Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ponorné čerpadlo vyhazuje chráničku

Někam "do elektriky" se dostala, po zpětném osazení do studny, voda/vlhkost. Mohlo dijít k poškození přívodního kabelu, zaústění kabelu do čerpadla, nebo, pokud bylo čerpadlo delší dobu bez vody, tak povolilo možná částečným vyschnutím už volnější gufero na hřídeli. Chránič vypíná vždy, pokud dojde k poklesu izolačního stavu, což je izolační odpor mezi fázovým vodičem a ochranným vodičem, případně kovovou kostrou čerpadla.
Dobře prohlédnout přívodní kabel a čerpadlo, pokud se nenajde vnější poškození, demontovat část čerpadla s přívodem a zkontrolovat vnitřek. Nejlépe pak změřit izolační stav mezi uvedenými potenciály (fáze proti kostře/ochrannému vodiči) měřičem izolačního stavu, megmetem min. 500V. Ne běžným multimetrem, ten namá potřebné měřící napětí. Pokud se zjistí voda/vlhkost v čerpadle, zjistit důvod a pokud jde o gufero, demontovat rotor, stator s vinutím vysušit (el. trouba na max. cca 70 st.C), vyměnit gufero a po kontrole dalším měřením, smontovat vše zpět.
Je velká výhoda, že bylo čerpadlo zapojeno přes chránič. Pokud by chránič nebyl osazen, došlo by k nevratnému poškození čerpadla zkratem.
V elektrokontejnerech se občas najdou čerpadla, která jsou takto "poškozena" a přitom jsou, poměrně snadno, opravitelná. ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny