Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Plynový kotel - dotaz

Mám dotaz ohledně plynového kotle. Chtěli jsme do menšího RD (9x9m přízemí + podkroví) dát kotel na plyn který nebude mít vývod do komína, ale trubkou vývod z boku ven, myslím že se mu říká turbo. Dotaz mám takový - je takovýto kotel srovnatelný s normálním plynovým kotlem, myslím ohledně spotřeby a dále mám dotaz, zda se nechá udělat i jako kombinovaný na ohřev vody. Za případný tip na kotel rovněž děkuji..

Předmět Autor Datum
Takový kotel (turbo) má vzhledem ke své účinnosti nižší spotřebu plynu než normální. Kombinované se…
leo 01.06.2008 17:40
leo
Ani náhodou, účinnost kotlů turbo a do komína je stejná, jde o princip spalování. Kondenzační kotle…
Jindra3 06.11.2008 13:19
Jindra3
Potřebuji návod k obsluze kotle BAXI MAIN24Fi.Nevite kde ho sehnat,na internetu?
zdenek1 07.10.2010 12:42
zdenek1
Google, první odkaz. main vpravo nahoře
Prasak 07.10.2010 13:48
Prasak
Kondenzační turbokotel (s vejfukem skrz zeď jako WAWky) má dokonce až o 30% nižší spotřebu, než kote…
Rce 01.06.2008 21:42
Rce
Když už jsme u těch kotlů, můžeš mi prosím zodpovědět pár otázek? Mám kotel Baxi Main 24 Fi. - Co zj…
Prasak 01.06.2008 22:29
Prasak
-Protiklad k úspoře paliva je pouze poněkud vyšší cena - 30-60kKč, dle výkonu a výrobce - Buderus je…
Rce 01.06.2008 23:54
Rce
Díky, v prosinci budu mít záruční prohlídku, snad mi ti chlapíci řeknou víc. Bojler by byla dobrá vě…
Prasak 02.06.2008 00:25
Prasak
adí mi hlavně ta nestabilita ohřevu, kdy to člověka napřed málem opaří a pak tam hrkne studená Bohu…
Rce 02.06.2008 02:33
Rce
Bojler tam opravdu nenacpu, koupelna je vážně na to příliš malá. Bohužel mám koupelnu menší o komín,…
Prasak 02.06.2008 12:45
Prasak
Ale napuštění vany není tak tragický - když se chci koupat, tak si tu vanu napustím s malým předstih…
Remca 02.06.2008 22:00
Remca
Dobrý den , může být umístěn kombinovaný plynový kotel ve sklepě ?
Dada 06.11.2008 08:33
Dada
A jaký? "Komínový" určitě. Turbo záleží na vzdálenosti a počtu kolen, které by cestou byly na výfuku…
Rce 06.11.2008 11:50
Rce
Děkuji za odpoveď - jedná se o komínový kombinovaný kotel (dakon) - umístění hned na komínu.
Dada 06.11.2008 13:15
Dada
Protikladem kondenzačního kotle není jen a pouze větší pořizovací cena;-). Jde také o to, že musí bý…
Schizo 07.11.2008 11:28
Schizo
Otázku kondenzačního kotle, který, jak jsem se dověděla existuje pouze jako "turbo" teď řešíme v pro…
danica 11.11.2008 18:01
danica
Turbo kotel jsme kupovali laciný, Dakon Dua. Na lepší nebylo. Funguje zatím 6 let, s jedinou opravou…
strejdabrabenec 01.06.2008 21:56
strejdabrabenec
Vo všeobecnosti: turbo kotly sú kompaktné-útle, všetko v nich je príliš malé, jemné, bez výkonovej r…
Joseph 05.10.2010 16:04
Joseph
Jen upozorním, že to téma je přes dva roky staré - vytáhl jej nějaký trotl. ;-)
Kurt 05.10.2010 16:15
Kurt
Kurte a ještě se mýlí!!!
milan.cukrar 05.10.2010 17:12
milan.cukrar
Ten, co téma vytáhl, byl smazán - mýlí se ten druhý. :-)
Kurt 05.10.2010 17:36
Kurt
Dobry den mam kotel Baxi main 24 Fi ale vubec nevim jak ho mam dopustit predem dekuji za odpoved
Nikca 30.12.2011 15:42
Nikca
Někdy jsou napouštěcí kohoutky rafinovaně skryty pod plechovým krytem kotle.
čumil_old 30.12.2011 18:01
čumil_old
Tento kotel mám taky doma. Ano, napouští se odspodu. Ten kohoutek jde dost ztěžka povolit, chce to t…
Prasak 30.12.2011 20:33
Prasak
Díky to pomohlo! :-) V manuálu je nakreslená páčka, ale místo ní se člověk u typu Main 24 Fi setká/m… poslední
JEFFMASTER 02.02.2013 15:30
JEFFMASTER

Kondenzační turbokotel (s vejfukem skrz zeď jako WAWky) má dokonce až o 30% nižší spotřebu, než kotel do komína. Dneska je výhodnější turbokotel i když je komín k dispozici. (komín se musí vložkovat příšerně drahým nerezem, musí bý zajištěn přívod vzduchu z venku). Výfuk turbokotle může být i svisle vzhůru. Doporučuji značku Buderus nebo dražší Junkers. Záleží ale na výkonu, jaký budeš potřebovat.

Když už jsme u těch kotlů, můžeš mi prosím zodpovědět pár otázek?
Mám kotel Baxi Main 24 Fi.
- Co zjišťuju, tak kondenzační není - jakou má kondenzační kotel nevýhodu? Když je tu výhoda nižší spotřeby, musí to mít nějakej protiklad.
- Když se sprchuji, tak se furt nemůžu naučit nastavi správnou teplotu vody, voda je napřed horká a až po chvíli teče přijatelná. Mají tyto kotle vícestupňové hořáky? Nezdá se mi, že by do ohřevu užitkové vody šel furt plnej výkon.
- A co mě zajímá nejvíc: Jak často a co mám nechat kontrolovat servisem? Abych zbytečně nevypláznul prachy za opravu kvůli zanedbané údržbě.

-Protiklad k úspoře paliva je pouze poněkud vyšší cena - 30-60kKč, dle výkonu a výrobce - Buderus je cca o 10 kKč levnější než Junkers.
-Konkrétně tento kotel jsme nikdy nemontovali, tak ho dokonale neznám. Ale obecně je průtokové ohřejvání přímo v kotlu mizerné. Teče čůrek oproti normálnímu proudu. Teplota TUV obvykle závisí taky na průtoku, kolik se jí odebírá. Propaguji trojcestný ventil s bojlérem vedle, to má pak plný tlak a dobře se to v baterii míchá se studenou na správnou teplotu. Vícestupňpvé hořáky právě nebývají pro ohřev TUV, jen pro otopnou vodu.
-Jak často servis, to bys měl mít v návodu a záručním listě. Obecně by se měla dělat prohlídka a pucování vnitřku jednou ročně, nejlépe před topnou sezónou. Tolik to nestojí, aby tě to zruinovalo, my berem kolem pětikila.

Díky, v prosinci budu mít záruční prohlídku, snad mi ti chlapíci řeknou víc.
Bojler by byla dobrá věc, ale nemám ho ani kam dát, kotel mám v koupelně a pod ním pračku. Víc se tam opravdu nevejde. Ale že by tekl čůrek - no pokud neotevřu baterku vyloženě naplno, tak to ohřívá celkem slušně při rozumným průtoku. Vadí mi hlavně ta nestabilita ohřevu, kdy to člověka napřed málem opaří a pak tam hrkne studená, než se to stabilizuje.

adí mi hlavně ta nestabilita ohřevu, kdy to člověka napřed málem opaří a pak tam hrkne studená

Bohužel, to je vlastnost průtokových ohřívačů v kotli - Nejdřív si ho opaříš, pak se scvrkne zimou. Bojler nemusí být zrovna pod kotlem, já ho mám dokonce až za rohem kotelny.
S čůrkem jsem to trochu přehnal, ale jisté je, že k plnému tlaku to má daleko. Lidi, kteří si to nenechali vymluvit, nadávají, že by vyrostl kedluben, než se jim napustí vana.

Bojler tam opravdu nenacpu, koupelna je vážně na to příliš malá. Bohužel mám koupelnu menší o komín, který je společný pro všechny byty podemnou a vedle mě. Kdyby tam nebyl, bylo by místa habakuk. Kotel jsem bohužel dostal v základním vybavení bytu, cokoliv jinýho bych si musel řádně připlatit a to i za zabudování bych se pěkně prohnul.
Ale napuštění vany není tak tragický - když se chci koupat, tak si tu vanu napustím s malým předstihem.

A jaký? "Komínový" určitě. Turbo záleží na vzdálenosti a počtu kolen, které by cestou byly na výfuku. To je pro různé kotle různé, nutno nahlédnout do specifikace. Obecně lze říci, že cca 4 metry by neměly vadit + 2-3 kolena. Ze většiny sklepů nepůjde výfuk udělat kolmo skrz zeď...

Protikladem kondenzačního kotle není jen a pouze větší pořizovací cena;-). Jde také o to, že musí být vyřešen odtok na kondenzát ( nádoba či jímka ) a hlavně, topí na daleko nižší teplotu oproti klasickému kotli !!!
Proto se dávají daleko větší topná tělesa, to je potřeba vědět ! Kondenzační kotel je naprosto ideální řešení pro podlahové topení ;-).

Jinak naprostý souhlas s malým proudem vody z průtokového ohřívače přímo v kotli. Je to nesrovnatelné oproti klasice. Kdo to neviděl neuvěří :))

Otázku kondenzačního kotle, který, jak jsem se dověděla existuje pouze jako "turbo" teď řešíme v projektu stavební úpravy domu. Sami máme doma Junkerse nekondenzační neturbo, který spolehlivě slouží už asi 6 let. Věřím, že ty kondenzační kotle jsou modernější, úspornější vě spotřebě, i když pořád ještě ne levnější, když se bere v potaz poměr investičních a provozních nákladů. Dražší kotel, dražší topná tělesa, protože o větší ploše, odvodnění kotle. Levnější ve spotřebě plynu, ale větší spotřeba elektrické energie kvůli ventilátoru. Je to složitější zařízení, bude tam asi i dražší a náročnější údržba. Ráda bych slyšela názor někoho, kdo to má nějakou dobu doma.
Děkuji předem
Danica

Turbo kotel jsme kupovali laciný, Dakon Dua. Na lepší nebylo. Funguje zatím 6 let, s jedinou opravou v ceně 400 Kč. Má průtokový ohřev vody. Kdybych se měl rozhodovat dnes, asi bych volil variantu se zásobníkem. Je dost nepříjemné to jak se mění teplota vody při průtoku než se ustálí. Dá se to také řešit bateriemi s nastavitelnou teplotou.

Vo všeobecnosti: turbo kotly sú kompaktné-útle, všetko v nich je príliš malé, jemné, bez výkonovej rezervy, pomerne citlivé na servis. Vhodné predovšetkým do bytov kde nie je predpoklad aby fungovali na svoj nominálny výkon dlhší čas. Pre osamotene stojaci RD mu nedávam dlhú dobu fungovania bez poruchy. Porucha kotla počas mrazov môže byť nepríjemná záležitosť pre rodinu. Osobne by som to nikomu neodporúčal do rodinného domu.
Stacionárne kotly s porovnateľným výkonom sú masívnejšie, stavané dlhodobo dodávať potrebný výkon bez zvláštnych požiadaviek na starostlivosť. Overené milionmi inštalácii a desiatkami rokov prevádzky. Do rodinného domu jedine stacionárny kotol.

Díky to pomohlo! :-) V manuálu je nakreslená páčka, ale místo ní se člověk u typu Main 24 Fi setká/může setkat s černým kulatým uzávěřem, který fakt nejde povolit (vzhledem k trošku nepřístupnému uložení kotle u nás, jsem na to ze začátku musel na moment vzít ploché kleště).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru