Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kotel Viadrus U22 - jak topit ?

Dobrý den,
měl bych dotaz, mám kotel Viadrus U22 16KW 5 emisní třída, uvnitř je keramická vložka. Je tam klapka, která se při roztápění otevře a po roztopení se má zavřít.
Zeptám se, můžu stabilně topit s otevřenou klapkou? Nemůže se tam něco pokazit?
Ono to s tou otevřenou klapkou líp hoří a nekouří to.

Máte s tím někdo zkušennost?

Díky

Předmět Autor Datum
Pokud budeš topit doporučeným palivem tak by se stát nic nemělo.
nerady 29.09.2023 11:55
nerady
Nastuduj návod k použití, vyčisti komín a kotel. Nemám s tímto kotel zkušenost ale s otevřenou klapk…
Stefran 29.09.2023 12:40
Stefran
Tyto kotle, které mají 5. emisní třídu, jsou dělané tak aby měly co největší výhřevnost. Bohužel vše…
nerady 29.09.2023 14:29
nerady
Je tam klapka, která se při roztápění otevře a po roztopení se má zavřít. U našeho starého kotle se…
čumil old 29.09.2023 19:51
čumil old
Také mám U22 16KW 5 emisní třída. Zatím stojí ve slepě a výměna až příští rok. Napiš pak, jak jsi sp…
BigSandy 30.09.2023 17:36
BigSandy
Zatím vůbec. Když jsem roztopil h41, nad komínem žádný kouř, jen vlnící se teplý vzduch. Tady u toho…
Duda9991 03.10.2023 10:25
Duda9991
https://revizni-cinnost.cz/wp-content/uploads/2022/06/na%CC%81vod-k-obsluze-a-instalaci-u22-economy.…
nerady 03.10.2023 13:53
nerady
Turbulátory tam nejsou. Je to psané i v návodu. Tu keramiku můžu vytánout, ale otázka je, zda se něc…
Duda9991 06.10.2023 10:23
Duda9991
Určitě nic nepoškodíš, pokud budeš topit předepsaným palivem. Ty kotle před tím (I. třída) tam žádno…
nerady 06.10.2023 10:55
nerady
Některý den to vytáhnu a zkusím to. Netopim uhlím ale dřevem.
Duda9991f 12.10.2023 06:39
Duda9991f
Než jsem ho koupil, tak jsem toho trochu pročet na energoportal.cz Je tam toho vice. Třeba pohledat.…
BigSandy 12.10.2023 07:03
BigSandy
Tak jsem zkoušel vyndat tu keramiku a v podstatě to funuje stejně. Jeden pán co ty kotle dělá mi psa…
Duda9991 08.11.2023 12:34
Duda9991
Ještě jsou dvě možnosti problémů. Jak je suché a co je to za dřevo s kterým topíš a další věcí je, ž…
nerady 08.11.2023 19:42
nerady
Asi něco takoveho. A take se vysmolili na kominovou klapu :-( poslední
BigSandy 09.11.2023 06:11
BigSandy

Tyto kotle, které mají 5. emisní třídu, jsou dělané tak aby měly co největší výhřevnost. Bohužel vše ještě závisí na tom jaký je tah komínu, stávající atmosférický tlak, jaký je teplotní rozdíl, přístup primárního a sekundárního vzduchu, vlhkost a teplota paliva, výhřevnost paliva atd. Pokud si přitápíš v této době, tak klapka nebude moc fungovat. Až bude venku zima a mráz tak by to mohlo fungovat, ale pořád to není 100% jistota. Jak píše předešlý přispěvatel tak se koukni do návodu, zda se klapka nepoužívá například až při mrazech. Já mám Dakon 3. emisní třídy, který je úplně stejný jako ty před tím, bez emisních tříd, ale dostal jsem k němu "ohňolam" díky čemuž je kotel ve 3. emisní třídě a ten se do kotle vkládá až při mrazech více jak -10 stupňů. V kotli jsem ho za 10 let topení ještě neměl, jelikož teplota pod mínus 10 stupňů je jen párkrát za zimu.:-)
Ještě jedna poznámka. Aby se kotel zařadil do určité emisní třídy, zkouší se v laboratorních podmínkách kdy je všechno přesně změřené, kotel je naprosto čistý, palivo má garantovanou výhřevnost a to ty doma nikdy mít nebudeš. Když se vrátíš na této rubrice pár dní zpátky tak se tu dočteš o tom z kterého lomu je uhlí lepší atd. Proto každé uhlí hoří jinak. Musíš si uvědomit, že to uhlí vznikalo na různých místech za různých podmínek a i v jednom lomu se kvalita může rapidně lišit podle toho z jakého druhu dřevin to uhlí vznikalo.

Je tam klapka, která se při roztápění otevře a po roztopení se má zavřít.

U našeho starého kotle se tím zkrátila cesta spalin a tím pádem utíkalo víc tepla do komína.
V případě zapomnětlivého topiče se klapka ohřála tak, že se prohnula vlastní vahou a nedoléhala jak měla, takže trvalý únik tepla.
Takže pokud je komín čistý, nikde to nebere falešný vzduch a není to komín vedený po venkovní zdi = studený, tak zlepšit tah komína.
Poradit by měl kominík a asi i navrhnout řešení.
Někdy stačilo nasadit na komín třeba jen metrový nástavec.

Zatím vůbec. Když jsem roztopil h41, nad komínem žádný kouř, jen vlnící se teplý vzduch. Tady u toho viadrusu ať dělám co dělám, pořád to hulí jako blázen. Je vidět, že kouř se z komína sotva plazí. Mají to moc přidušené a splodiny jsou příliš studené. Někdy je i obrovský problém to roztopit. Zlatý starý - boužel téměř zakázaný kotel.
Ještě nemrzlo a zkoušel jsem to dostat aspoň na 80 stupňů. Ani náhodou. Vždy končím na 70. Víc to nejde, a to je zatím teplo. A to člověk neví, jak to bude do budoucna, když viadrus zkončil. Náradní keramika atd..

https://revizni-cinnost.cz/wp-content/uploads/2022/06/na%CC%81vod-k-obsluze-a-instalaci-u22-economy.pdf
Nevím čím topíš a jak to děláš podle návodu. Nicméně v návodu je v bodě 9. také možná montáž nějakého "turbolátoru", který ovšem snižuje komínový tah. Podívej se zda to tam máš a když tak to demontuj, jelikož to není na všechny komíny. Vím, že mě tady na stránkách proklejí ale já bych na zkoušku vyndal také to šamotové monstrum uvnitř. Snad by to mělo jít lehce vyndat. Kdysi jsem topil ve Viadrusu ještě bez těchto novot a pokud měl dostatek vzduchu nebyl problém. Problém většinou u něj nastával když se "přidusil", pak byla vyčouděná celá vesnice. Je to litinový kotel a ten musí vydržet skoro vše. Problém by nastal v případě topení koksem nebo odpadem z dřevotřísek, kdy jsem viděl na vlastní oči narovnanou litinu vlivem tepla z těch různých pryskyřic, ale u kotle o výkonu 400 kW. :-)

Určitě nic nepoškodíš, pokud budeš topit předepsaným palivem. Ty kotle před tím (I. třída) tam žádnou keramickou vložku neměly. To se tam začalo přidávat, až s tím zařazováním kotlů do emisních tříd. Aby do výrobce splnil, tak potřeboval uvnitř nějaké zařízení, které bude držet teplotu a zpomalovat odvod teplých spalin. Sám výrobce píše, že měření účinnosti kotle a jeho zařazení do příslušné třídy se provádí až po 3 hodinách plného provozu. Klidně to vyndej a vyzkoušej. Napiš pak jak si dopad. Napiš také čím topíš zda to není například palivem, on je občas velký rozdíl v kvalitě uhlí. Od různých lidí kteří mají automatické kotle vím, jak po zavážce nového paliva dávají do souladu automatiku s novým palivem několik dní. Ještě poznámka. Před případnou kontrolou to tam zase pár dní před kontrolou vrať.:-)

Než jsem ho koupil, tak jsem toho trochu pročet na energoportal.cz
Je tam toho vice. Třeba pohledat.
https://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/topeni-a-skusenosti-s-u22-economy-153608/?cele_vlakno=ano&retezec=viadrus%20u32
https://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/novy-viadrus-u-22-economy-5-trida-147028/?cele_vlakno=ano

I na FB je skupina Viadrus, kotle na tuhá paliva.
Někdo z Karvine tam psal, že si ty šamotky děla a použiva žáruvzdorný beton

Tak jsem zkoušel vyndat tu keramiku a v podstatě to funuje stejně. Jeden pán co ty kotle dělá mi psal, že tak topit můžu, ale už to není zplynovavací, ale klasický odhořívací kotel. Další věc, že tam prej musím mít nějakou záslepku na terciální vzduch.

Ještě jsou dvě možnosti problémů. Jak je suché a co je to za dřevo s kterým topíš a další věcí je, že za posledních 30 dnů 25 dnů pršelo, alespoň u nás a tím pádem je nízký atmosférický tlak. Já mám také celý měsíc problém a to topím uhelnými briketami z NSR. Bohužel kvalitní uhlí už je většinou vyrubané a to co se těží nyní nemá potřebnou kvalitu. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru