alespoň jíst příborem, ale u nás máme nějaké záko…
Kurt 14.07.2008 19:23
Kurt
radej mi reknete, je podle vas pro prirodu lepsi, kdyz lehne stary strom, nebo mlady ? Ja jen s tou…
pat bez mata 15.07.2008 00:40
pat bez mata
Přírodu do toho netahejte, tohle je o rozhodování úředníčků. A ti vidí staré stromy jako staré domy…
Kurt 15.07.2008 07:53
Kurt
sul
pat bez mata 14.07.2008 19:00
pat bez mata
zpackala jste to uz na zacatku... misto nenapadneho odstraneni problemu a nasledneho stezovani si na…
pat bez mata 14.07.2008 19:02
pat bez mata
To jako myslíš, že pokací strom a svede to na ně? :-? Že si toho nikdo nevšimne? Nebo že někam bude…
L-Core 14.07.2008 19:30
L-Core
Já bych to přesto zkoušel úřední cestou. Netuším, zda bydlíš ve městě či na vesnici, jaké úřady to u…
L-Core 14.07.2008 19:41
L-Core
plně souhlasím s L-Core . v podstatě to samé jsem chtěl napsat. strom se nemusí rovnou pokácet, ale…
vojtíšek 14.07.2008 21:41
vojtíšek
tak rtut to je pekny humus, to fakt nedelat... ale pokud padaji vetve na deti, tak bych radeji porus…
pat bez mata 15.07.2008 00:34
pat bez mata
No já to tedy nepochopím. Tady se asi většina zbláznila. Já mám těsně u baráku přes 80 let starý vel…
mm 24.07.2008 20:00
mm
Asi jste v životě neměl moc strachu o děti, že ne? A s lípami taky nemáte moc zkušeností, že? Jinak…
emde 29.06.2010 10:46
emde
Asi bylo dobre podivat se na datum, kdy byla tato debata zahajena a kdy byla i ukoncena. Nemyslim si…
sHpy00n 29.06.2010 14:08
sHpy00n
Vzrostlá lípa u kámoše před vichřicí http://picasaweb.google.com/drexi70/CHalupaVKomRn3/ photo#52136…
MM_tank 24.07.2008 23:48
MM_tank
No tak to je klika, z tý chalupy by ta lípa udělala třísky. Aspoň, že se jí zbavil přírodně a nehnul…
drdys 25.07.2008 16:00
drdys
http://kutilska.poradna.net/question/view/477-jak-z likvidovat-strom
Noe 26.07.2008 07:53
Noe
Můžu odpovědně prohlásit,že porazit takový starý a zdravý strom je skoro nemožné.Zeť se zabývá arbor…
Jabraka 29.06.2010 12:04
Jabraka
Upozornuji, ze jde o dva roky starou, IMHO zbytecne vykopanou debatu. poslední
sHpy00n 29.06.2010 14:09
sHpy00n

Asi jsem si měla opravdu rozmyslet kde budu bydlet ale ted už je pozdě když už jsme ten dům tady postavily.Jenom jsem si naivně myslele že se nějak s úřaden domluvíme.Oni asi doopravdy počkají až se něco stane.Dnes jela moje dcerka na tříkolce a kousek vedle ní spadla větev o průměru deseti cm na malí dítě by to stačilo.Musím se smířit s tím že se v dnešní době víc cení život stromu než život lidský.Sláva ekologickým aktivistům kteří to všechno rozjely,ale všechno má své meze.Ještě nakonec dodám že já mám moc ráda přírodu i stromy ale né ty stromy co nás ohrožují.

a to i kdyby se člověk zavázal, že místo toho poraženého zasadí deset nových

Slibuju za kluky
Slibuju za holky
Za každý strom dáme
Sto malých do školky

u nás byla alej lip, pravda v koruně 20m neměly a některé byly opravdu nemocné, ale pokáceli je všechny. Zřejmě někdo z zúčastněných potřeboval lipové dřevo. Asi nemáte ty správné úředníky...

Přírodu do toho netahejte, tohle je o rozhodování úředníčků. A ti vidí staré stromy jako staré domy - jsou podle nich hodny obzvláštního zřetele. Ale když se vrátíme zpět k dotazu, dostaneme se k tomu, že tazatelka se přistěhovala před x lety pod strom, který již tehdy měl přes 15 metrů, rostl dvě století a teď se diví, že se kvůli ní nechce odebrat na věčnost a že jej k tomu nepřinutí ani ti úředníci. Přijde mi to poněkud....zvláštní.
Ovšem pokud strom prokazatelně někoho ohrožuje, je povinností majitele stromu (zde zřejmě samospráva) proti tomu zasáhnout (stromy se nemusejí hned kácet, lze provést i ozdravný prořez).

zpackala jste to uz na zacatku... misto nenapadneho odstraneni problemu a nasledneho stezovani si na neznameho hyzdila-utocnika, ted budete mezi prvnimi podezrelymi.. a pritom, se to dalo tak hezky svest na nase opalene spoluobcany, aby meli cim topit.::)

Já bych to přesto zkoušel úřední cestou. Netuším, zda bydlíš ve městě či na vesnici, jaké úřady to u vás mají na starost.

Sepsat dopis, žádost o řešení - popsat v něm stávající stav se zaměřením na ulamující se větve a následné možné zranění/usmrcení kolemjdoucích. Obzvláště, stojí-li strom na veřejném prostranství. Pochopitelně hned národní výbor nebude stromy kácet, ale třeba dojde k jejich odborné revizi a případnému prořezání koruny s ohledem na bezpečnost lidí a svým způsobem třeba i zdraví stromů.

Předat na podatelně proti podpisu.

Nebude-li se nic dít, klidně za dva měsíce psát další, úpěnlivější žádost ("spadla další větev, těsně minula Marušku na tříkolce"). Doložit fotodokumentací. Apelovat na spoluzodpovědnost obce při případném neštěstí, pokud obec na opakované žádosti nechce konat.

Věřím, že dosáhneš přijatelného řešení. Na malé obci mi to ale příjde pravděpodobnější než třeba v krajském městě.

plně souhlasím s L-Core . v podstatě to samé jsem chtěl napsat. strom se nemusí rovnou pokácet, ale existují firmy které mají na starosti takovéto stromy. prořezávají odumřelé a nebezpečné větve, zajišťují ty nestabilní.

když budou úředníci namítat že nic takového neznají můžete se s nimi skusit domluvit.
jen namátkou http://www.stromygut.cz/index.php?vetev=stromy_gut& list=pece_o_stromy (doufám že to není nějaká reklama, opravdu náhodný výběr ve snaze pomoci s řešením)

nebo se na tu firmu obrátit sama a požádat je o jejich odborné stanovisko.

každopádně hodně štěstí. boj s přírodou je dnes velice těžký.

(onehdá jsem viděl v tv jak nekdo navrtal do stromu diry vrtackou tesne nad zemi a do tech der pak nalili rtut. tvrdili tam ze ten strom uz nic nezachrani, ze uz je to otazka casu kdy pojde. ale svym jasnym odporem byste byla opravdu prvni na rane.

No já to tedy nepochopím. Tady se asi většina zbláznila. Já mám těsně u baráku přes 80 let starý velký ořech a jsem moc rád že tam je. Mít tam takové dvě krásné staré lípy budu nadšen. V parné létě zadarmo stíní proti nadměrnému oslunění, osvěžují vzduch a mimo jiné jsou krásné. V zimě se naopak tyto přírodní žaluzie otevřou a sluníčko může tam, kam je potřeba. Vážená madam s vámi bych si to ihned vyměnil, pro vás je takového pokladu škoda. Pokud jste neschopná udržet starší strom (kdy je vlastně lípa stará) v civilizovaném stavu, neměla jste si asi takovou nemovitost kupovat. Vadí-li vám pyl a listí tak jste až neskutečně...no jak to říci slušně... snad neaktivní, že jediným řešením je pro vás panelák nebo spíše byt v centru Prahy dostatečně daleko od městských parků. Zahrádku si můžete pak udělat v truhlíku. Na eventuelní zásah vřele nedoporučuji tzv. odborné firmy, často to jsou neskuteční předražení žabaři, kteří strom okudlají na kmen a ten pár let živoří až chcípne. Mimo jiné byste i za takové "ošetření" mohla být oprávněně pokutována. Zdravá větev u silného stromu se jen tak neulomí a pokud necháte pobíhat děti venku ve 120 km uraqánu, pak dobře vám tak. Najděte si nadšeného amartéra s citem pro detail, který vám ji šetrně (!!!) občas prořeže a buďte vděčna za to jak vaše děti v tak hodnotném prostředí budou prospívat.

Asi jste v životě neměl moc strachu o děti, že ne? A s lípami taky nemáte moc zkušeností, že? Jinak byste věděl, že i dva dny po uragánu spadne klidně třímetrová větev, protože je nasáklá vodou a ulomí se. A každý zahradník vám řekne, že i po radikálním řezu a zkrácení kmene je lípa schopná se vzpamatovat a vytvořit krásnou, zmlazenou korunu.

Asi bylo dobre podivat se na datum, kdy byla tato debata zahajena a kdy byla i ukoncena. Nemyslim si, ze je bezpodminecne nutne nyni, temer po dvou letech takto plamenne reagovat. Hadam ze zadavatelka jiz ma svuj problem vyresen a onen pisatel/ka, jez vas rozvasnil davno zapomnel, ze sem kdy co napsal.

Můžu odpovědně prohlásit,že porazit takový starý a zdravý strom je skoro nemožné.Zeť se zabývá arboristikou.Stará se o městskou zeleň,stromy,keře a trávníky a o zahradní architekturu.Takové problémy řeší ve spolupráci s městským úřadem denně.Jako odborník rozhoduje i o stromech k poražení.Když už dá razítko,je strom už poražen.Pokud tedy strom vykazuje poškození,hnilobu,nebo ohrožuje bezpečnost lidí,nebo majetku,pak o patřičném opatření rozhodne.To platí i o padající větve,strom se musí ošetřovat pravidelně.Ne čekat,až větve uschnou,uhnijí a na někoho spadnou.Lze zavolat někoho z podobných odborníků a máte po starosti.To padající listí snad není až takový problém,i tam,kde jsou stromy ovocné,listí padá a stromy nikdo hned kvůli tomu nekácí.A vždy je to jen v říjnu,listopadu,prosinec lze věnovat úklidu.
JABRAKA

Zpět do poradny Nahoru