Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stukovani v panelaku

Jsem stahnul tapety, napenetroval a zakoupil primastuk, ze to ostukuju.

Vcera jsem zacal, ale moc se nedarilo.

Me znama rikala, ze to chce natahovat tim velkym hladitkem do takoveho krouziveho pohybu, ale moc to neslo, tak jsem to zkousel tak, ze jsem nabral na hladitku vrstvu stuku a jel tim odspoda smerem nahoru po stene, ale nevim jestli to nespadne.

Jak se to ma delat spravne?

Vybírejte kousky do Vašeho bytu a inspirujte se na Favi.cz (inzerce) (reklama)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
oh boze to je snuska hlouposti. urcite neposlouchat zname a kmochna se neurazi, ale toho taky ne. om…
sHpy00n 02.02.2008 17:33
sHpy00n
Dobry den. Prosím o radu. Máme přístavbu - obvodové zdivo porotherm : vnitřní jádrové omítky házené,… nový
OndraSve 14.02.2015 23:30
OndraSve
Bez obav vše Hasitem. Hasit 160, nebo Hasit 651 (na lepidlo). Nebo řezané napůl. nový
sHpy00n 16.02.2015 00:57
sHpy00n
Jen doplním:na finální povrch zkuste polystyrenové hladítko. http://richard-bucek.takeit.idnes.cz/hl…
Sancha 03.02.2008 20:55
Sancha
Kolik lidí, tolik názorů... Já osobně pracuji rád s Keraštukem. Pěkně se s ním pracuje. Nanášim jej… nový
trossau 15.02.2015 18:25
trossau
Zdravím, chci se zeptat, zda-li je opravdu nutná penetrace po nanesení štuku? Před dvěma roky jsem n… nový
Monika L. 27.02.2015 12:23
Monika L.
Není penetrace jako penetrace. Co jste tehdy použili? EDIT: Mimo to že si o penetraci štuku před ma… nový
sHpy00n 27.02.2015 14:36
sHpy00n
Penetrace - disperze, se používá před nanesením štuku - aby přilnul k panelu, nebo aby podklad příli… nový
HonzaJM 03.05.2015 19:14
HonzaJM
Panel napřed natřít disperzí (např. Sokrat - ředí se 1:10, třeba malířským válečkem), pak velkým ple… nový
HonzaJM 03.05.2015 19:09
HonzaJM
Nejsem proti penetraci,často pomůže,ale nutná?Než jsme ji znali,všechno časem opadalo?Oldo. poslední
oldo 09.10.2018 22:53
oldo

oh boze to je snuska hlouposti. urcite neposlouchat zname a kmochna se neurazi, ale toho taky ne.
omitani/stukovani v panelacich po sundani tapet je docela zabavna disciplina. osobne ji ve svem mam jiz nekolik let za sebou a protoze stavarinu vykonavam jiz prez 20 let, neskromne se citim byt k rade "povolan" ;-)

1) Panel musí být řádně očištěn a zbaven veškerých zbytku po tapetě.

2) Kontaktní nátěr - penetrace slouží k zalepení prachových částic a sjednocení savosti podkladů se na panel vždy doporučuje, ale nedoporučuje se použití Sokratu, Duvelaxu a pod. V každém specializovaném obchodě se koupí přípravek k tomu určeny. Doporučuji koupit penetraci od stejného výrobce jako štuku, tedy současně v jedné prodejně.

3) Pokud nepožiješ penetraci je třeba panel pořádně namočit kropením. To je jednoduchá operace; děsně bavila moje děcka a byla u toho senza psina zakončena vzájemným poléváním. Takže panel máčet dokud nepřestane sát. Štětku do kýble a cáknout, do kýble a cáknout... Upozorňuji že kropení je nouzové řešení při absenci penetrace.

4) Postup natažení jsi zvolil víceméně správný. Lžící si naložit štuk na nejlépe ocelové nerez hladítko 500x140mm a plynulým pohybem odspodu nahoru natáhnout stejnoměrnou vrstvičku cca 2-3mm silnou. Po lehoučkém zavadnutí je možné srazit a srovnat nerovnosti plastovým hladítkem 400x200. Toto není vždy nutné, pokud máte pěkně nataženo. Při natahování je třeba stále kontrolovat, aby plocha od začátku nepřesychala, a že panely neschnou přímo pod rukama. Pak je nutné natahování ihned ukončit do vytracena a od začátku začít filcovat - hladit. Není nic horšího než přeschlé spoje které malba ještě "vytáhne" a zvýrazní, což zcela degraduje vynaložené úsilí. Obecně platí, že suché směsi připravené z pytle zasychají svižněji, pastovité z kýble ne tak rychle a podle výrobce se doba schnutí liší někdy až výrazně.

5) Vyhlazení - filcováni. Jak již bylo napovězeno, provádí se filcovým/plstěným hladítkem, raději většího formátu. Čím větší plocha, tím lepší finální rovinnost. Zásadně nepoužívat molitan. Maximálně oranžové houbové hladítko. Kdo mi v práci přijde s molitanem na štuky, toho vyhodím že stavby. Filcák namočit do vody, přebytečnou vodu otřepnout a filcovat krouživými tahy se stejnoměrným přítlakem na stěnu až se zrno začne "vytahovat" na povrchu a vytvoří se notoricky známá štuková struktura. Při filcování se štuk nesmí tahat za filcákem, je to známka nezavadlého štuku a s filováním je třeba ještě počkat. Pravidelně namáčet a důsledně dbát na stejnoměrný přítlak ať se nikde nevytváří hladká "zrcátka" profilcovaná až na panel. Výsledná degradace je stejná jako u zmršených spojů. Nový filcák opálit ale zapalovač rozhodně nestačí. Někde venku na novinami, nebo plynovým hořákem opálit a na nějakém rovném povrchu opálenou vrstvu obrousit. Pokud se houlí cucky, opakovat dvakrát až třikrát.

5) Malovat lze vcelku bez obav druhý den. Klidně se budu hádat kdo bude tvrdit že ne. Jeden dětský pokoj jsem ráno začal stěhovat, dopoledne byly tapety dole, odpoledne vyštukováno a v půl třetí v noci dvakrát vybíleno. Čekal jsem pár kocourů, k mému překvapení se nedostavily. 15 let to drží jak přišité. Loni jsem tam už potřetí maloval a žádné padání po namočení se nekonalo.
CINK

úprava 20.1.2011

Dobry den.
Prosím o radu. Máme přístavbu - obvodové zdivo porotherm : vnitřní jádrové omítky házené, vnitřní příčky ytong: hloubková penetrace + lepidlo weber L700 s perlinkou vertex. A teď řeším jaký štuk, aby byl vhodný na oboje zdivo??? Jaký zvolit postup?? Měl jsem v plánu Vnitřní štuk Hasit 160 2 vrstvy, ale teď jsem někde četl, že se na lepidlo vápenný štuk nedává, že to nemusí držet...? Co vím, když jsem si najímal před 10 lety firmu, tak štukovali u nás doma na lepidlo s perlinkou a drží to ok.Jak tedy postupovat? Případně jaký jiný štuk? Sádrovou omítku nechci, chci klasický štuk. Prosím o radu. Děkuji moc.

Kolik lidí, tolik názorů... Já osobně pracuji rád s Keraštukem. Pěkně se s ním pracuje.

Nanášim jej nerez hladítkem ve dvou vrstvách. Druhou, po zaschnutí té první. To abych při filcování povrchu nedělal "zrcátka" (nedostal se někde až na panel).

Před malováním ještě jemně přejedu suchým molitanovým hladítkem pro uvolnění částeček písku s povrchu stěny, pro nejhladší povrch.

Uvědomuji si, že volba štuku je dána i požadavkem na hladkost povrchu.

Někdo místo štuku nanáší i na vnitřní stěny vnější fasádní omítku. Ta dává hrubší povrch. Nevypadá to špatně.

Stavební chemie umí zázraky...

Zdravím, chci se zeptat, zda-li je opravdu nutná penetrace po nanesení štuku? Před dvěma roky jsem nechala vyštukovat Knaufem dva pokoje v paneláku. Poté následovala penetrace. A malování. Barva nechtěla držet, viditelné kocoury. Museli jsme dát 2x bílou a 2x kvalitní barevnou. I tak to není zcela dokonalé. Nyní budeme štukovat Keraštukem předsíň a nerada bych, aby se mi stalo to samé. Předem děkuji.

Penetrace - disperze, se používá před nanesením štuku - aby přilnul k panelu, nebo aby podklad příliš rychle nevsákl vodu ve štuku . Penetrace po štuku je penetrace před první malbou - to se dělá více naředěnou vrchní barvou, aby vsákla do pórů nového štuku a vyplnila je.

Panel napřed natřít disperzí (např. Sokrat - ředí se 1:10, třeba malířským válečkem), pak velkým plechovým nebo novodurovým hladítkem, nabrat štuk, a od spodu směrem nahoru lehkým vlnivým pohybem (vlevo/vpravo) natahovat. Po zavadnutí - zesvětlení jakoby už suché - lehce navlhčeným filcákem a krouživými pohyby srovnat, udělat povrch. Podle potřeby vlhčit, ne moc, aby se štuk nezačal trhat. Ta disperze na panel předem je nutná !!, jinak bude štuk tak různě časem opadávat. Zda je štuk provedený dobře, poznáte když už po suché stěně budete přejíždět rukou a po sluchu - kde štuk nepřilnul, je zvuk "dutý".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru