Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fixace omítky na stropu

Zdravím.
V jednom pokoji spadla po cca 40 letech od omítnutí omítka ze stropu sestaveného z hurdisek. Pamětníci asi ví, že tehdy byly hurdisky různě dlouhé a bylo je třeba vybírat podle délky, často byly do vrtule, ale netrhaly se jak tomu bylo u hurdisek později. Tomu taky odpovídala potřeba v některých místech pro vyrovnání nanést větší vrstvu omítky.
Naštěstí v té době v pokoji nikdo nebyl, protože jinak bych asi chystal funus. :-( Po kontrole zda omítnout znovu jen to, co spadlo jsem zjistil, že i zbytek omítky není přilepený k hudriskám, ale je tam mezera a tak kvůli bezpečnosti šel dolů i zbytek omítky.
Bohužel tam nejde použít samonosný podhled Knauf D-13 kvůli tomu, že v pokoji je vestavěná skříň až ke stropu a profil by nebylo možné pevně ukotvit a vrtat do hurdisek kotvy není bezpečné. Nahození nové omítky je řešitelné.

Když jsem ale ve vedlejším pokoji poklepal na strop v místě, kde je vidět prasklina, tak je to opět duté. Je to menší plocha, kde to zní dutě než plocha která spadla, ale po popsané zkušenosti mám strach, co s tím. Z toho plyne otázka:

Je pro tento případ nějaká chemie, kdy bych navrtal do omítky několik děr a ty vyplnil něčím jak nízkoexpanzní pěnou a tím omítku fixoval k hurdiskám aby nespadla?

Předmět Autor Datum
ta pena to spolahlivo odtrhne!
jim bim 25.05.2024 11:46
jim bim
Pěna určitě ano, proto píšu "nějaká chemie" a "něčím jak nízkoexpanzní pěnou".
yorg 25.05.2024 11:57
yorg
možno by to išlo aj tou penov, pokial by sa to dute miesto dobre podoprelo.
jim bim 25.05.2024 21:30
jim bim
Z té pěny mám strach. Nakonec to asi dopadne tak, že to místo, co se dutě ozývá při poklepu, prevent…
yorg 25.05.2024 22:18
yorg
Ano, znovu po důkladném očištění správně "našpricovat" a pak "nahodit"! Ne "natáhnout", jak se to dn…
vitovec 26.05.2024 11:15
vitovec
Přesně tak to mám v úmyslu. Spadlo to i přes to, že to tehdy bylo nahozeno a ne jen nataženo. Na hur…
yorg 26.05.2024 15:16
yorg
Zdravím,ten špric je důležitý,hlavně dobře udělané hurdy,aby na nich nebyla silná vrstva malty.Dělal…
Lubomír 26.05.2024 18:37
Lubomír
Samotného mě překvapilo, že tam není a jsou jen holé hurdisky. Jinak s tím centimetrem malty to je h…
yorg 26.05.2024 18:56
yorg
Při pohledu na fotku mám docela obavu jaká byla použita malta. Když do malty něčím škrábneš tak se a…
Stefran 26.05.2024 18:44
Stefran
Jaká byla malta? Socialistická. :-) Je to více jak 40 let kdy jsem stál u míchačky a jen vozil maltu…
yorg 26.05.2024 18:59
yorg
Pěna se nechytne na prašnou a drolivou omítku, jen si ji stlačíš ještě více dolů a přiděláš si práci… poslední
CreativanDevil 27.05.2024 14:17
CreativanDevil

Ano, znovu po důkladném očištění správně "našpricovat" a pak "nahodit"! Ne "natáhnout", jak se to dnes ve velkém praktikuje při "natahování" na, pro "natahování" nevhodné podklady. Ono nahodit strop je tak trochu vyšší level zedničiny.
Pro pobavení! Viděl jsem partu jak místo nahazování staré hřbitovní nerovné kamenné zdi s vydrolenými spárami na tu zeď natahovali v několika vrstvách pytlovanou maltu. Dělali to na podzim a jak to na jaře dopadlo - viz obrázek.:-)

Přesně tak to mám v úmyslu. Spadlo to i přes to, že to tehdy bylo nahozeno a ne jen nataženo. Na hurdiskách nebyl špric. A když jsem se podíval po okolí toho co spadlo, tak byla mezi hurdiskou a maltou mezera. Stačilo jen podebrat špachtlí a letělo to dolů. Takto pak sletěla omítka po celé ploše a jen v rozích bylo nutné použít trochu více síly. viz foto po očištění.

Zdravím,ten špric je důležitý,hlavně dobře udělané hurdy,aby na nich nebyla silná vrstva malty.Dělal jsem je na celém patře sám,je na nich tak centik malty.Nejdříve dva dny před nahazováním jsem prosál jemný říční písek na jemném sítě,rozdělal s čtyřstovkou cementem a vše prošpricnul.Pak je i nahazování podstatně snadnější,dobře na ten hrubý špric chytá malta.:-)

Samotného mě překvapilo, že tam není a jsou jen holé hurdisky.
Jinak s tím centimetrem malty to je horší. Jak jsem psal, jsou to socialistické hurdy a tam se jednak lišila délka až o 3 cm a muselo se vybírat podle délky, pak nebyl vždy přesný sklon boku a některé hurdy byly do vrtule. Podle toho to vypadá. Navíc na kraji ležely hurdy jednou stranou na zdi a tak tam jsou výše a je třeba nahodit mnohem více malty.

Jaká byla malta? Socialistická. :-)
Je to více jak 40 let kdy jsem stál u míchačky a jen vozil maltu v kolečkách abych zedníkům stačil. Pokud si vzpomínám, tak to byl kopaný písek a hašené vápno 1:něčemu (4?) a možná ještě nastaveno lopatou cementu. Malta se nedrolila, ale když jsem nějaký plát shodil, tak stačilo lehce to plátu klepnout a rozbil se.
O těch prasklinách vím, všiml jsem si jich, ale dnes už s tím nic nenadělám. Shora je to zalité betonem a tak to snad vydrží.

Pěna se nechytne na prašnou a drolivou omítku, jen si ji stlačíš ještě více dolů a přiděláš si práci. Sundat, znovu a lépe. V případě nutnosti použít výztužnou tkaninu či při větší vrstvě pletivo. Kdysi přichycené víčky od piva :-))

Do hurdisek klidně můžeš dělat podhled. Ale používají se fisher hmoždinky dutinové. Potřebuješ k nim taky special kleště.
Taky máš možnost tam nalepit tenký poliš/perlinku a štuk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru