Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno kazivost tepelné pojistky bojleru

Zdravím
Prosím vás, jak je to s kazivostí tepelné pojistky bojleru z Dražic? Je to něco, co se může pokazit a zamezit funkčnosti bojleru? Jak mohu zjistit, jestli je funkční? Domnívám se, že tepelná pojistka je něco jako jištění termostatu. Že když by selhal ten, že je ještě tepelná pojistka. Ale pokud bude termostat funkční 15let, tak jak si mohu být jistý, že tepelná pojistka bude za 15let funkční?(myšleno, jestli se časem nemůže pokazit sama(zaoksidovat atp.))

děkuji

Předmět Autor Datum
stát se může leccos. Ale že by se jen tak pokazila jsem neslyšel. Spíš se boiler přehřál, nevypl tem…
paul 14.02.2017 19:15
paul
Pane,děkuji.Už jsem hledal novou pojistku,ale takovou jsem nenašel.Vaše rada nad zlato.Ten čudlík.A…
roman9 22.11.2017 16:49
roman9
15-rokov na el. akumulačný boiler je silná káva, to ti zhnije plášť aj bez ohrevu. Termostat vydrží…
Nuda 14.02.2017 19:35
Nuda
Nuda proč všude sereš?
Cat 14.02.2017 20:45
Cat
nuda, 15 let na boiler není mnoho. mě vydrží.. poslední
milan.cukrar 23.11.2017 06:54
milan.cukrar
Ano. Termostat s po dosažení teploty rozpojí a po vychladnutí se samočinně spojí. Tepelná pojistka j…
mirektatra 14.02.2017 19:47
mirektatra
Myslím si, že jsem problém pochopil dostatečně. Děkuji všem za vaše odpovědi
patyk 14.02.2017 21:01
patyk

stát se může leccos. Ale že by se jen tak pokazila jsem neslyšel. Spíš se boiler přehřál, nevypl temostat a následně rozepla tepelná pojistka. Samozřejmě je tam od toho aby zamezila nežádocímu provozu bojleru. Je vratná. Jestli je funkční zjistíte buď jejím natažením do provozní polohy, nebo měřením při vypnutém bojleru jejího odporu. Pokud je 0 je OK, pokud je nekonečno je rozpojená. Rozpojená není vadná. Pokud je nekonečno a není rozpojená, pak je vadná.

Ano. Termostat s po dosažení teploty rozpojí a po vychladnutí se samočinně spojí. Tepelná pojistka je řešena konstrukčně jinak: S důrazem na jistotu rozepnutí při překročení teploty, je potlačena schopnost spínat. Nepředpokládá se její časté rozepnutí a pro jistotu se rozpínají dva póly - u 1f. tělesa tedy fáze i nulák. Tepelná pojistka po schladnutí zůstane v rozepnutém stavu, aby uživatel zjistil vadu termostatu, který nouzově nahradila. Tepelná pojistka bývá zpravidla vratná až po částečné demontáži, nebo po jiné nestandardní mechanické operaci uživatele (odšroubovat krytku a zatlačit ovládací prvek).
Jak jsem psal, je tepelná pojistka speciálně konstruovaná na spolehlivost vypnutí a v soupravě s termostatem a pojistným tlakovým ventilem je snad dostatečným technickým zabezpečením spolehlivosti bojleru :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru