Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hluk od oběhového čerpadla

Dobrý den, jde o etazove topeni, tepelne cerpadlo 7kW, 5 deskovych radiatoru, 2 zebrove, rozvod Cu. Tepelnym cerpadlem je dan pr. vystupu 28mm a prutok 20L/min. Dodavatel tč tvrdi, ze je rozvod proveden slabymi trubkami. Pri prutoku 10L/min (0,6m3/h) je šum slabe slysitelny ale pri predepsanem prutoku 20L/min (1,2m3/h) je hluk neprijatelny.
Mohl by nekdo uvest jaky ma prutok topne vody a prumery trubek pri podobnem vykonu tč.?
Z tč. vedou trubky pr. 28mm delky 2m, pak odbocka (18mm 1m) je rozdvojena do (15mm 3m) a (15mm 2m). Hlavni vetev ma pr.22mm, po 6m odb. k rad (15mm 1m) , po dalsich 6m 2x rad. na odbocce (15mm 1m), za ni snizeno na pr. 18mm, po 4m odb. k rad. (15mm 1m), za ni snizeno na pr. 15mm k poslednimu rad. ktery je vzdalen 8m. U vsech radiatoru jsou termoregulacni ventily 1/2" (VPT76 bez hlavic) otevrene naplno. Neni mozne ze omezuji prutok a pomohla by vymena za rucni ventily?
Děkuji za reakce.

Předmět Autor Datum
Nevím co a jak, ale vím, že topení když jede tak je to slyšet. A to cvakání a syčení vody. A to bydl…
jezekhifi 03.02.2024 07:01
jezekhifi
Tč je u dcery, s hlukem jsem se jeste nesetkal protoze u meho plynoveho kotle je hluk jen u kotle, z…
AD. 03.02.2024 17:46
AD.
Neviem ako nastavuješ a ako meriaš prietok, neviem aký je vykurovací výkon TČ v tvojich podmienkach…
ok 03.02.2024 10:38
ok
Dobrý den, to že jsou ventily bez hlavic neznamená, že jedou naplno. Těleso ventilu se nastavuje dle…
kpz3 07.02.2024 14:14
kpz3
Dik za odpoved, Tč a rozvody delaly ruzne fimy, nic nenastavovaly (kazda svoji praci provedla a do n…
AD. 07.02.2024 22:21
AD.
Pokud máte regulační ventily nastaveny, zkuste při plném otevření ventilů si změřit teploměrem teplo…
kpz3 08.02.2024 07:52
kpz3
Pokousim se zmerit rozdil teplot na radiatorech ale teplota vody kolisa kolem nastavene hodnoty a vy…
AD. 08.02.2024 22:17
AD.
Dodavatel to konecne omrknul, hluk uznal (i narok na prutok 20Lpm), vsechno rozebral, vycistil, prop… poslední
AD. 27.02.2024 17:28
AD.

Tč je u dcery, s hlukem jsem se jeste nesetkal protoze u meho plynoveho kotle je hluk jen u kotle, z radiatoru neni slyset vubec nic ani u znameho, ktery ma podobny rozvod a automat kotel na uhli.
Nejucinnejsi vytapeni se u tč ziska jen regulaci teploty vody, bezi porad na min teplotu, cimz se dosahne nejlvyssiho COP, termoregulacni ventily se nedoporucuji, maji vetsi odpor, coz jsem nevedel.
Potreboval bych info od vlastnika tč pro porovnani jestli ma vubec cenu menit ventily za rucni.

Neviem ako nastavuješ a ako meriaš prietok, neviem aký je vykurovací výkon TČ v tvojich podmienkach (určite to nie je príkon, tých 7kW, ale číslo 2 - 3x väčšie). A neviem o tvojej inštalácii ešte množstvo iných, dôležitých vecí. Takže len laickú radu:
Systém by mal byť navrhnutý tak, aby dokázal udržať teplo v byte aj pri minimálnych teplotách, ktoré sa môžu vyskytnúť v mieste toho konkrétneho domu. Vtedy je treba počítať s prietokom, ktorý udáva výrobca TČ (20l/min) a príkonom uvedených 7kW. Také teploty sa vyskytnú len raz za pár rokov na pár dní a vtedy ten hluk vydržíš. Inokedy môžeš znížiť prietok a si v pohode aj s hlukom. Termoregulačné ventily sú v poriadku, nie je v poriadku, že tam nemáš hlavice. Tie ti v ustálenom stave obmedzia prietok, čo môžeš len privítať. A sú konštruované tak, aby nevytvárali hluk. Teplotu výstupnej vody z TČ by si mal riadiť v závislosti na vonkajšej teplote (ekvitermická regulácia). Pokiaľ vieš nastaviť výkon obehového čerpadla, tak ho nastav na čo najnižšiu hodnotu, ale tak aby to všetko ešte fungovalo (metóda pokus - omyl).

Dobrý den, to že jsou ventily bez hlavic neznamená, že jedou naplno. Těleso ventilu se nastavuje dle průtoku na každém radiátoru jinak / dle polohy v topné soustavě. Nebo je ještě možnost ho přiškrtit na zpátečce topení v připojovací armatůře.
Zkontrolujte si rysku na tělese ventilu měla by tam být stupnice. Polohu měnit doporučuji jen když tomu rozumíte. Můžete si rozházet soustavu. V soustave by také mělo být oběhové čerpadlem s automatickou regulací, nebo po staru s 3 polohama rychlosti čerpadla. Pokud je na maximu mužete zkusit přepnout na 2 stupeň ( někdy se standartně nastavuje nejvyšší stupeň a je to zbytečné. Musí vám topit radiátor poslední v řadě. Pak je to OK

Dik za odpoved, Tč a rozvody delaly ruzne fimy, nic nenastavovaly (kazda svoji praci provedla a do nastaveni se nikdo nehrne), vse je naplno, je to videt na prednastaveni ventilu. Prednastavenim na sroubeni dole jsem nastavil Kv podle manualu aby vstupni ventily nejely nadoraz, trochu to pomohlo. Hreje i ten posledni radiator i kdyz je dost daleko. Vykon radiatorů je v poradku, teplota mistnostech taky, jen ten hluk pri vetsim, predepsanem prutoku. Pomohlo by porovnani prutoku s podobnym rozvodem, jaka rychlost v trubkach/ prutok je bezna. Cerpadlo Grundfos je plynule nastavitelne do 26 l/min.

Pokud máte regulační ventily nastaveny, zkuste při plném otevření ventilů si změřit teploměrem teplotu na zpátečce u všech radiátorů. Měla by být přibližně stejná. Pokud ne přiškrtte uvedné ěleso a opět po cca 15min změřte všechny radátory. Vyvážíte si soustavu. Zkusil bych ještě snížit otáčky čerpadla - pokud to jde ručně.

Pokousim se zmerit rozdil teplot na radiatorech ale teplota vody kolisa kolem nastavene hodnoty a vysledky jsou nejiste. Jak jsem psal teploty v mistnostech jsou spravne. Snizenim prutoku snizim vykon radiatorů a musim pak zvysit tep.vody abych vyrovnal to snizení, coz ma za nasledek snizeni ucinnosti tč (COP). Dnes jsem zjistil, ze hluk zrejme pochazi z vymeniku tepla ve vnitrni jednotce tč, obratim se na dodavatele, pak se ozvu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru