Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím nabít akumulátor (kopie Makity) z Číny

Dobrý den,
mám objednanou čínskou aku úhlovou brusu (za opravdu velmi nízkou cenu) z obchodu, který přeprodává vrácené zboží. Prozatím jsem objednávku nezaplatitl, protože nevím zda budu mít čím nabít 18 V akumulátor. Podle fotky a pravděpodobnosti se asi jedná o kopii akumulátoru Makita. Podle fotky (viz příloha) původně měla být součástí nabíječka, nebo jenom trafo? nejspíše s konektrem, který se přípojuje přímo do akumulátoru, tato "nabíječka" ale chybí.
Proto bych se chtěl zeptat, zda lze předem (než to zaplatím) odhadnout jestli to budu mít čím nabíjet (stačí nějaké obyčejné trafo?). Mimochodem mám k dispozici originální nabíječku na 18V akumulátory od Bosche (stačilo by to propojit kabely?).
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jde o standardní akumulátor s pěti články 18650. Podle fotky to nevypadá, že by uvnitř bylo 10 šlánk…
czcharlie 13.01.2024 00:25
czcharlie
Obyčejné BMS je cenově zanedbatelné. I v Lidl baterkách ho najdeš. Další možností je (pokud chce výr…
Jan Fiala 13.01.2024 11:12
Jan Fiala
Ale je tam bms v Lídl (Parkside) aku. Je na to dost videi na Youtube např to220 a spol. Třeba zde j…
jezekhifi 25.01.2024 11:17
jezekhifi
BMS vůbec neznamená, že baterie/nabíječka - třeba Makita - obsahuje i balancer. Pokud jde zrovna o P… poslední
czcharlie 25.01.2024 19:23
czcharlie

Jde o standardní akumulátor s pěti články 18650. Podle fotky to nevypadá, že by uvnitř bylo 10 šlánků, takže kapacita 5.5Ah je utopie (maximální teoretická kapacita LI-Ion akumulátoru se pohybuje okolo 3400mAh). Nabíječka je úplně běžný nejspíš 1A spínaný zdroj a s akumulátorem nijak nekomunikuje. Veškerá elektronika a BMS v pouzdru akumulátoru snad je. Doufejme tedy, že má ochranu proti přebití a podvybití a samozřejmě balancer. Ten ovšem není běžný ani u akumulátorů třeba z Lidlu. Případně tyto akumulátory mají pouze pasivní odporový balancer a pak "balanční" proud je jen velmi malý a ne vždy jsou napětí článků v dostatečně malém rozptylu. Něco o tom se ná najít na YT, kanál TO220 nebo Paul´s electronics (nejsem si jistý, kdo z těch dvou to rozebíral).

P.S. na Aliexpressu je flexa snadno dohledatelná, nabíječka je 21V 0,8A. 1005005139345629.html

BMS vůbec neznamená, že baterie/nabíječka - třeba Makita - obsahuje i balancer. Pokud jde zrovna o Parkside tak starší baterie měly klasický balancer, ale byly i baterie úplně bez balanceru a současné sice balancer mají, ale a je to patrné i z videa není příliš účinný, rozdíl mezi články 60mV je moc. A měl jsem v ruce i baterie, kde byly rozdíly mezi články i víc než 100mV, záleželo na tom jak byly baterie zatěžovány. Ve videu je popsán i způsob jakto celé funguje. U baterií s klasickým aktivním balancerem jsem nikdy nenaměřil rozdíl napětí mezi články větší než několik mV.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru