Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelne ztraty

Zdravim
Zajimalo by me jak to funguje - topenar se u naseho baracku dopocital tepelne ztraty 4,7kW a z toho odvodil rocni spotrebu tepla 9MWh. Zejmena ten druhy udaj se mi fakt nezda... Netusite nekdo pribliznej vypocet jak k tomu dosel, proc je to tolik kdyz 4,7kW tepelny ztraty se mi zas tak moc nezda? Diky za pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak diky vsem, ted jsem si jeste vsimul ze v ankete se vloudilo h, chybicka... Nicmene jeste jednou,…
bahno 19.05.2008 14:12
bahno
Tím výpočtem jsem chtěl naznačit, že se topenář docela pěkně seknul. Takže jinak.. Sice nejsem topen…
sHpy00n 19.05.2008 18:46
sHpy00n
ja si nemyslim ze by se seknul, 250mm rockwoolu, slusny okna... Ta tepelna ztrata je realna, chtel j…
bahno 20.05.2008 10:46
bahno
Aha, toto samozřejmě mění situaci. Pod tíhou argumentů mi nezbývá uznat že výpočet bude pravděpodobn… poslední
sHpy00n 21.05.2008 00:27
sHpy00n

Tak diky vsem, ted jsem si jeste vsimul ze v ankete se vloudilo h, chybicka... Nicmene jeste jednou, i jsem koukal na ten odkaz, ale furt nevim, jak z tepelny ztraty 4,7kW pri venkovni teplote -15C, prumerne 3,8C v topnem obdobi o delce 233 a pozadovane vnitrni prumerne 22C(sice moc, me staci min ale norma je norma) se dopocitat 9MWh spotreby. Ja osobne si myslim ze celej ten vypocet je udelanej sice v souladu s nejakou normou, ale vubec neuvazuje nejaky dalsi vlivy (vevnitr se zije, vari,sviti, okna nejsou jen cesta pro teplo ven ale obcas fungujou i opacne, v koupelne tech 24C nemusi bejt celej den atd.). No nejspis nezbyde nez to proste postavit a pak zmerit kolik ta zima stala a jakej mela prubeh a z toho pak odvozovat jak moc se to povedlo, coz me moc netesi.
2leo: njn, tak abych nebyl za blba: 20,4 W/m^3

Tím výpočtem jsem chtěl naznačit, že se topenář docela pěkně seknul.
Takže jinak.. Sice nejsem topenář specialista, dělám HSV, přesto si vybavuji empirické hodnoty pro tzv. kupecký výpočet, které vám topenáři vysypou o půlnoci z rukávu. Tepelné ztráty místnosti rodinného domku se pohybují mezi 35-50W/m3 pro účinnější topná média a až 60W/m3 pro uhlí. Pak pokud vezmu na Vašich 90m2 podlahové plochy výšku podlaží 3m a tepelné ztráty nastřelim 40W/m3, vypočtu ztráty domku 90 x 3 x 40 = 10800W = 10,8kW. Už z tohoto kupeckého výpočtu je jasné že Vám topenář ztráty podhodnotil. Pro větší přesnost vezmu na pomoc jiný on-line kalkulátor, sice jen orientační, ale nám postačí a zjištěná hodnota se již nebude příliš lišit od přesného. Stále uvažuji 270m3 obestavěného prostoru, doplním venkovní teplotu -15°C, vnitřní 22°C, pro sichr vyberu nechraněnou polohu objektu a vypočtu ... zzZzz ... přibližnou tepelnou ztrátu objektu 10,6kW.
Celková roční tepelná spotřeba energie je značně spekulativní, neb se dá způsobem užívání značně ovlivnit a rozdíly mohou být až diametrální. Tady pro Vás skutečne nezbyde než nekolik sezon sledovat a pak vyhodnotit. Jedna zima taky nic nepoví; vezměme například zimu 05/06 a porovnejme se zimou 06/07. Rozdíl je řekl bych, také diametrální.

ja si nemyslim ze by se seknul, 250mm rockwoolu, slusny okna... Ta tepelna ztrata je realna, chtel jsem nizkoenergeticky baracek. Topne medium je elektrina, sice netusim jak ovlivnuje tepelnou ztratu ale budiz. Me slo jen o ten vypocet tepelny ztraty->odhadovana spotreba energie. Protoze me to vychazi ze budu mit 80dni v kuse pusteny topeni "na plnej knedlik" (abych tu elektriku propalil) , a to se mi nezda. No ale uvidime, necham to tak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru