Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem stavba domu na bahnitém podloží

Hezký den, zkusím se na této poradně zeptat, třeba pomůžete :-)
Plánujeme stavbu RD - když nám měřili vrstvu radonu, zjistilo se že tam máme bahnité podloží a zřejmě nastal problém. Projektant si nevěděl rady, jaké do toho základy, tak se radí s všelijakým statiky a poradci a všichni mu navrhují, aby jsme povrch zhutnili štěrkovým materiálem, uválcovali válcem a až potom do toho dělali základy. To podloží je tam následující - do 40-50 cm je normální zemina, potom jsou písky a až tak kolem metru začíná podle nich bahno, nám to přijde spíš jako jíl. Riskli byste do tohoto podloží normální základy a třeba akorát silnější základovou desku??? Nebo byste přistoupili na to zhutnování povrchu??? Děkuji moc za rady. Petra.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chtělo by to trochu víc jistoty v podloží. Myslím, že žádný projektant nemůže dát jasné řešení bez h…
sHpy00n 02.07.2008 11:18
sHpy00n
Dobrý den,myslím,že zhutňování povrchu ,když je podloží špatné nemá smysl.Co opravdu je dole?U nás j…
Lubomír 02.07.2008 16:54
Lubomír
Kdysi dávno tudy prý protékal potok a to podloží jsou prý nánosy, naplaveniny z toho potoku. Ten pot…
Petra Lavičková 03.07.2008 07:58
Petra Lavičková
Stavět v "záplavové zóně"? Z potůčku se může stát potok a z potoka nekontrolovatelný živel. Nevím ja…
veckoo 03.07.2008 12:14
veckoo
Holt jsou lidé, kteří mají na výběr mezi rizikem vody a panelákem. Ale vodě se dá vyhnout, takový dů…
rokator 03.07.2008 13:19
rokator
Kdepak.. Před vodou neutečeš. Před ohněm jo, ale před vodou ne. :-(
sHpy00n 03.07.2008 21:36
sHpy00n
Co tak to pro jistotu postavit rovnou do potoka? Na pilířích? V Itálii prej na vodě postavili celý m…
Prasak 04.07.2008 13:40
Prasak
Jsem viděl někde v nějakém cestopisu z Indie. V rozlehlé rovině, na louce, dřevěné chýše na dvoumetr…
Rce 04.07.2008 13:42
Rce
Tady si dovolím si smát ... :-D Vodu miluju, ale má můj respekt! Je to nehorázný živel. :-( nový
veckoo 05.07.2008 13:10
veckoo
Dobrej, jestli není jíl hlubší tak by to chtělo na rohách a na začátku budoucích zdí a popř. i v del… poslední
Maurermeister 07.07.2008 18:15
Maurermeister

Chtělo by to trochu víc jistoty v podloží. Myslím, že žádný projektant nemůže dát jasné řešení bez hydrogeologického průzkumu v případě, že máte takové mizerné podloží. Možná by ale stačila i jedna až dvě vybagrované sondy do 4 m. Je to otázka hodiny a půl a 1500 kč.
Pak bude záležet na typu domku, který hodláte stavět. V případě přízemního bungalowu se dá opravdu stavět na pouhé železobetonové základové desce (25 cm) na hutněném polštáři z kameniva (50-60 cm). Na patrový domek bych už raději volil zakládání na mikropilotech.

Dobrý den,myslím,že zhutňování povrchu ,když je podloží špatné nemá smysl.Co opravdu je dole?U nás je okolo jednoho metru zeminy a potom také jíl a domy stojí dobře.Jíl když nezvětrává,tak nic neudělá,ba je pevnější než normální zemina.Naše městečko stojí podle pověsti na vysušeném močálu a domy jsou OK.Ale hlavně nešetřete na základech co do kvality betonu a armatůry.

Kdysi dávno tudy prý protékal potok a to podloží jsou prý nánosy, naplaveniny z toho potoku. Ten potok byl potom uměle sveden na jiné místo, ted je asi tak 35 metrů od místa,kde by měl stát dům. Kvůli potoku budeme dělat vyšší základy, asi 75cm nahoru, kdyby se náhodou potok vylil. Vylitý byl pouze 2002, rozlil se a u nás prý bylo kolem 40-50cm vody. Takže to podloží je 40-50cm zemina, potom písek, v 80cm začíná spodní voda a až tak kolem 120cm je podle projektanta údajné bahno, nám se to zdá jako jíl. Je to úplně jako plastelína, jak se zmáčkne hrouda tý hmoty, takový tvar zůstane. No a tím, že to chceme dát kvůli případné vodě výš, tak nám ti stavaři doporučují navést do 90 cm štěrkový materiál po celé ploše domu a ještě z každé strany tak o 2m více, což spočítali asi na 20 tater štěrku. Což jsme spočítali okolo 80 tisíc jenom za ten štěrk. Pak to mysleli uválcovat válcem a až do toho dělat základy. Moc nerozumíme tomu, v čem by to bylo lepší než základy rovnou do země. Náš zedník navrhuje udělat základy do hloubky 40-50 cm a nešetřit železem a udělat pořádnou základovou desku, tlustší než se dělá obvykle a podle něj by to mělo stačit. Dnes se dozvíme, co na to statik.. Dnes má projektant schůzku se statiky a nějakými stavaři a rozhodne se, jakým způsobem se budou základy dělat.....

Dobrej, jestli není jíl hlubší tak by to chtělo na rohách a na začátku budoucích zdí a popř. i v delších základech vytvořit hlubší patky od paty základu, které budou hlubší podle dispozičních plánu obytné budovy, podloží pod nimy velmi dobře zhutnit a armaturu navařit nebo důkladně zavázat,poté vybetonovat vzlážt´ a až poté vybetonovat samotný základ 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru