Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem renovace starých parket

Dobrý den,chtěl bych touto cestou Vás ostatní požádat o podrobnější návod na způsob přebroušení,tmeleni a nalakování parket.Jde mi o to jak brousit,směr boušení,čím tmelit,jaký použít lak.Děkuji za Vaše zkušenosti.

Předmět Autor Datum
sice nemám moc vellké zkušenosti s parketama ale dělávám podlahu z klasických podlahovic (masiv, 28…
Mira czz 12.04.2008 07:43
Mira czz
tmelit se dá taky tak že spáry zaleješ lepidlem (já používám Saudal D3) a přebrousit. na lepidlo se…
Mira czz 12.04.2008 07:46
Mira czz
MOhu přelakovat parkety které jsou nalakovány espoxidovým lakem, lakem vodou ředitelným??
zajiccc 12.08.2008 17:41
zajiccc
Pokud chceš podrobný popis broušení, tak ho najdeš zde: brouseni.html. Jinak několik doplňujících ra…
petr_s 15.04.2008 23:31
petr_s
precetl pritel, odbornik s dlouholetou praxi: ...naprosto vycerpavajici odpoved a nemam co dodat..…
sHpy00n 17.04.2008 17:53
sHpy00n
Nejpodrobnější návod, který jsem na českém internetu našel je třídílný seriál, který popisuje jednot…
Vykuk 10.10.2012 12:15
Vykuk
Základní info o broušení parket se dá najít všude na netu. Ale mohl by mi to někdo vysvětlit polopat…
Karlitos 06.11.2013 15:27
Karlitos
Delam to ted poprve,taky jen podle rad na netu a zatim se dari.kem po nalakovani jdou lehce vydet ro… poslední
david kutil 28.11.2013 09:25
david kutil

sice nemám moc vellké zkušenosti s parketama ale dělávám podlahu z klasických podlahovic (masiv, 28 mm) .
Každopádně je dobré si půjčit velkou brusku na broušení podlah, brousit podlahu malou pásovkou není moc vhodné. Broušením se podlaha trošku i srovná , menší bruska spíš udělá udělá podbrusy. Měl bys asi brousit "do kříže" (tzn. vybrousit podlahu jedním směrem a podté kolmo k první brusné stopě. Zrnitost brusných pásu(kotoučů) zvol podle stavu podlahy, pokud chceš dát dolů velkou vrstvu laku či jiné barvy měl bych zvolit malou zrnitost, např 40 nebo 60, finální broušení by mělo být minimálně zrnitostí 100.
Co se lakování týče já používám už asi 7 let laky od značky Icla a jsem 100% spokojený (jak podlahy tak i nábytek), další alternatíva je lak Socrates, to je ale jednosložkový lak vodou ředitelný (já osobně jsem vodním lakům nikdy na chuť nepřišel) takže jsem ho použival jen 2x co si pamatuju, a to víceméně na popud zákazníka.

Pokud chceš podrobný popis broušení, tak ho najdeš zde: brouseni.html.
Jinak několik doplňujících rad: pro běžnou práci stačí použít na základní zbroušení válcovou brusku v zrnitostech brusiva 36>60>80>tmelení>100. Pokud se jedná o rekonstrukci (repasi) starých parket, je někdy potřeba začít zrn. 16 (je to potřeba vyzkoušet). Na okraje použít okrajovou brusku(rotační) v zrnitostech 40(24)>tmelení>80. Po posledním broušení válcovou bruskou se provede jemné dobroušení velkou kotoučovou bruskou, buď jednokotoučovou o prům. 400mm a mřížkou zrn. 100-120(dle tvrdosti dřeva-čím tvrdší, tím jemnější)nebo tříkotoučovou tzv. TRIO stejným brusivem menšího průměru. Povrch se důkladně vysaje, popř. setře antistatickou utěrkou. Následuje lakování popř. olejování či tvrdovosk.
Při lakování bych se v žádném případě nebál tzv. vodních laků - je to dnes často používaný standard. Pozor -vodní laky jsou pojmenovány podle toho, že jsou na vodní bázi - voda do nich ale nesmí přijít (kromě výjimek, ale o těch raději neuvažuj:-)), rády potom flekatí. Popřípadě je možné použít laky rozpouštědlové. Při aplikaci je potřeba dbát na kvalitu válečků, které jsou samozřejmě rozdílné podle druhu laku. Na vodní s dlouhým "chlupem" na rozpouštědlové a na tvrdovosky s krátkým. Lakování probíhá většinou ve třech vrstvách tj. základ + 2x vrch - po 1. vrchu následuje zpravidla mezibrus velkou kotoučovou bruskou nebo TRIem s jemnou mřížkou 100 - 120. Je nutné dodržet délku přestávek mezi jednotlivými vrstvami doporučenou výrobcem laku. (Ale spíš obráceně než by člověk očekával, např u vodních laků bývá mezi základem a 1. vrchem přestávka max. 8hod). Výhodou dnešních vodních laků je, že lze kompletní postup tj. všechny 3 vrstvy udělat včetně mezibrusu během jednoho dne.
Co se týká značek laků, osvědčenými výrobci jsou např. UZIN, PALLMAN, BONA, rozpouštědlových např. THOMSIT, olejů PALLMAN, SYNTECO a tvrdovoskům vévodí OSMO.
Stejné firmy dodávají i laky pro výrobu tmelu (lak + jemné piliny z broušení zrn. 80-100). Jednoznačně doporučuji použití těchto spec. laků, protože jsou vyrobeny pro tento účel - tmel má vyplnit spáry, ale nesmí slepit parkety k sobě. V případě objemových změn ve dřevě by docházelo k vytvoření nestejně velkých spar.
Parkety přibíjené na dřevěný nepevný podklad se nedoporučuje tmelit, nebo spíš je to zbytečná práce s krátkodobým výsledkem.

Delam to ted poprve,taky jen podle rad na netu a zatim se dari.kem po nalakovani jdou lehce vydet rozdily v odstinu od tahi valeckem.to uz asi nenapravim co?
jinak:
pujceni pasove brusky+brusny pap. 1500
Mala bruska 250
lak luxol 900
nove lišty 400
Da se i takhle...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru