Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Zasadíte paulovnii a za rok máte čím topit. Budete sklízet dřevo

Pěstovat si dřevo na otop na vlastní zahradě není podle Čecha žijícího v Irsku žádná utopie. Ví, o čem mluví. Šlechtí už několik let rychle rostoucí paulovnie, které jsou podle něj pro planetu "zdravější" než u nás prosazované topoly či vrby.

Docela zajímavá věc, v galerii článku jsou vidět pětiměsíční kmeny které mají už pěkných pár cm v průměru..

Předmět Autor Datum
Z diskuse : Ze stranek paulownia-cfi.com jsem zjistil tuto informaci Je ceněna pro svou požární od…
Joseph 28.01.2013 12:08
Joseph
Přemýšlím čím má být Tvůj komentář přínosný. Domnívám se, že stejně jako 99% procent Tvých komentářů…
Redsnake 28.01.2013 15:18
Redsnake
V tomto pripade nie. Poukazal na nevhodnost drave na kurenie, problemy pri zapale a neudavanu vyhrev…
fleg 29.01.2013 07:21
fleg
99% asi né, no značné procento ekologicky vnímavých, co si prečtou text: - Zasadíte paulovnii a za…
Joseph 29.01.2013 07:30
Joseph
a předpokládáš, že tady někdo z nás bude pěstovat hektary a hektary paulovnie a bude tak ubližovat e…
Redsnake 29.01.2013 09:09
Redsnake
"přeci se dá přihnojovat a půdu obohacovat nebo to neznáš?" to uz potom nebude tak skvely buzines, o…
ms-fiala 29.01.2013 11:30
ms-fiala
a předpokládáš, že tady někdo z nás bude pěstovat hektary a hektary paulovnie a bude tak ubližovat e…
bahno 29.01.2013 11:57
bahno
Používá se na obklady a nábytek právě kvůli jeho odolnosti proti zápalu, jinak má menší výhřevnost n…
Uroboros 29.01.2013 15:17
Uroboros
Vcera sem videl sparovku z paulownie v Bauhausu, cenu si nepamatuju, ale nebyl to zadnej extrem ani…
bahno 07.05.2013 12:16
bahno
Jako obecná informace je to dobré. Jinak se už prokázalo, že nápady ekoteroristů jak pomoci planetě…
Henessy 09.02.2013 14:26
Henessy
Bohužel Henessy napsal krutou pravdu a jen málo lidí si to uvědomuje!
laik2 01.01.2014 14:34
laik2
Tak ta obyčejná už se na Moravě plevelí - http://www.zahrada.cz/forum/letnicky-a-dvouletky/p ozna-ne…
kejki 19.02.2013 18:04
kejki
Skutečnost, že roste 14 dní rychleji, je opravdu argument watch :-D Tvrdé dřevo, ale lehké a ohebné… poslední
kejki 20.11.2014 21:13
kejki

Z diskuse :

Ze stranek
paulownia-cfi.com jsem zjistil tuto informaci

Je ceněna pro svou požární odolnost, protože je velmi obtížné její dřevo zapálit, teplotní bod vzplanutí se pohybuje od 420 do 430 stupňů Celsia, což je skoro dvojnásobek jak u tvrdého dřeva (buk nebo dub, kde se teplotni bod vzplanuti pohybuje od 220 do 225 stupňů Celsia). Nepíše se nic o výhřevnosti.

Nejde o novou problematiku. V Brazilii jsou povrchové doly železné rudy, Brazilie nemá uhlí pro železárny, produkují drevené uhlí z rychle rostoucích drevin pestovaných prúmyslovým spúsobem na ohromných plochách vykáceneho pralesa. Za dobu co to funguje, cca 40 let, bylo zjišteno, po druhé "sklizni" drevin je púda totálne mrtvá.
Reší se to typicky prúmyslove, vytežená plocha se ponechá osudu, vykáci se další prales ....

99% asi né, no značné procento ekologicky vnímavých, co si prečtou text:

- Zasadíte paulovnii a za rok máte čím topit. Budete sklízet dřevo
- Docela zajímavá věc

múže podlehnout dojmu o možnosti jednoduchého, laciného, ekologického a bezproblémového rešení otázky, jak získat palivé dřevo

Info o podobné produkci palivového dřeva, provozované na ohromných plochách jsi mohl uvést také. Prípadne doplnit mnoha dalšími detaily ....

No to bys o tom ale musel vedet ....

a předpokládáš, že tady někdo z nás bude pěstovat hektary a hektary paulovnie a bude tak ubližovat ekologii? Já to sem dal jen jako zajímavost, ani netuším, jestli je ten článek promo či ne.

Ohledně otázky vyčerpání půdy, přeci se dá přihnojovat a půdu obohacovat nebo to neznáš?

"přeci se dá přihnojovat a půdu obohacovat nebo to neznáš?" to uz potom nebude tak skvely buzines, ono pro regeneraci pudy nestaci jen prihnojit, ale take nechat odlezet a tudiz na ni nemuzes pestovat, proto zemedelci na polich stridaji plodiny, dnes bohuzel vetsinou kukurice>repka

a předpokládáš, že tady někdo z nás bude pěstovat hektary a hektary paulovnie a bude tak ubližovat ekologii?

Z toho jak je to prezentovany, tak ano.

Ohledně otázky vyčerpání půdy, přeci se dá přihnojovat a půdu obohacovat nebo to neznáš?

Prihnojovanim umelymi hnojivy pude nepomuzes k humusu a zeleny hnojeni se pod stromama provozuje dost blbe. To neni tak jednoduchy jak to na prvni pohled vypada.

Za me spis zajimavy jako konstrukcni rezivo, vypada to na fakt slusny drevo, pevny, lehky, nestipavy. Problem je, ze u nas nejspis neporoste. I ty extraodolny kultivary vymrzaj pri -20, takze opravdu pouze do nejteplejsich oblasi CR. A tam se vyplaci jiny plodiny...

Používá se na obklady a nábytek právě kvůli jeho odolnosti proti zápalu, jinak má menší výhřevnost než jehličnany. Sečteno a podtrženo, na topení je nevhodný, to už raději ty topoly nebo vrby. Případně na štěpku pak třeba šťovík, miscanthus nebo křídlatku (tu už je v rámci ekologie na pováženou). Navíc je tu velká výhoda, že se nechá pozemek stále udržet při životě. U stromů je to velkej problém, technika i technlogie by byla (obdoba vinohradu), ale je to nerentabilní.

Vcera sem videl sparovku z paulownie v Bauhausu, cenu si nepamatuju, ale nebyl to zadnej extrem ani v jednom smeru. A musim rict, ze se mi to moc libilo - deska az podezrele lehka, skoro jak balsa, docela vzhledna. Premejslim ze si malej kousek koupim, pac me zajima nejakej okomernej test pevnosti a obecne odolnosti. Napr na casto prenasenej nabytek by to mohlo bejt dobry.

Jako obecná informace je to dobré.
Jinak se už prokázalo, že nápady ekoteroristů jak pomoci planetě Zemi jsou vždy krok bokem a motivovány jsou pouze snahou zviditelnit se, prokázat že si zaslouží peníze z našich daní a úplatky od podnikatelů, kteří se napasou. Viz právě štěpky, které velkotopiči musí dovážet z okruhu 100 km nákladními auty na NAFTU, řepkomilové, kteří ničí auta přidáváním lepidla do nafty (mimochodem už se dostane nafta řepkafréé :-D) , fotovoltaika a další.
Naši zákonodárci vymýšlejí různé formy odírání lidí pod záminkou ochrany atmosféry a vůbec si nepřipouští, že (v jejich terminologii "prostí občané") nevidí, že to, že naloupené exhalační povolenky prodají třeba Japoncům a ti to fouknou do vzduchu a matička Země????
A my tu řešíme, jak ušetřit na topení.:-D:-D
Mimochodem jízda elektromobilem je povznášející již pro ten pocit ekojízdy, ale do té doby, než vám začne padat na hlavu popílek s radonem z blízké elektrárny. (o tom se ale nemluví, jako se nemluví o tom, že levnou elektřinu do aut bohatých platí chudáci kteří na elektromobily ještě dlóóóuho mít nebudou)

Skutečnost, že roste 14 dní rychleji, je opravdu argument watch :-D

Tvrdé dřevo, ale lehké a ohebné použití v nábytkářství. Po skácení není třeba sušit má obsah vody 20%,vhodné do všech kotlů. Během 5 let vyroste do průměru spodního kmene až 50 a více cm. Není náročná na půdu. Dorůstá do výšky 10-25 metrů.

Až to uvidím, tak tomu uvěřím, zatím 100 semen za 15 čechokreditů a poštovné.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru