Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Test pneumatik

Teraz som zase videl clanok na test pneumatik . . . . Zaujimalo by ma jedno, preco pneumatika jedneho vyrobcu s urcitym rozmerom je napr. excelentna, a pnaumatika rovnakeho modelu/typu ale s inym rozmerom toho isteho vyrobcu je horkotazko priemerna . . . . Na hodnotenie ma podla mna vplyv zlozenie a dezen pneumatiky pripadne konstrukcia, a to by malo byt u rovnakeho modelu snad rovnake . . . .
Teraz neviem dohladat priklad, ale nasiel som to ked som kupoval zimne gumy a hladal testy . . . . (neboli to testy z roznych rokov . . . .)

Předmět Autor Datum
Tomu se rika sponzoring. A nevis, z ceho to vyrobce dela, ze je na obou nazev XY neznamena, ze to de…
re4zon 18.03.2024 18:25
re4zon
No, naivne som si si myslel, ze zmes je dana, povedzme urcitym vyskumom, a ze ked je nejaky model pn…
truhlik 19.03.2024 09:12
truhlik
A ten druhý test zase porovnává pneumatiky od těch samých výrobců jako ten první? Jsou ty pneumatiky…
nerady 18.03.2024 19:01
nerady
1. Ty úplatky, k tomu postup testování (pokud porovnáváš testy různých zkušeben). 2. Pokud jde o roz…
Potkan007 19.03.2024 12:57
Potkan007
Naprosto jinak se chová úzká vysoká pneumatika a jinak nízká široká například.
martas38 21.03.2024 14:18
martas38
Jednoduše kupuj značkové pneu napřiklad letní gumy Continental (měl jsem moc dobré gumy), Semperit (…
jezekhifi 31.03.2024 18:36
jezekhifi
Takhle jednoduché to není. Každé pneu se chovají jinak na různých autech. Nedá se říci, že stejná pn…
Paron 01.04.2024 22:46
Paron
A proč by se měla chovat jinak pneu na Seatu a na Octavii, když se ty dvě auta liší jen designem, po…
martas38 07.04.2024 04:35
martas38
Když se ty vozy budou lišit jen názvem (motorizace bude stejná a vše ostatní také) tak by to mělo bý…
nerady 07.04.2024 07:29
nerady
Pánové máte pravdu, ale obecně se dá říct co jsem napsal je pravda a chybu tím tazatel neudělá. Pros…
jezekhifi 07.04.2024 10:02
jezekhifi
Jsem dalek toho abych doporučoval nějakou značku pneumatik když nevím jaké má vozidlo, jak a kde ho… poslední
nerady 07.04.2024 11:09
nerady

No, naivne som si si myslel, ze zmes je dana, povedzme urcitym vyskumom, a ze ked je nejaky model pneumatiky, tak sa robi z rovnakej zmesi , tak mi bolo cudne ze jeden rozmer je excelent a druhy priemer . . . . Ono to bude asi jak s colou, niekde cukor, niekde umele sladidlo, a le stale xxx-cola . . .

A ten druhý test zase porovnává pneumatiky od těch samých výrobců jako ten první? Jsou ty pneumatiky vyrobené ve stejném období ze stejných základních surovin? Vyrábí je stejný závod? Vyrábí je ve stejné zemi? A naposledy se musím zeptat zda je vyrábí stejná brigáda socialistické práce? Pokud si na všechny otázky můžeš odpovědět ano pak můžeš dál bádat.:-)

1. Ty úplatky, k tomu postup testování (pokud porovnáváš testy různých zkušeben).
2. Pokud jde o rozdíly mezi rozměry, tak protože snaha výrobce je udržet stejné chování napříč celým spektrem rozměrů dané pneumatiky. Problém je, že roli hraje i profil pneumatiky, šířka, okolní teplota, povrch, hmotnost auta, rozložení hmotnosti a tisíc dalších veličin. Pneumatiky o rozměru 15" 195/65 a 19" 235/35 nejsou jen "to samé zvětšené", přestože by to tak na první pohled mohlo vypadat, ale je za tím celá věda, jednotlivé prvky v dezénu se nezvětšují proporčně stejně vůči sobě, roli hraje i pevnost toho vysokého profilu na 15" a jak se bude chovat, do toho různě na sebe skládané vrstvy. Čím větší výrobce pneumatik, tím větší je šance, že bere v úvahu i třeba že na 15" 195/60 bude auto velikosti Fabie a na 225/50 velké SUV s vysokým těžištěm a dvojnásobnou hmotností.

Když se ty vozy budou lišit jen názvem (motorizace bude stejná a vše ostatní také) tak by to mělo být shodné. Problém je, že pokud chceš porovnávat několik testů konaných na různých místech, tak určitě nebudou shodné komunikace, okolní teplota, intenzita deště a v neposlední řadě řidiči, kteří to testují. Pokud se dělá test např. piva, tak je tam vždy cca 10 ochutnávačů a výsledkem testu je průměr jejich hodnocení a každý má na to které pivo jiný názor. Další věcí je, že pokud jsou to odborníci, tak většinou mají vztah k nějaké značce a vždy jí budou preferovat. Pokud si kupuji pneumatiky tak řeším hlučnost, co největší nájezd a cenu, ostatní věci moc neřeším.:-)

Pánové máte pravdu, ale obecně se dá říct co jsem napsal je pravda a chybu tím tazatel neudělá. Prostě svěřit se v létě koncernu Continental a v zimě ověřené značce Nokian jsou to Fini a ti vědí jak na to. A hlavně je jedno kde se to vyrábí. Tj Continental a Semperit u nás, a Nokian v Rusku.

Jsem dalek toho abych doporučoval nějakou značku pneumatik když nevím jaké má vozidlo, jak a kde ho používá. V Barumu a po čtyřiceti letech v Continentalu jsem byl na exkurzi. Jelikož druhá exkurze byla vyloženě ekologická, následně jsme byli ve firmě která recykluje zmetky z Continentalu, což je necelé procento jejich roční produkce cca 200 tisíc pneumatik. Pro vedení Continentalu je však nejvíc rozhodující, když jejich pneu obouvají přímo automobilky na nové vozy a myslím si, že nejvíce je těší odběr továrny v Bratislavě odkud vyjíždí jeden z modelů SUV Porsche.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru