Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno aké mazivo/olej použiť na pružiny?

Dobrý deň, mám novú kancelársku stoličku kde sú použité v mechanizme pružiny ktoré neviem s istotou ani pomenovať. Možno sú to listové pružiny. Pri pohybe sa pružiny zaťahujú čo vytvára nepríjemný škrípavý zvuk. Nie som mechanik a teda neviem čo presne je vhodné použiť. Mám doma klasickú vazelínu, tá je ale hustá a nedostane sa na potrebné miesto. Mám WD40 a mazivá na bike.

https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/oleje-a-vosky-na-retaz/weldtite-tf2-performance-mazaci-olej-na-retaz-s-teflonom-100-ml.html

https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/oleje-pre-vidlice/rsp-hyper-wiper-olej-50-ml.html

[RT75SMD.jpg]

Předmět Autor Datum
skus wd.
jim bim 17.12.2023 12:44
jim bim
Mám klasické WD40, podľa popisuje je to "petroleum-based" a síce viem že je dosť všestranný ale od z…
KMX 17.12.2023 14:26
KMX
K tomu by mohl dobře posloužit ten Weldtite TF2, který už máš, ale neznám ho. Osobně používám skoro…
Lukas1982 17.12.2023 16:30
Lukas1982
Silikonolej by mohl být řešením.
E250TD 17.12.2023 14:34
E250TD
Zdravím,osobně se domnívám,že rezonují ty vinuté pružiny.Zkuste vylučovací metodu,vyjměte je,když to…
Lubomír 17.12.2023 16:19
Lubomír
Rozoberať to veľmi nechcem. Nemám s týmito vecami skúsenosti a či je to vôbec rozoberateľné, netuším…
KMX 17.12.2023 16:40
KMX
Takže rezonují ty torzní plechy pří plném vysunutí nejdále od aretačního mechanizmu.Zkuste směrem od…
Lubomír 17.12.2023 18:09
Lubomír
Skúšal som Váš tip s molitanom ale nepomohlo to. Skúsil som potom olej na premazanie daného miesta k…
KMX 21.12.2023 13:02
KMX
Zkus ještě wdčko s obsahem teflonu. Podložit místo hadrem, aby to nenateklo kam nemá a nastříkat.
čumil old 21.12.2023 19:39
čumil old
Už som skúsil všetky možnosti čo sa týka olejov/vazelíny. Nič tam nezabralo. Totiž tam tie plechy o…
KMX 26.12.2023 13:07
KMX
Nevím jak to tam funguje ale pokud se ty železné plechy s oválným otvorem pohybují na té hřídeli, pr…
nerady 26.12.2023 15:28
nerady
Tiež neviem presne ako to tam má fungovať. Totiž keď pozrieš fotku tak v mieste kde sa to zaťahuje p…
KMX 26.12.2023 15:35
KMX
Problém vyriešený reklamáciou. Dostal som komplet novú mechaniku a navzdory tomu že vizuálne nevidie… poslední
KMX 05.01.2024 14:05
KMX

Mám klasické WD40, podľa popisuje je to "petroleum-based" a síce viem že je dosť všestranný ale od zopár ľudí som už počul že je prchavý a skrátka to nie je ideálne mazivo na dlhodobé mazanie nejakého povrchu. Ja s ním mám len zopár skúsenosti a zatiaľ nikdy nesklamal. Lenže ak pozerám na popis tak tie oleje pre reťaz a vidlicu sa vyznačujú práve dlhotrvajúcim mazaním danej plochy.

K tomu by mohl dobře posloužit ten Weldtite TF2, který už máš, ale neznám ho. Osobně používám skoro na všechno silikonový olej, až na vyjímky. Používám ho na promazání řetězu od kola, bovdenů, zámků atd. a i na gumové těsnění dveří, oken a na panty. Jeho výhody jsou, že není agresivní, nesmrdí, nechytá se na něj prach a je vodoodpudivý. Neměl by chybět v žádné domácnosti.

Zdravím,osobně se domnívám,že rezonují ty vinuté pružiny.Zkuste vylučovací metodu,vyjměte je,když to přestane,navlíkněte na oba ohnuté konce kousek bužírky,nebo ventilkovou hadičku ,vraťte zpět ,tam se to při zatížení dře o kov a lupe to,rezonuje do celého kovového rámu.
Ten zvuk si umím představit,stejný když otevírám válendu s úložným prostorem,nebo rozkládací sedačku,také je tam pružinový mechanizmus a pružiny rezonují.:-)

Rozoberať to veľmi nechcem. Nemám s týmito vecami skúsenosti a či je to vôbec rozoberateľné, netuším. Ten spoj zo strany páčky je napevno bez nejakého imbusu alebo torx. Opačná strana má tam tú guľatú plastovú krytku a netuším čo je pod ňou, je možné že tam je šesťhran a touto stratou sa to dá demontovať lenže tá pružina musí byť silná, cítiť to pri nastavovaní operadla. Ak to teda demontujem, vytiahnem z boku stredovú hriadeľku tak sa to môže celé dostať do polohy že to už znova svojpomocne nedám znova do pôvodného stavu.

Prikladám ešte iné fotky z bočnej strany ako to tam vyzerá. Rezonujúci zvuk ide jednoznačne z tých dlhších pružín ako je jedna páka. Potom sú tam tie kratšie a tie sú pre sklon podsedáku, tam nie je vôbec problém. Rezonuje to v tej zadnej časti keď sa operadlo pohne smerom do strán... V polohe operadla úplne vzadu respektíve keď sa to zamykanie posunie a tie pliešky pružiny sú istené tak nejak uprostred tak vtedy to nerezonuje.
[FADCH0s.jpg]
[1oOgOcY.jpg]

Takže rezonují ty torzní plechy pří plném vysunutí nejdále od aretačního mechanizmu.Zkuste směrem od profilu sedačky směrem k areační tyči nacpat kus molitanu,ten často pomáhá,nesnáším když něco rezonuje kdekoli,hlavně v autě.Molitan by ten zvuk měl pohltit,zrovna v autech je na mnoha místech z tohoto důvodu.:-)

Skúšal som Váš tip s molitanom ale nepomohlo to. Skúsil som potom olej na premazanie daného miesta kde to škrípe a je tam len mierne zlepšenie. Mám dojem že toto je zo strany výrobcu odfláknute riešenie pre ten mechanizmus. Mám v práci stoličku na ktorej som pozeral ako to má riešené a taktiež sú tam takéto spojovacie pliešky a tam to vôbec neškrípe. Napadlo mi nejako vystužiť ten priestor medzi tými plieškami tak som tam dal gumené podložky a tiež to nepomohlo. Inak tie pliešky som nesprávne označil ako pružiny. Sú to ale len prepájacie pliešky nič viac... Pružina je normálne klasická:
[TxSaDKT.jpg]

Ako vidieť na fotke tie gumené podložky tiež nepomohli. Nechcem tomu venovať už viac času čiže počkám či predsa len nepomôže nechať tomu čas nech sa to usadí, nech sa olej dostane pohybom úplne všade a keď to nezaberie tak tam natlačím nasurovo vazelínu. Ak nič nepomôže tak to celé očistím a použijem silné montážne lepidlo. Zafixujem to na večnosť do jednej statickej polohy, keďže stoličku používam prevažne len ja tak to nebude až tak vadiť.

Už som skúsil všetky možnosti čo sa týka olejov/vazelíny. Nič tam nezabralo. Totiž tam tie plechy o hrúbke 1mm sú o hranu tlačené veľkou silou proti tej hriadelke čiže aj kebyže tam dám najlepšiu vazelínu na svete tak to nepomôže. Predtým som napríklad mazal vazelínou kancelárske stoličky ako je dosádzacia plocha piestu a stačí vždy 1x a bolo na večnosť ticho. V tomto prípade nulový efekt. Očistím to keď bude čas a skúsim plechy prilepiť silný montážnym lepidlom. Keď budú prepojené a fixované voči sebe navzájom tak to snáď nebude drieť o hriadeľku a zároveň ak lepidlo natlačím len tesne nad jej okraj tak bude stále plne funkčný mechanizmus posúvania operadla. Krajné riešenie by bolo to zalepiť na totálku a už do budúcna nebude možnosť posúvať operadlo.

Nevím jak to tam funguje ale pokud se ty železné plechy s oválným otvorem pohybují na té hřídeli, problém bude asi v tření s podložkami, které jsou mezi. Kdybych to rozebíral, tak bych ty ocelové podložky vyměnil za měděné a namazal grafitovou vazelínou. Dělalo se to tak u listových per a vždy to pomohlo.:-)

Tiež neviem presne ako to tam má fungovať. Totiž keď pozrieš fotku tak v mieste kde sa to zaťahuje pákou tak medzi každým jedným plechom je podložka a po stranách sú dištančné válce, keď sa zatiahne páka tak je to fixované a operadlo drží. Lenže na opačnej strane síce sa nič zaisťovať nemusí ale ak by tam výrobca dal rovnaké usporiadanie bez zisťovania nech to je natesno a nebol by priestor aby sa plechy pozdĺžne posúvali tak vôbec nič by som nemusel riešiť.

Problém vyriešený reklamáciou. Dostal som komplet novú mechaniku a navzdory tomu že vizuálne nevidieť rozdiely v konštrukčnom riešení tak po namontovaní sa nestačím čudovať že to fakt pomohlo. Ťažko povedať kde presne bol problém ale pravdepodobne niektorá časť bola rozmerovo alebo iným spôsobom chybná z výroby. Dajme tomu že tie plechy sú trocha kratšie alebo zle narezané otvory pre hriadeľku a po zatiahnutí aretačnej páky to tvorilo veľký tlak a preto to mohlo škrípať. Ak by niekto riešil podobný problém tak odporúčam určite riešiť reklamáciu. Ja som do toho ísť nechcel pretože som očakával že bude nutné vrátiť stoličku čo by nebolo jednoduché ani lacné vzhľadom na rozmery a hmotnosť. Zistil som že takéto veci vedia riešiť aj takto. Chybný diel z výroby proste vyhodím a mám novú náhradu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru