Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stukovani v panelaku

oh boze to je snuska hlouposti. urcite neposlouchat zname a kmochna se neurazi, ale toho taky ne.
omitani/stukovani v panelacich po sundani tapet je docela zabavna disciplina. osobne ji ve svem mam jiz nekolik let za sebou a protoze stavarinu vykonavam jiz prez 20 let, neskromne se citim byt k rade "povolan" ;-)


1) Panel musí být řádně očištěn a zbaven veškerých zbytku po tapetě.

2) Kontaktní nátěr - penetrace slouží k zalepení prachových částic a sjednocení savosti podkladů se na panel vždy doporučuje, ale nedoporučuje se použití Sokratu, Duvelaxu a pod. V každém specializovaném obchodě se koupí přípravek k tomu určeny. Doporučuji koupit penetraci od stejného výrobce jako štuku, tedy současně v jedné prodejně.

3) Pokud nepožiješ penetraci je třeba panel pořádně namočit kropením. To je jednoduchá operace; děsně bavila moje děcka a byla u toho senza psina zakončena vzájemným poléváním. Takže panel máčet dokud nepřestane sát. Štětku do kýble a cáknout, do kýble a cáknout... Upozorňuji že kropení je nouzové řešení při absenci penetrace.

4) Postup natažení jsi zvolil víceméně správný. Lžící si naložit štuk na nejlépe ocelové nerez hladítko 500x140mm a plynulým pohybem odspodu nahoru natáhnout stejnoměrnou vrstvičku cca 2-3mm silnou. Po lehoučkém zavadnutí je možné srazit a srovnat nerovnosti plastovým hladítkem 400x200. Toto není vždy nutné, pokud máte pěkně nataženo. Při natahování je třeba stále kontrolovat, aby plocha od začátku nepřesychala, a že panely neschnou přímo pod rukama. Pak je nutné natahování ihned ukončit do vytracena a od začátku začít filcovat - hladit. Není nic horšího než přeschlé spoje které malba ještě "vytáhne" a zvýrazní, což zcela degraduje vynaložené úsilí. Obecně platí, že suché směsi připravené z pytle zasychají svižněji, pastovité z kýble ne tak rychle a podle výrobce se doba schnutí liší někdy až výrazně.

5) Vyhlazení - filcováni. Jak již bylo napovězeno, provádí se filcovým/plstěným hladítkem, raději většího formátu. Čím větší plocha, tím lepší finální rovinnost. Zásadně nepoužívat molitan. Maximálně oranžové houbové hladítko. Kdo mi v práci přijde s molitanem na štuky, toho vyhodím že stavby. Filcák namočit do vody, přebytečnou vodu otřepnout a filcovat krouživými tahy se stejnoměrným přítlakem na stěnu až se zrno začne "vytahovat" na povrchu a vytvoří se notoricky známá štuková struktura. Při filcování se štuk nesmí tahat za filcákem, je to známka nezavadlého štuku a s filováním je třeba ještě počkat. Pravidelně namáčet a důsledně dbát na stejnoměrný přítlak ať se nikde nevytváří hladká "zrcátka" profilcovaná až na panel. Výsledná degradace je stejná jako u zmršených spojů. Nový filcák opálit ale zapalovač rozhodně nestačí. Někde venku na novinami, nebo plynovým hořákem opálit a na nějakém rovném povrchu opálenou vrstvu obrousit. Pokud se houlí cucky, opakovat dvakrát až třikrát.

5) Malovat lze vcelku bez obav druhý den. Klidně se budu hádat kdo bude tvrdit že ne. Jeden dětský pokoj jsem ráno začal stěhovat, dopoledne byly tapety dole, odpoledne vyštukováno a v půl třetí v noci dvakrát vybíleno. Čekal jsem pár kocourů, k mému překvapení se nedostavily. 15 let to drží jak přišité. Loni jsem tam už potřetí maloval a žádné padání po namočení se nekonalo.
CINK

úprava 20.1.2011

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny