Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem renovace starých parket

Pokud chceš podrobný popis broušení, tak ho najdeš zde: http://www.laegler.cz/brouseni.html.
Jinak několik doplňujících rad: pro běžnou práci stačí použít na základní zbroušení válcovou brusku v zrnitostech brusiva 36>60>80>tmelení>100. Pokud se jedná o rekonstrukci (repasi) starých parket, je někdy potřeba začít zrn. 16 (je to potřeba vyzkoušet). Na okraje použít okrajovou brusku(rotační) v zrnitostech 40(24)>tmelení>80. Po posledním broušení válcovou bruskou se provede jemné dobroušení velkou kotoučovou bruskou, buď jednokotoučovou o prům. 400mm a mřížkou zrn. 100-120(dle tvrdosti dřeva-čím tvrdší, tím jemnější)nebo tříkotoučovou tzv. TRIO stejným brusivem menšího průměru. Povrch se důkladně vysaje, popř. setře antistatickou utěrkou. Následuje lakování popř. olejování či tvrdovosk.
Při lakování bych se v žádném případě nebál tzv. vodních laků - je to dnes často používaný standard. Pozor -vodní laky jsou pojmenovány podle toho, že jsou na vodní bázi - voda do nich ale nesmí přijít (kromě výjimek, ale o těch raději neuvažuj:-)), rády potom flekatí. Popřípadě je možné použít laky rozpouštědlové. Při aplikaci je potřeba dbát na kvalitu válečků, které jsou samozřejmě rozdílné podle druhu laku. Na vodní s dlouhým "chlupem" na rozpouštědlové a na tvrdovosky s krátkým. Lakování probíhá většinou ve třech vrstvách tj. základ + 2x vrch - po 1. vrchu následuje zpravidla mezibrus velkou kotoučovou bruskou nebo TRIem s jemnou mřížkou 100 - 120. Je nutné dodržet délku přestávek mezi jednotlivými vrstvami doporučenou výrobcem laku. (Ale spíš obráceně než by člověk očekával, např u vodních laků bývá mezi základem a 1. vrchem přestávka max. 8hod). Výhodou dnešních vodních laků je, že lze kompletní postup tj. všechny 3 vrstvy udělat včetně mezibrusu během jednoho dne.
Co se týká značek laků, osvědčenými výrobci jsou např. UZIN, PALLMAN, BONA, rozpouštědlových např. THOMSIT, olejů PALLMAN, SYNTECO a tvrdovoskům vévodí OSMO.
Stejné firmy dodávají i laky pro výrobu tmelu (lak + jemné piliny z broušení zrn. 80-100). Jednoznačně doporučuji použití těchto spec. laků, protože jsou vyrobeny pro tento účel - tmel má vyplnit spáry, ale nesmí slepit parkety k sobě. V případě objemových změn ve dřevě by docházelo k vytvoření nestejně velkých spar.
Parkety přibíjené na dřevěný nepevný podklad se nedoporučuje tmelit, nebo spíš je to zbytečná práce s krátkodobým výsledkem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny