Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyřešit problém s kondenzací v koupelně?

Zdravím,

mám doma problém s kondenzací v koupelně. Místnost je malá, a přestože tam je ústřední topení (které jede nepřetržitě aspoň na trojku), okno (kterým větráme po každé sprše i když je venku zima), vlhkomilné kytky a příležitostně i nějaký ten jednorázový pohlcovač vlhkosti, většina vlhkosti se vykondenzuje v kovové trubce pasivní ventilace (jen otvor co vede někam na střechu, bez nějakého aktivního větráku) - viz foto. Kvůli tomu voda neustále kape ze stropu a pořád se tam tvoří plíseň. Zároveň kolem toho začala opadat omítka - upřímně nevím co to je, má to tak 1-2mm a drolí se to jako mokrý karton.

To že tam bude asi pořád vlhko už jsem přijal. Zajímalo by mě ale, jestli někdo nemá nápad jak opravit to, co vidíte na fotkách. Myslíte, že stačí když prostě sádrou vytvaruju to co z omítky odpadlo? Existuje nějaká voděodolná barva? Existuje něco, čím zabránit kondenzaci v té trubce? Nějaká výplň, nástavec na ten poklop.. nevím :) Rád bych s tím něco udělal, ale pokud by to mělo vydržet 14 dní, tak se mi do toho moc nechce.

Díky za každou radu

Předmět Autor Datum
Co tam dat vetrak?
Jan Fiala 23.02.2024 19:28
Jan Fiala
To, co je vidět okolo poklopu, bych opravil místo sádry hmotou na opravy omítek. Je jich mnoho, jedn…
Kyncl 23.02.2024 19:29
Kyncl
Pokud v té trubce není ventilátor s odsáváním tak ten problém bude přetrvávat. Nejlépe osadit nějaký…
nerady 23.02.2024 19:31
nerady
Špatně provedené odvětrání. Truba by měla být zaizolovaná a obsahovat kondenzační jímku - výpusť kon…
host 23.02.2024 19:36
host
Jak píše host: dokud tou trubkou bude proudit studený vzduch (a on se po pár metrech ochladí) a nebu… poslední
touchwood 24.02.2024 10:30
touchwood

To, co je vidět okolo poklopu, bych opravil místo sádry hmotou na opravy omítek. Je jich mnoho, jedna se jmenuje Stěnusprav.
Kondenzaci v rouře zabráníš tepelným odizolováním roury, což je asi obtížné anebo to vůbec nejde, ledaže bys do té roury vložil ještě jednu a tu odizoloval.
Pomaloběžný větrák by asi musel běžet permanentně.

Pokud v té trubce není ventilátor s odsáváním tak ten problém bude přetrvávat. Nejlépe osadit nějaký ventilátor s časovým spínačem. Ten kryt také moc větrání nepomáhá. Ještě jde o to jak je ta roura dlouhá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru