Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna vaničky za sprchový kout (umakartové jádro)

Dobrý den,
ráda bych se poradila o možnostech a zkušenostech s výměnou vysoké vaničky za nízký sprchový kout ve starém umakartovém jádru.

Jedná se o pronajatý byt, do kterého majitel nechce investovat (celkovou rekonstrukci zvažuje až někdy v budoucnu) a tak plánuji výměnu na vlastní náklady. Problémem je příliš vysoká (cca 40cm) a opotřebovaná sprchová vanička. Pro starší paní bych potřebovala sprchový kout s co nejnižším vstupem.

Dokázal by mi někdo prosím poradit co NEJLEVNĚJŠÍ řešení, které by také ZASAHOVALO co NEJMÉNĚ do stávajícího rozložení vodoinstalace. Umyvadlo bych si přála zanechat na svém místě. Stejně tak i připojení sprchy ke stávající vodovodní baterii.
Samotnou mě napadlo řešit situaci výměnou za co nejširší sprchovou vaničku (šíře koupelny je 125 cm), která by jako nyní zasahovala i pod umyvadlo. Stěny nově vymalovat omyvatelnou barvou a rohy nově utěsnit. Sprchový výklenek pak celý včetně umyvadla oddělit od zbytku koupelny shrnovací sprchovou zástěnou. A položit nové lino.

https://www.koupelny-eshop.com/sprchova-zastena-flex---marte-new--rozmer-a---120---140-cm--rozmer-c---185-cm--typ-otvirani---zavirani-na-stranu

Zajímalo by mě, jestli je možné takovéto řešení? Nepodařilo se mi najít nízkou sprch. vaničku v šířce 125cm. Šlo by zbývající prostor nečím překrýt? Pravděpodobně by tam musel být i otvor pro odpadní trubku z umyvadla, podobně jako je teď.
A je potřeba měnit vodoinstalaci pod současnou vaničkou při instalaci nové, co nejnižší? Přikládám foto.

Má prosím někdo s tímto zkušenost?
Děkuji Vám moc za případné rady.

S.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud budete upravovat ten sprchový kout, tak určitě bude nutné upravit i odpady od umyvadla a z toh…
George63 15.11.2023 19:25
George63
Díky za další tip! poslední
Sue 16.11.2023 00:16
Sue

Pokud budete upravovat ten sprchový kout, tak určitě bude nutné upravit i odpady od umyvadla a z toho sprcháče. Nejjednodušší a nejlevější by bylo to co navrhuje nerady. Ale další možnost by také byla, pokud by se provedle vodotěsná izolace (navařená IPA) na podlahu a a ke zdem (vana) a položila se na ni spádovaná dlažba s nízkým okrajem, na celém původním půdorysu té vany, nebo jenom části k umyvadlu. A na tom zvýšeném okraji nahoru pak shrnovací polykarbonátová zástěna, nahoře uchycená na lištu mezi zdmi. Pochopitelně bude nutná úprava odpadů. Pro sprcháč sifon do podlahy a od umyvadla napojení rovněž odbočením z toho odpadu u sprcháče. Takto se to dá řešit velmi individuálně. Cenově by to bylo určitě dražší, ale hodně záleží na tom, co jste schopna zajistit a provést "samo-domo" (osobně, kamarádi, přátelé a pod.).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru