Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem náhrada staré žárovky ledkou

120 W LED to by bylo trochu moc. Když vezmu 100 lm/W (dnešní ledky pod 150 snad nejdou, snad už se 40-100 dávno vyprodaly), jsme na světelném toku 12 000 lumenů. 100W žárovka má 1400 lumenů, 150 W něco přes 2000 (přesnou hodnotu si nepamatuju). Takže v pohodě. 120 W LED stejně neseženete (teda ne v provedení do lustru, to se prodává jako hotový reflektor). Běžný sortiment končí někde u 25 W. Ale koukejte hlavně na lumeny, na waty až potom (pod 100 lm/W bych nešel).
U žárovek jsou to léty prověřené hodnoty a spíš to je víc. U ledek podezřívám výrobce, že si trochu vymýšlejí, takže je lepší brát víc. Možná hraje roli i jiný charakter světla.
A taky je dobré koukat na vyzařovací charakteristiku a jaká je potřeba záleží na lustru. Pak velikost baňky, aby se vešla a nečuměla ven (a v uzavřeném svítidle to je větší průšvih, když se nedá našroubovat kryt). Je to hotová alchymie. Naštěstí na trhu je už dost velký výběr. Teď teda koukám na svítidlo, tomu bych teda neříkal lustr (lustr je podle mě něco, co visí ze stropu), tak v takovém svítidle to není zas tak kritické, tam je hlavní, aby se vešlo, a jestli to bude kukuřice nebo jiné provedení je celkem jedno. Stejně jako je nepodstatné, že maximum píšou 60 W (na ledky až dost). Nejlepší by podle mě byla zrovna ta "kukuřice" (anglicky corn), nebo něco co svítí hlavně do stran (předpokládám, že žárovka je tam naležato) a nebrat to co svítí jen dopředu (přesný opak výběru žárovek do lustru). Mám na mysli něco takového https://www.svet-svitidel.cz/led-zarovka-t3-e27-19w-230v-3000k-aigostar-100102fgk/ no zrovna účinnost nic moc 1500 lumenů a 19W to je cca 80 lm/W, půlka dnes běžné hodnoty, a přitom dost drahé, to už je lepší https://www.svet-svitidel.cz/led-zarovka-clasic-one-a60-e27-11w-230v-3000k-brilagi/ ale tyhle filamentové žárovky moc nevydrží (zhruba jako klasická žárovka). Ale třeba prohledáním jiných obchodů se najde něco lepšího, to provedení kukuřice bězně stává kolem 50 korun s lepší účinností možná víc, ale 189 korun je fakt moc a 210 (údajná původní cena) je doslova nesmysl. Hlavně zkontrolovat rozměry, žárovka měla 10 centimetrů nebo míň u ledek bývají větší a nemuselo by na ně být místo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny