Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyplatí se fotovoltaika

dobrý den vlastní rodinny dum stari cca 100let , nyní topím automatickým kotlem na uhlí a zvažuji fotovoltaiku s tepelným čerpadlem . Ale nevím jestli se to vyplatí . Byl bych rád za vaše zkušenosti děkuji

Předmět Autor Datum
Nemám ani kotel ani fotovoltaiku, ale uvedl jsi málo informací (vlastně žádné), aby se dala výhodnos…
host 08.10.2024 19:04
host
Podívej se na yutube . V zimě netopí.
Cat 08.10.2024 20:22
Cat
Fotovoltaika funguje nejlip v dobe, kdy topit nepotrebujes - brezen az rijen. Dobra je na provoz kli…
Jan Fiala 08.10.2024 22:23
Jan Fiala
Vyslechl jsem několik přednášek odborníků z EGU Brno, a výsledek je ten, že pro rodinné domy je návr…
Kyncl 09.10.2024 06:53
Kyncl
Já jsem taky vyslechl na toto téma dost přednášek. Teda většinou zaměřené technicky na řízení a podo…
mll 11.10.2024 14:29
mll
Jde o to jaké máte možnosti topení - dřevo, plyn, elektriku. Mám podobně starý barák - už jsem něco…
host1001 09.10.2024 13:52
host1001
na ohrev vody su lepšie solarne panely, ktore priamo ohrievaju vodu.
jim bim 09.10.2024 17:24
jim bim
Jak se to vezme. Zase jsou mnohem narocnejsi na udrzbu (tim se provoz prodrazuje). Jde o vakuovane t…
Jan Fiala 09.10.2024 17:55
Jan Fiala
prevadzkujem niekolko rokov a žiaden servis nebol potrebny,okrem odstranenia vodneho kamena. vykonan…
jim bim 10.10.2024 12:16
jim bim
Asi se bavime kazdy o jinem systemu
Jan Fiala 10.10.2024 12:35
Jan Fiala
môj system je 200l zasobnik na streche v nom 24 trubic, na spodu privod vody z vodovodu, hore odvod…
jim bim 10.10.2024 15:37
jim bim
Zvláštní, my tedy servisujeme každých 12 měsíců.
aromatik 12.10.2024 22:25
aromatik
môj system služi mne a nie servisu.važne neviem čo by som tam mal servisovat?
jim bim 13.10.2024 15:33
jim bim
Topíme klimatizacemi, už teď při zatažené obloze to vyrobí tak na mimotopnou spotřebu domu. U jasnéh… poslední
kejki 15.10.2024 21:14
kejki

Fotovoltaika funguje nejlip v dobe, kdy topit nepotrebujes - brezen az rijen. Dobra je na provoz klimatizace nebo ohrivani vody pres leto.
V zime pokryje cast denni spotreby, ale zdaleka nestaci na topeni, protoze topit potrebujes i v noci, rano a vecer.

Jestli se ti vyplati? Je schopna snizit spotrebu elektriny za rok (bez topeni) na 1/3.

Vyslechl jsem několik přednášek odborníků z EGU Brno, a výsledek je ten, že pro rodinné domy je návratnost přes deset let (12)m, a pro FV s baterií dokonce až 15 let, což je daleko za životností baterie (odhad 10 let). V úvahu je třeba vzít nejen životnost panelů, ale degradaci jejich účinnosti s časem atd. Problém je velmi komplexní.

Já jsem taky vyslechl na toto téma dost přednášek. Teda většinou zaměřené technicky na řízení a podobně (ekonomických sekcí se většinou nezúčastňuju, kouzlení s čísly mě tak nebere). Je to už asi 10 let, co jsem vyslechnul několik přednášek, nejmíň 2, které se právě zabývaly ekonomickou stránkou. Šlo o tým z Lotyšska, kde nemají takovou síť jako u nás, a jsou fakticky ostrov, protože mají akorát silné propojení na rusko a od něj elektriku nechtějí. Ale tam šlo hlavně o samoty, kdy na venkově je pár chalup a v okruhu 50 kilometrů zdaleka nic neni (po 50 kilometrech je třeba další taková vesnice). Tam se nevyplatí tahat nějaké kabely. Takže si musí zajistit samozásobování, což dělají pomocí benzinových agregátů a nebo solárů a teď se počítalo, jak se vyplatí soláry. Myslím, že dospěli k ceně kolem eura za kilowathodinu (počítali právě se životností toho zařízení), což teda když srovnáte se 4 centy ze sítě (tedhy stávala na trhu megawathodina 40 €) tak jsme úplně někde jinde, to pokud jde o realitu v našich končinách, tam to samozřejmě bylo něco jiného. Pak tam právě byl nějaký Brňák, který si na chalupě jako koníčka taky něco takového vybudoval, ten teda tam byl s tou koncepcí (nějaká věda kolem řízení, už si přesně nepamatuju), a právě při diskuzi potvrdil, že mu taky nějaká taková cena vychází (ale on to měl jako hračku). To bylo na energetické konferenci tuším v roce 15 takže už docela dávno.
Bez dotací je návratnost dost mizerná. S dotacema se dá dostat na 5 let, což už neni tak špatné.
Ta degradace, to je to, co nikdo pořádně neví. Staré panely prý nedegradujou, říkal kdosi, že nejstarší sluneční elektrárna běží 30 let, aniž by se nějak projevovala nějaká degradace panelů, ale od té doby došlo k mnoha změnám ve výrobě těch solárních panelů (hádám, že nikdo nemá dnešní panely staré 10 let, takže jsou to spíš odhady, no ale k degradaci prostě dochází). Je to zase několik let co byl na to téma i příspěvek, kdy nějaká česká univerzita (promiňte, že si podrobnosti nepamatuju) prezentovala spolupráci s ukrajinskou univerzitou. Na střechu si instalovaly stejné panely a sledovaly právě jak je to s výrobou elektřiny a degradací panelů v těchto dvou různých zeměpisných polohách (řešila se třeba i predikovatelnost výroby na základě předpovědí počasí a podobné věci). Na tom grafu byl nejdřív pozvolný pokles a pak takový schod, tak se logicky nabízela otázka, co to je - no to byl zásah bomby. Takže u nás řešíme životnost panelů, na ukrajině třeba ani nemusí, tam je rozbombardujou dřív než stačí zdegradovat (ten projekt ovšem začal dlouho před válkou).

Jde o to jaké máte možnosti topení - dřevo, plyn, elektriku.
Mám podobně starý barák - už jsem něco zjištoval a poptával jse a výsledek je, že se to nevyplatí zatím po ekonomické stránce. U mě je topení na plyn
Pokud chcete být nezávislý, ekologický tak ano. Vyplatí se jen fotovoltaika do vody. Přednostně bych zateplil barák.
Fotovoltaika - životnost baterii a střídače cca 10 let pak musíte koupit nové. To samé je u tepelného čerpadla - po 10 letech výměna . Hlavně musíte počítat s výkonem min. do -10, -15 pod tuto teplotu se zapíná elektrokotel

môj system je 200l zasobnik na streche v nom 24 trubic, na spodu privod vody z vodovodu, hore odvod teplej vody do plynoveho bojlera v kupelni. Ak treba dohreje, od jari do jesene nezapol. Pri teplote 83 st.C. otvori prepad vyvedeni do zasobnika z ktoreho berie vodaren.

Topíme klimatizacemi, už teď při zatažené obloze to vyrobí tak na mimotopnou spotřebu domu. U jasného počasí dojde baterie během noci, ale ještě jsem se nedokopal dát bojler na denní spínání, tak mi to vyžere.
Dnešní spotřeba 24kWh, výroba 32,8kWh. Máme fve 10kWp a baterii 11kWh. 10% baterie se nevybíjí.
Na topení se to dá použít, dokud funguje virtuální baterie - ČEZ si vezme přebytky v době, kdy je vyrobíme a pak si za distribuci bereme zpátky. Platí se vyšší stálý poplatek, teď je to 500,- a má přibýt poplatek za odchylku, který byl původně v ceně, ale po novele nám asi něco přiúčtují. Pokud dodám víc než spotřebuji, nic za to nedostanu, je to bonus pro ČEZ. Pokud naopak, je tam dost škaredá cena.
Máme taky 130 let starý dům, část je obložená 11 cm a část 5 cm EPS. Půda 25cm vata. Plocha je 160m2, patrová budova. Předchozí spotřeba 8kWh.
FVE je potřeba pravidelně revidovat, tuším ročně, nebo co dva roky.
Za nejdůležitější považuji ne cenu, ale schopnost firmy to opravovat a udržovat dalších 15 let.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru