Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lehká renovace nábytku

Zdarec,
rodiče si mě věnovali několik kusů starších skříní, avšak jsou již dost zašlé. Na povrchu mají mahagonovou dýhu a jak to původně mnoho let v obýváku stálo, tak to místama slušně vybledlo, takýže je to samozřejmě dost hnusný. Chtěli bysme to trocha dát do koukatelnýho stavu a to tak, že obrousíme alespoň dvířka skříněk a čela od šuflátek a nalakujeme to.
Co mě zajímá - čím to obrousit? Aby tam nezůstaly stopy. Můj tip je vibrační bruska.
A čím to pak přelakovat? Když to obrousím, bude to zase tmavý(?), nebo to nějak "ztmavit" nějakým lakem? A jakým?

Předmět Autor Datum
Pokud to nemá historickou hodnotu tj. minimálně art-deco, tak (pokud to společenské důvody a ohled n…
Paullus 20.06.2008 01:25
Paullus
Historie nábytku sahá akorát do doby komančovské, tedy tak necelých 30 let. Pro mě to bezcenný není,…
Prasak 20.06.2008 19:23
Prasak
Dobrý den, řešil jsem podobnou situaci. Dostal jsem doporučení na paní Melzerovou, která renovuje ná…
Tom36 27.05.2012 21:36
Tom36
Je pěkné, že vám zrenovovali nábytek, ale tahat kvůli tomu 4 roky starou diskuzi a dělat v ní reklam…
Prasak 28.05.2012 16:09
Prasak
Dobrý den,obrousit dokonale starý lak vibračkou,potom doporučuji koupit lihové mořidlo požadovaného…
Lubomír 20.06.2008 10:13
Lubomír
Prasak: Není to danajský dar? Když se toho vzdali ... třeba by to rychle schramstnul červotoč ... ;-…
veckoo 20.06.2008 16:26
veckoo
Rodiče si koupili novej nábytek do obýváku a mě se to do novýho bytu hodí, alespoň dočasně. Asi tak…
Prasak 20.06.2008 19:06
Prasak
Já bych to asi udělal dobytkářsky - obrousil vibračkou, natřel Eternalem na takový odstín, aby to se…
Moas 28.05.2012 07:40
Moas
Nebo ještě víc prasácky (Prasák promine;-) ), polepit to samolepící tapetou...
RITCHI 28.05.2012 09:56
RITCHI
Nábytek je dýhovaný pravou dýhou, na které je nanesen lak. Hustota dřeva je nestejnoměrná a tak i vs…
Henessy 28.05.2012 15:35
Henessy
ZADRŽTE! Tohle téma je 4 roky stará záležitost, už je to dávno vyřešeno. Nejen, že jsme to nakonec…
Prasak 28.05.2012 16:07
Prasak
No jo. Člověk aby kromě čtení ještě furt čuměl na datumy! :-D
RITCHI 28.05.2012 16:18
RITCHI
do dětskýho pokoje hezký:)
Redsnake 28.05.2012 16:21
Redsnake
Moc hezký, taky jsme tak využili starší nábytek. Přítelkyně je kreativní a věci přemalovala a teď he… poslední
Gyd 29.03.2013 11:09
Gyd

Pokud to nemá historickou hodnotu tj. minimálně art-deco, tak (pokud to společenské důvody a ohled na jisté biblické přikázání dovolí) nábytek nebrat.

Sbírám, respektive bydlím ve starožitném nábytku a vím, že neodborným zásahem to můžeš jenom zničit. Kromě toho zušlechťovací prostředky (např. mořidla a šelak) jsou poměrně drahé a je zbytečné je používat na bezcenný nábytek, zvlášť za situace, kdy je dnes u něj značný převis nabídky nad poptávkou a v inzerátech firmy někdy nabízejí solidní kusy, zejména skříně, jenom za odvoz.

Historie nábytku sahá akorát do doby komančovské, tedy tak necelých 30 let. Pro mě to bezcenný není, kromě toho, že je v různým stupni vybledlosti od slunce je ve výborným stavu. A právě to bych chtěl srovnat - aby to chytlo stejnej odstín. Nemám to na věky, ale zase se nechci dívat na "humus".
Otec (stolař) mi doporučil, abych to odrhnul tzv. "cidlinou" (kus ocelového plechu) a pak to natřít lakem. Jenže ručně to bude celkem slušná dřina a mám strach, abych to udělal rovnoměrně. Proto mě zajímá, jestli to půjde vibrační bruskou.

Dobrý den,
řešil jsem podobnou situaci. Dostal jsem doporučení na paní Melzerovou, která renovuje nábytek. Převzal jsem krásnou starou komodu od rodičů, která ale měla lak ve špatném stavu. Komodu se podařilo krásně oživit, paní použila původní metody - šelak - výsledek nemá chybu.
Vřele doporučuji zásah odborníka - v mém případě p. Melzerová. Ukázku práce má tuším na webu www.renovace-nabytku.eu.

Dobrý den,obrousit dokonale starý lak vibračkou,potom doporučuji koupit lihové mořidlo požadovaného odstínu a pomocí houbičky namořit plynulými tahy ,aby nedošlo k nestejnorodosti namoření.Nechat zaschnout.Potom přestříkat bezbarvým lakem na dřevo.Nebo natřít,doporučuji ve vodorovné poloze,natírat hodně řidkým lakem a jemným štětcem,tyto štětce se prodávají běžně,mají jemný chlup a nedělají závěje.Po prvním nátěru opět opatrně obrousit,ale již nedoporučuji vibračku,smirek dát na nějaké rovné prkénko,nebo odřezek orlenu a jemně strhnout chloupky,které vyvstaly ze dřeva prvním lakováním.Hlavně neprobrousit mořidlo ,když se to stane,tak probroušená místa opět přimořit.Dále pokračovat v nanášení dalších vrstev laku do požadované kvality.Dá to dost práce,ale stojí to za to,loni jsem podobným způsobem renovoval staré dveře a futra,všechno štětkou,povrch je jako sklo,perfekt hladký.Lihové mořidlo se dá přimíchat i do bezbarvého laku a natírat i tímto způsobem,ale jestli s tím nemáte moc zkušeností,tak raději použijte základní postup.Mořidla jsou i vodová,pro nezkušené nedoporučuji,mohly by se Vám udělat bílé mapy pod lakem,které nejdou odstranit,jedině opětovným přebroušením.Přeji zdařené dílo.

Já bych to asi udělal dobytkářsky - obrousil vibračkou, natřel Eternalem na takový odstín, aby to sedlo ke zbytku místnosti a hotovo. Nevěřím si, že bych dokázal zrenovovat mahagon do podoby, kdy se nebudu stydět to ukazovat návštěvám.

Nábytek je dýhovaný pravou dýhou, na které je nanesen lak. Hustota dřeva je nestejnoměrná a tak i vsáknutí laku je nestejnoměrné. Pokud budeš přebrušovat, a pak lakovat, tak místa, z kterých jsi vrstvu laku nestáhl z důvodu vsaku starého, tak nový lak se vsákne nestejnoměrně a bude to hnusně mapovaté. Místo bruskou bych to jemně zbrousil ručně ne kruhově, ale po letech jemným papírem podloženým kouskem rovného polystyrenu a pak přelakovat bezbarvým matným lakem ztmaveným mořidlem. Mořidla se dělají lihová a vodní. Šelaky a renovace se dělají na starožitném nábytku. Neplést si se starým. Jinak v Avizu jsou ke občas ke koupi nábytky za pár kaček v reprezentativním stavu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru