Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto PORADTE MI S LÍPAMI

SOS Prosím o radu
Před domem mám dvě vzrostlé lípy každá má přes dvacet metrů do šířky to ani nepočítám,nic proti lípám nemám jsou nádherné ale někde v přírodě a né u domu.Mám malé děti když je vítr(a ten je ted pořád)padají velké větve hrozí zranění kohokoliv kdo jde kolem.Před domem jsem si udělala okrasnou zahrádku,ale není vidět protože je skoro celý rok zapadaná pylem,listím,nebo ted zrovna odveklími květy už to ani nečistím protože s kůry to nejde vybrat a druhý den je to opět zapadané.Úřední cestou jsem to řešila vysmály se mi lípy přece neporazí to je lepší když mi padající větve zraní děti,vůbec se se mnou na úřadě o tom nebavily.Co mám dělat,prosím poradte mi už jsem zoufálá kdo má něco podobného u domu jistě to pochopí.MOC DĚKUJI ZA JAKOUKOLIV RADU.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No já to tedy nepochopím. Tady se asi většina zbláznila. Já mám těsně u baráku přes 80 let starý vel…
mm 24.07.2008 20:00
mm
Asi jste v životě neměl moc strachu o děti, že ne? A s lípami taky nemáte moc zkušeností, že? Jinak…
emde 29.06.2010 10:46
emde
Asi bylo dobre podivat se na datum, kdy byla tato debata zahajena a kdy byla i ukoncena. Nemyslim si… nový
sHpy00n 29.06.2010 14:08
sHpy00n
Upozornuji, ze jde o dva roky starou, IMHO zbytecne vykopanou debatu. poslední
sHpy00n 29.06.2010 14:09
sHpy00n

No já to tedy nepochopím. Tady se asi většina zbláznila. Já mám těsně u baráku přes 80 let starý velký ořech a jsem moc rád že tam je. Mít tam takové dvě krásné staré lípy budu nadšen. V parné létě zadarmo stíní proti nadměrnému oslunění, osvěžují vzduch a mimo jiné jsou krásné. V zimě se naopak tyto přírodní žaluzie otevřou a sluníčko může tam, kam je potřeba. Vážená madam s vámi bych si to ihned vyměnil, pro vás je takového pokladu škoda. Pokud jste neschopná udržet starší strom (kdy je vlastně lípa stará) v civilizovaném stavu, neměla jste si asi takovou nemovitost kupovat. Vadí-li vám pyl a listí tak jste až neskutečně...no jak to říci slušně... snad neaktivní, že jediným řešením je pro vás panelák nebo spíše byt v centru Prahy dostatečně daleko od městských parků. Zahrádku si můžete pak udělat v truhlíku. Na eventuelní zásah vřele nedoporučuji tzv. odborné firmy, často to jsou neskuteční předražení žabaři, kteří strom okudlají na kmen a ten pár let živoří až chcípne. Mimo jiné byste i za takové "ošetření" mohla být oprávněně pokutována. Zdravá větev u silného stromu se jen tak neulomí a pokud necháte pobíhat děti venku ve 120 km uraqánu, pak dobře vám tak. Najděte si nadšeného amartéra s citem pro detail, který vám ji šetrně (!!!) občas prořeže a buďte vděčna za to jak vaše děti v tak hodnotném prostředí budou prospívat.

Asi jste v životě neměl moc strachu o děti, že ne? A s lípami taky nemáte moc zkušeností, že? Jinak byste věděl, že i dva dny po uragánu spadne klidně třímetrová větev, protože je nasáklá vodou a ulomí se. A každý zahradník vám řekne, že i po radikálním řezu a zkrácení kmene je lípa schopná se vzpamatovat a vytvořit krásnou, zmlazenou korunu.

Asi bylo dobre podivat se na datum, kdy byla tato debata zahajena a kdy byla i ukoncena. Nemyslim si, ze je bezpodminecne nutne nyni, temer po dvou letech takto plamenne reagovat. Hadam ze zadavatelka jiz ma svuj problem vyresen a onen pisatel/ka, jez vas rozvasnil davno zapomnel, ze sem kdy co napsal.

Zpět do poradny Nahoru