Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Budík - podsvícení ciferníku?

Ahoj všem, chtěl bych se zeptat jestli nevíte co to může být. Rozebíral jsem nefunkční budík, obyčejný levný mechanický budík na tužkovou baterku, který nemá zvonek ale jen pípátko. Když jsem vyndal strojek, tak jsem zjistil, že do ciferníku vedou dva kontakty. Pod ciferníkem bylo kolečko, o trochu menší než ciferník, z dvojité plastové folie, uvnitř nějak postříbřené, a do toho vedly dva drátky. Nevíte na co to může být? Mohlo by to svítit? Jestli jo , tak co to je za princip svícení?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Predpokladám, že je to ten najjednoduchší budík bez IO. Malá ručička (alebo nejaká ručička s ňou spo…
ok 26.02.2024 07:54
ok
Tam žádná ručička nebyla, která by po tom klouzala. Tohle kolečko bylo zalepené mezi ciferníkem z pr…
Tomáš88 26.02.2024 07:58
Tomáš88
V tej kvapke mohol byť zašitý buď len obvod, ktorý poháňal krokový motor, alebo aj digitálne hodiny,…
ok 26.02.2024 08:22
ok
Pípátko to není, pípátko tam bylo taky jako váleček velký asi 1x1 cm. Byl to normální mechanický bud…
Tomáš88 26.02.2024 10:07
Tomáš88
Je to pípátko poslední
kap.dabač 29.02.2024 08:54
kap.dabač

Predpokladám, že je to ten najjednoduchší budík bez IO. Malá ručička (alebo nejaká ručička s ňou spojená, ktorá tvorí kontakt) kĺže po tej "postriebrenej" fólii (to je druhý kontakt) a v určitom čase pripojí pípatko na napätie. Jeden z tých dvoch kontaktov je nastaviteľný, aby sme jeho otáčaním mohli nastaviť čas budenia. Výroba takýchto systémov bola údajne v istom čase zakázaná z dôvodu možnosti zneužitia aj totálnymi amatérmi na ..., ale to si iste domyslíte, to by už prekročilo rámec dotazu.

Tam žádná ručička nebyla, která by po tom klouzala. Tohle kolečko bylo zalepené mezi ciferníkem z průhledného plastu a mezi plastovou krabičkou, ve které byl strojek. V tom strojku byla destička s takovou tou černou kapkou pod kterou je asi nějaký čip.

V tej kvapke mohol byť zašitý buď len obvod, ktorý poháňal krokový motor, alebo aj digitálne hodiny, ktoré ovládali ručičky, mohli si pamätať čas, aj nastavenie budíka, prípadne zachytávať a vyhodnocovať časový signál, mohol tam byť obvod na snímanie polohy ručičiek, atď. Tá fólia čo si odfotil nemusela (ale mohla - poloha sa dá snímať aj bezkontaktovo) určovať len polohu hodinovej ručičky, mohla aj svietiť. V dobe drevenej sa predávali orientačné svetlá do tmavých priestorov, v ktorých bola podobná fólia a tá svietila pripojením striedavého napätia. V tom čipe by mohol byť aj taký striedač.
Keď nenapíšeš ako sa budík ovládal a ako sa choval, tak odpovede na svoju otázku sa nedočkáš.

Pípátko to není, pípátko tam bylo taky jako váleček velký asi 1x1 cm.
Byl to normální mechanický budík, v tom strojku byla měděná cívka s pohyblivým jádrem které posunovalo kolečko. Pak pár plastových koleček pro pohánění ručiček.
Ale vedle toho strojku byla ještě malá destička s transformátorkem, tranzistorem a odporem a z té vedly dva dráty do tohohle kolečka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru