Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se dostat k pantu - jak plně sklopit sklopná okna

Dobrý den.
Omlouvám se, že se na vás obracím možná s banální záležitostí, ale já už si opravdu nevím rady, zkusil jsem asi vše, co jsem prozatím zkusit mohl a jsem už trochu bezradný.

První musím říci, že okna musel navrhovat nějaký ne úplně praktický člověk nebo člověk, který nebyl úplně při smyslech, protože díky tomu je údržba oken z druhé strany absolutně nepraktická, až nemožná. No zkrátka to vymýšlel a dělal nějaký ... doplňte si sami.

Obracím se na Vás s dotazem ohledně sklopných oken, které drží zboku na dvou "kovových páčkách - "pantech" či zkrátka na oněch dvou kovových ZÁVĚSŮ. Bohužel se o takto dobře nevyřešená okna jedná dvě - v koupelně a na WC.
V koupelně jsou okna navíc dvě, bohužel z toho lze otevřít jen jedno, což je další nedomyšelná věc, kdy ono levé pevné okno lze umývat jen zprava přes ono pravé, když bude otevřené - pokud se tedy vůbec podaří sklopit, což se nedaří z důvodu toho, že zdi jsou od oken až velmi velmi blízko a není šanci k držícím páčkám dostat prsty.

1) Zkoušel jsem minuty, až hodiny různé způsoby, až jsem měl dodřené a otlačené klouby prstů o zdi, abych odjistil pojistku a "KOVOVOU závěs" pak vysunul do boku, ale zkrátka se nedaří.
2) Poté jsem zkusil vzít i dlouhou tyčku od smetáku, kterou jsem chtěl alespoň z jedné levé strany prostrčit až na pravou stranu okna ke kovovému pantu, že bych tam nějak přeci jen tu pojistku prstem podržel odjištěnou a zboku tyčí přes levý odjištěný pant doboku vysunul ten na pravé straně, ale to se dá udělat jen pokud je okno prakticky zavřené, kdy se k pojistce prsty dokážu dostat. Jak se otevře více, zase je už nemožné se tam díky blízké stěně dostat.
U pravého sklopného okna v koupelně lze alespoň snadno oddělat páčku na levé straně, díky čemuž snad je nějaká naděje na sundání i druhé napravo, ale na WC, kde je okno z obou stran velmi blízko u zdi na obou stranách, je asi prakticky nemožné.

Zkusil jsem dnes vzít i Ráčnu a k ní napojil klasický šroubovák, že zkusím odšroubovat onu pojistku a šrub, co drží ony "kovové držící panty", ale ani pomocí ráčny se zboku nedostanu, je tam příliš málo místa.

Jediné, co ještě musím zkusit a co mě napadá jako poslední, je použití úhlového šroubováku nebo klasického jednoduchého klíče (jak se přibalují např. když si montujete skříně), který ale nesmí mít onen úhlový odskok příliš dlouhý, což nevím, zda takový existuje a zda to i přesto půjde. Jsem už bezradný a vůbec nevím, jak okna sklopit.

Kdyby byla okna více od zdí, klasicky pomocí prstů odjistím pojistku a panty/páčky vysunu do strany a sundám je, a okno tak sklopím (tak, jak to v kuchyni je a tam naštěstí místa od zdí je mnohem více, takže tam mi to jde - viz foto kuchyně).

Ale v koupelně a na WC se prsty dostanu maximálně k oné pojistce tak tak (s bolestmi a otlaky), kterou sice zvednu (podaří se odjistit držením nahoře či dole onoho jištění), ale již ji nemám jak vyklopit ten KOVOVÝ ZÁVĚS do strany, aby z onoho šrubu s nadzvednutou pojistkou bylo možné závěs sundat.

Jak říkám, tohle vymýšlel nějaký ....; a jelikož bych velice rád měl okna čistá, už teď se děsím, že se asi jen tak nedočkám.
Bydlíme v třetím patře v pronajatém bytě, takže lozit kvůli těmto oknům po žebři, nepřipadá v rámci praktičnosti vůbec v úvahu.

Díky za každou užitečnou radu a tip.

Viz fotky, hlavní přikládám rovnou do náhladu, ostatní si, prosím, rozklikněte v přiložených souborech.

Koupelna obě okna - levé napevno, pravé sklopné: [98569-koupelna-obe-okna-leve-napevno-p-jpg]

Koupelna pravé okno levá strana (levý závěs): [98570-koupelna-prave-okno-leva-strana-jpg]

Koupelna pravé okno pravá strana: [98571-koupelna-prave-okno-prava-strana-jpg]

WC - z obou stran jsou velmi blízko zdi, není jak uvolnit páčky a okno sklopit: [98573-wc-z-obou-stran-jsou-velmi-blizk-jpg]
.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny