Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhké zdi

Mám starý rodinný domek. Dvě místnosti, které byly přistavovány jsou vlhké. Mají betonovou podlahu a zdi vlhké asi do 50 cm. Zdi se mi nechce podřezávat. Je možné dát na zeď sanační omítku a na beton izolaci a na ni novou podlahu? Je možné udělat do betonu vzduchové kanálky a na to podlahu? Poraďte řešení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji za odpověď. Domek je z poloviny podřezán, podlahy jsou pod úrovní podřezání. Vlhkost v domě s…
janda 03.05.2008 15:29
janda
dokonceni co tedy udelat, abychom se zbavili vlhkosti nadobro? ja jsem osobne zastancem reseni, kte…
sHpy00n 05.05.2008 12:25
sHpy00n
Jsme v podobné situaci - s rozdílem, že jde o obytný dům v Praze, kolem dokola jsou betonové chodník… poslední
Šikulka 15.09.2008 16:58
Šikulka

Děkuji za odpověď. Domek je z poloviny podřezán, podlahy jsou pod úrovní podřezání. Vlhkost v domě se pohybuje kolem 50%. Zdi vlhké nejsou, problém je pouze u těch dvou místností. Podlaha je nad úrovní terénu. Stavař radil udělat na podlahu izolaci a vytáhnout ji na zdi. No zřejmě mě čeká radikálnější řešení, jak radíte vy.

dokonceni

co tedy udelat, abychom se zbavili vlhkosti nadobro? ja jsem osobne zastancem reseni, ktere odstranuje pricinu problemu, nez donekonecna odstranovat neprijemne dusledky pricinou zpusobene. sice vzdy podstatne nakladnejsi, ale s trvalym efektem. v nasem pripade co nejvice zabranit vode, aby se vubec dostavala do zdiva.

navrhovane reseni je tedy skutecne pomerne radikalni. v prvni rade bude nutne dokola okopat cely domek a provest odvodneni v zakladove spare kombinovane s odvetranim zdiva, jak jsem jiz uvadel v pribuznem tematu izolace obvodových stěn. jen doplnim, ze flexibilni drenaz je nutne napojit na kanalizaci. dale odtezit vsechny podlahy v objektu nejmene o 50cm (takto odtezene muzeme nechat stavbu je-li mozno mesic vyvetrat). misto vykopaneho materialu navezt vrstvu 30cm kameniva frakce 32-63 do ktere bude pri hornim povrchu vlozena flexibilni hadice pro odvetrani. hadice bude vyvedena nekolika prurazy do fasady a osazena pruvetrniky proti vniku hlodavcu, ptactva a hmyzu. nasleduje opravdu slaboulinka vrstvicka kameniva 16-32, jen aby se uzavrel povrch, na kterou se provede 5cm podkladnoho betonu. nasleduje izolace proti vlhkosti, idealne napojena na podrezani, dale 8cm podlahoveho polystyrenu a 6cm vrchniho betonu s vlozenou svarovanou siti 5/150/150. posledni centimetr zustava na zvolenou finalni vrstvu podlahy. pokud nechcete kopat cele podlahy, pak je naproste minimum alespon po obvodu vykopat ryhy a provest kanalky s flexibilni hadici. toto je v kostce zakladni provedeni, ktere povazuji za nutne, aby se vlhkost maximalne eliminovala, nebo lepe zcela odstranila. je mozne ze pri venkovnich pracich narazite na silnejsi pramen, ktery se vali pod zaklady. pak by bylo vhodne spojit se s proutkarem, najit pramen ve vzdalenosti nekolika metru od domku a tam ho prerusit pravidelne odcerpavanym vrtem, nebo zbudovat prepad do kanalizace.
CINK

Jsme v podobné situaci - s rozdílem, že jde o obytný dům v Praze, kolem dokola jsou betonové chodníky, nebo jiné domy, nikdo netuší, jak je vedena původní kanalizace. Koupili jsme (levně) sklep, který je cca 0,5m pod úrovní terénu. Jde o malou místnost 25m2 nově určenou k bydlení. Podle zvlněného nového dřevěného obkladu lze soudit, že je tam dost vlhko, plíseň není vidět ani cítit, ale je čerstvě vybíleno a na některých místech se barva již teď (po několika týdnech) odlupuje. Navíc je tam příjemně (?) vlhký a chladný vzduch (při otevření velkého okna se teplý proud vzduchu valí dovnitř). Na vysoušení máme dost času - cca 3 měsíce. Původní majitel -jak je vidět na zařízení- hodně šetřil a byl tzv. "záplatovač".
Vysoušení zdí obkopáním z venčí nepřichází v úvahu (nepřístupný terén (komunikace, silnice, baráky). Podlaha je tvořena celkem křehkým betonem - dolík lze místy udělat i podpatkem - celá hloubka asi 10 cm, povrch je nerovný a na mnoha místech spravovaný nejspíš sádrou, pod betonem je asi nějaká izolace (černá folie). Dál to prozkoumané nemáme. Dům je téměř 100 let starý.
Chystáme se zlikvidovat beton, jakým způsobem máme postupovat pod nenosnými příčkami (nově a kompletně zrekonstruovaná kouplna je oddělena od zbytku místnosti sádrokartonovou příčkou)? Jak postupovat při obvodové zdi (pouze 1 zeď, západní situovaná do zarostlého parku) a jak při nosných příčkách? Je vhodné i v tomto případě použít výše doporučený postup (kamenivo, odvětrací hadice, kamenivo betón, izolace, polystyrén, betón, podlaha)? Jaké materiály použít? Je vhodné zakoupit vysoušeč vzduchu, nebo postačí větrání? Lze prohloubit místnost a zvětšít svět. výšku bez porušení statiky domu? Jsme zástanci řešení příčiny, ochotni investovat ale přesto počítáme každou korunu... Prosím poraďte. Za odpovědi budeme moc vděční.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru