Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem U okna nelze otevřít ventilačka kvůli zaseklé klice

Dobrý den,

Ve zkratce, otočit kliku horizontálně a otevřít do boku není problém, Ale otočit kliku vertikálně nahoru není možné (v určité fázi se to zasekne)

Už jsem se setkal s více problémy, ale tohle vidím poprvé. A kromě výměny "kuliček" na žaluzie jsem vždy musel zavolat někoho ze servisu.

Je to, prosím Vás, nutné i v tomto případě?

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Existuje x typů kování, takhle na dálku to sotva někdo "opraví". Všichni okna/dveře používají a kašl…
host 23.02.2024 10:04
host
Na svislé hraně okna, na straně přiléhající ke klice, zhruba v její horní čtvrtině bývá páčka západk…
umfa 23.02.2024 10:31
umfa
Ješte na horní hraně je mechanismus, kterej uvolňuje to táhlo, který umožní to uvolnění toho pantu.… poslední
bahno 23.02.2024 11:33
bahno

Existuje x typů kování, takhle na dálku to sotva někdo "opraví". Všichni okna/dveře používají a kašlou na pravidelnou údržbu (mazání) a seřízení. Do té doby, než se to po*ere. To není výčitka, to je všeobecný fakt.

Zřejmě bude stačit imbusový klíč a seřídit, ale je potřeba vědět, kam šáhnout... Optickým senzorem (okem) zjistit, kde to drhne, resp. co brání v otočení kliky na ventilaci. A určitě nezaškodí zároveň promáznout, bývá to na kování označené (vyražené).

Na svislé hraně okna, na straně přiléhající ke klice, zhruba v její horní čtvrtině bývá páčka západky, která při otevřeném oknu zablokuje možnost přetočit kliku do polohy na větračku. Zkuste jí stisknout ručně a klikou otočit (pozor, okno se při tom bude mít snahu vyklopit, musíte ho přidržovat). Jestli to půjde, stačí seřídit polohu té západky, většinou je tam vidět nějaký šroubek kterým se to dá udělat.

Ješte na horní hraně je mechanismus, kterej uvolňuje to táhlo, který umožní to uvolnění toho pantu. To táhlo se může trochu zkrivit a pak to uplně nesedne. Ale to býva spíš opačně, okno se nechce z ventilačky pořádně zavřít - ale i tohle stojí za kontrolu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru