Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota Led Čipu

Mám 30W LED ČIP na chladiči. Po hodině svícení je teplota chladiče asi 65°C a už nestopá. Ale přímo v místě kontaktu čipu s chladičem je pasta a ta má cca 105°C. Mám si dělat starosti?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to hodně, záleží, kolik dovoluje výrobce. To, že teplota nestoupá znamená, že se dosáhlo rovnováž… poslední
ml1 24.01.2024 14:46
ml1

Je to hodně, záleží, kolik dovoluje výrobce. To, že teplota nestoupá znamená, že se dosáhlo rovnovážného stavu (bývalo by bylo lepší měřit v časových odstupech a pak z toho tu oteplovací křivku extrapolovat, je to exponenciála a ta se extrapoluje dobře). Je asi jasn, že když bude o 10 stuňů tepleji (v létě), tak bude o 10 stuňů teplejší i ta ledka.
Starosti bych si dělal úměrně ceně, 30W čip zase tolik nestojí. Osobně bych na chladič přidlal nějaku tepelnou ochranu, prodávají se běžně od 45°, která by spustila ventilátor a tím zlepšila chlazení. Ventilátor bych dal palalelně k ledkám (musel by být na patřičné napětí, dělá se třeba 48V). I nepatrný proud vzduchu dost zlepší chlazení, což je taky důvod, proč se dneska všechno dělá s nuceným chlazením. 30W (pro jednoduchost zanedbám energii vyzářenou jako světlo) není sice tolik, ale už taky neni tak snadné to uchladit.
Já třeba mám 100W ledku na mohutném profilu (původně asi na nějaké výkonné IGBT moduly aspoň podle děr, koupil jsem to kdysi v bazaru) a nestěžuje si, je jen vlažný (ten profil byl původně na něco jiného, ta ledka na něm byla jen na vyzkoušení a zůstala tam).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru