Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nedrží potěr na podkladovém betonu

Zdravím. Potřebuji zvednout betonový schodek (na konci schodiště) o 3cm (100x70cm). Schodek jsem ošetřil penetrací a koupil pytlovaný beton abych měl jistotu, že mi to nepopraská.
Beton jsem vylil a nechal přikrytý igelitem a kropil 3 týdny. Po dvou týdnech bylo vše ok, ale po třetím týdnu po návratu z dovolené se celá 3cm vrstva odlepila od podkladu. Potěr byl na poklep dutý a stačilo párkrát klepnout kladivem a rozebral jsem jej.

Myslím, že jsem ten potěr namíchal zbytečně suchý.. nicméně nechci to dělat třikrát tak bych se chtěl ujistit jak na to jít.
Napadlo mě to těsně před vybetonováním pokropit špricem.

Díky.

Předmět Autor Datum
Dobrý den,osobně to řeším takto.Párkráte jsem potřeboval něco o pár centimetrů zvýšit.Navrtám do zvy…
Lubomír 28.08.2023 14:55
Lubomír
V Horním Bachu (Hornbachu:-)) prodávají speciální betonovou směs na opravy. Má v sobě nějaké chemick…
Rce 28.08.2023 23:59
Rce
Pred penetraci jsi povrch odmastil? Osobne bych jej minimalne jeste zdrsnil
Jan Fiala 29.08.2023 05:33
Jan Fiala
Ta penetrace, to je mor. Penetruje se pro jistotu všechno i tam, kde je to naprosto nesmyslné. Místo…
leo 29.08.2023 08:23
leo
Naprostý souhlas s tímto postupem. Pokud chceš mít jistotu ta flexou udělat drážky či vidiákem nějak…
nerady 29.08.2023 10:04
nerady
Nechci vám brát názor,stropní panely mají také tenkou vrstvu betonu pod armaturou,Bývala u nás Prefa…
Lubomír 29.08.2023 13:53
Lubomír
Na tu vrstvu betonu na kovu je norma, už nevím kolik je to centimetrů. Dalším problémem je, že něco…
nerady 29.08.2023 19:10
nerady
No já jsem si spíše nepomohl tím pytlovaným potěrem. Připadal mi dost suchy, ale zase se dobře uhlad…
PetrG 29.08.2023 17:58
PetrG
Asi bych nespěchal,to teplo tomu nepřidá,ať to polejváte jak chcete,beton je teplý celý den.V tomto…
Lubomír 29.08.2023 19:46
Lubomír
Môj postup na takéto dolepovačky keď treba betón o kúsok nadstaviť je nasledovný: očistiť a zdrsniť…
poihu 31.08.2023 02:18
poihu
+1 Přesně, ty dva betony k sobě přilepit lepidlem na dlažby, venkovním, mrazuvzdorným. A je hotovo,… poslední
Lk1 14.09.2023 19:24
Lk1
Pokud to je možné tak před betonováním použít očištění podkladu tlakovou myčkou.Tam je jistota že je…
kap.dabač 07.09.2023 08:10
kap.dabač

Dobrý den,osobně to řeším takto.Párkráte jsem potřeboval něco o pár centimetrů zvýšit.Navrtám do zvyšované plochy otvory pětkou vidiákem,záleží na výdrži kutila,čím více,tím lépe.Nastříhám šestku roxor,kratší půl centimetru než bude finálka nového povrchu.Natluču do otvorů,proto pětkou na šestku,aby to fest drželo.Takže takové lože pro fakýra,trošku řidší hřeby.Vše dokonale vymetu od prachu,napenetruji a udělám betonek.Beton mastnější a ne moc suchý,ale zase ne příliš řídký.Všude kde jsem to takto nastavoval to drží desítky let,prší,mráz,slunce,drží to OK.:-)

Ta penetrace, to je mor. Penetruje se pro jistotu všechno i tam, kde je to naprosto nesmyslné. Místo zdrsnění starého povrchu betonu, omytí a odmaštění se penetruje. Tím se sníží savost starého povrchu, místo aby se zvýšila kvůli kapilárnímu vzlínání a spojení starého a nového betonu. Odmastit, zdrsnit, vysát prach a pořádně navlhčit před betonováním, nic jiného není třeba.

Naprostý souhlas s tímto postupem. Pokud chceš mít jistotu ta flexou udělat drážky či vidiákem nějaké díry do spodní vrstvy. To co píše Lubomír pro tak slabou vrstvu nebude vhodné (kov by byl pod tenkou vrstvou betonu). Také to lze řešit např. dlažbou příslušné síly.

Nechci vám brát názor,stropní panely mají také tenkou vrstvu betonu pod armaturou,Bývala u nás Prefa,hodně jsem tam chodil a viděl i celý provoz.Venku také výmětové výrobky za pár korun a odprýsklé stropní panely,vrstva od armatury okolo centimetru.Jo to bývaly časy,nakoupil jsem na koncích uražená 330 pézédéčka po osmnácti korunách na celou terasu 7,5 širokou.
A,že jsem napsal penetraci,pokaždé jsem ji nepoužil a drží to také.:-)

Na tu vrstvu betonu na kovu je norma, už nevím kolik je to centimetrů. Dalším problémem je, že něco jiného je vybrovaný beton v panelárně a něco jiného beton bez vybrace položený doma a to nemluvím o tom, že kovové prvky by neměly být rezavé. Další věcí je, že podle popisu to bylo prováděné v těch nevětších vedrech a to tomu také nepomůže.:-)

No já jsem si spíše nepomohl tím pytlovaným potěrem. Připadal mi dost suchy, ale zase se dobře uhladil. Kdybych si normálně namíchal beton a dal více cementu tak mám možná po starostech.
Ten schodek má jeden roh u zdi (ten byl ok), ale ten roh do prostoru ten se zvedl... tam kde to rychleji schlo. Zaléval jsem to ty dva týdny a poslední týden jsem to už nechal tak a to byly teďka ty horka.
Nechci to dělat po třetí takže asi zkombinuju všechno co se dá.
O nějakém pytlovaném "lepivém" betonu jsem přemýšlel aby lépe přilnul k podkladu, ale neznám, nevím a nemám s tím zkušenosti (pokud znáte někdo přesný název budu rád).
Potřebuji jen zvednou podlahu o 3cm blíže k prahu dveřím a na to se pak jen položí podlahovka... nic extra rovného nic pohledového. Ale musí to držet.
Ta penetrace se mi osvědčila, ale nesmí se to přehánět.

Našel jsem toto: 4110698?wt_mc=gs.pla.Stavba.Stavebnimaterialy.Zast%C5%99eseniaokapove%C5%BElaby&wt_cc1=17542260467&wt_cc4=c&wt_cc9=140692335569&gclid=CjwKCAjwrranBhAEEiwAzbhNtQXQYw05KnjGqh_qmXyRFA4LZyc8f4luPLoS3nld3AqpBWWQAL_yQhoC8YIQAvD_BwE

Asi bych nespěchal,to teplo tomu nepřidá,ať to polejváte jak chcete,beton je teplý celý den.V tomto počasí se dá tak zdt,nebo základy do země.Mám na střeše po povětří sjeté tři hřebenáče,počkám do října,pak je nalepím a omáznu i další.To co odkazujete jsem doporučil v jiné zdejší diskuzi.Natahoval jsem vymleté stříšky na plotě,umyl vapkou od mechu a lišejníku,napenetroval a natáhl jemným opravným betonem z Obi,už to dva roky drží.Jenže na to bylo vlhké počasí do dvaceti stupňů.A toho železa se nebojte,nikde jsem nepotkal v prefabrikátech nerez.Kdybych to neměl odzkoušené desítky let,tak to sem nenapíšu.:-)

Môj postup na takéto dolepovačky keď treba betón o kúsok nadstaviť je nasledovný: očistiť a zdrsniť povrch ocelovým kartáčom, vysať prach, dobre namočiť vodou aby starý betón privela nesal vodu z nového, potom si zarobím lepidlo na dlažbu do takej riedkej kašovitej konzistencie, tou štetcom natriem povrch starého betónu a na túto vrsvičku hneď dávam vrstvu nového betónu ktorou nadstavujem starý betón. Je dôležité aby tenká vrstvička lepidla nevyschla, takže nanášam si vždy len takú plochu na ktorú stíham hneď dávať vrstvu nového betónu. Namiesto lepidla by išlo použiť aj samotný cement, ale ja používam lepidlo. Takýmto postupom som už ponadbetónoval kde čo, vrátane celého schodišťa a nikdy sa mi nič neodlepilo. Penetráciu tam nedávať, pretože tá pôsobí v tomto prípade skôr ako separátor než pojivo, a že sa to teda odlepilo ma neprekvapuje. Ten poter určite nemiešať zbytočne suchý, zle sa to potom rozlieva v tenkej vrstve, kludne redší, ona tá nejaká prebytočná voda rýchlo vyschne a odtečie.

Pokud to je možné tak před betonováním použít očištění podkladu tlakovou myčkou.Tam je jistota že je podklad dokonale připraven.A ještě moje zkušenost s opravami poškozeného betonu je ta že je ideální použití čistého křemičitého písku a směs si namíchat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru