Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Štípač dřeva - odvzdušnění

Mám štípač dřeva Sheppach HL 1100 a nějak nerozumím tomu, kdy má být odvzdušňovací klapka zavřená.
V návodu se píše: odvzdušňovací klapku během provozu nechte otevřenou. Tzn. i během štípání, nebo jen když stroj spustím a pouze běží, ale neštípu? Pod slovem provoz si ale představuji i štípání.
Dále je však uvedeno: před pohybem štípače dřeva klapku uzavřete. Tzn. stroj běží a klapku zavřu před tím, než začnu štípat, nebo pouze při převozu štípače?
Pro mě to není uplně srozumitelně popsáno, tak prosím o radu.

Díky

Předmět Autor Datum
Dobrý den/ "Odvzdušňovací" šroub by měl být povolen za situace, když běží /motor, čerpadlo/ a když s…
vitovec 09.03.2024 11:16
vitovec
Velké díky za srozumitelné vysvětlení. ;-) Mě se právě stalo, že mi odněkud zespoda začal kapat olej…
ee12ee 09.03.2024 11:36
ee12ee
Pro mě to taky není moc srozumitelné. Mrkni na originální německý návod.
Lukas1982 09.03.2024 11:18
Lukas1982
Je to tak.pro přepravu štípače se zamezí uzavření olejové nádržky úniku oleje.Při práci štípače se n… poslední
kap.dabač 10.03.2024 09:14
kap.dabač

Dobrý den/ "Odvzdušňovací" šroub by měl být povolen za situace, když běží /motor, čerpadlo/ a když se pohybuje píst. To znamení i během štípání.Kolem šroubu proniká vzduch a tím se vyrovnává tlak v jednotlivých částech hydraulického systému - před a za pístem. Tím pohybem, kdy má být šroub utažen se myslí transport a pohyb celého štípače, aby olej případně při naklonění stroje neodkapával. Dobře je také, aby v době uskladnění stroje byl šroub uttažen, aby se vlhkost ze vzduchu nedostala do útrobí systému.
Pozn. nekolikrát se mě stalo /u jiného, ale konstrukčně stejného štípačeú že jsem zapomněl ten šroub povolit a vesele jsem štípal. Nic se nestalo, v tom válci je dostatek prostoru a pohybem pístu podle mne nemůže dojít k tak velkému přetlaku, aby to poškodilo těsnění hydrauliky. Spíš může dojít k nějakému mírnému prosaku oleje kolem konstrukčních spojů jednolivých částí stroje. :-)

Velké díky za srozumitelné vysvětlení. ;-)
Mě se právě stalo, že mi odněkud zespoda začal kapat olej. Měl jsem strach, jestli se něco vážně nepoškodilo, ale naštěstí po sejmutí krytu jsem zjistil, že stačilo dotáhnout sponku u hadice, protože byla uvolněná a tam právě ten olej utíkal.

Klapku jsem i dříve nechával otevřenou, ale asi jsem na to teď zapomněl a po zjištění problému už jsem si nebyl jistý, jak to dělat správně.

Je to tak.pro přepravu štípače se zamezí uzavření olejové nádržky úniku oleje.Při práci štípače se naopak povolí.Z dúvodu možnosti zavzdušnění olejového čerpadla.Nic jiného v tom nehledejte.Konstrukčně to mohou štípače míti různě.Mnohdy je to zpravidla na nalejvacím hrdle oleje.Pokud by došlo k zavzdušnění tak čerpadlo je hlučné a nemá patřičný výkon.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru