Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna elektroměru

Dobrý den.
Potřebuji poradit jak postupovat? Již delší dobu sleduji spotřebu el.energie v malém domku. Průměrná denní spotřeba cca 7kw v létě 9kw v zimě. Vaření ohřívání vody atd.pouze 2 osoby. V zimě topím dřevem. Byly jsme na tři dny odjeti, tak jsem vypnul všechny spotřebiče kromě ledničky, denni spotřeba 560w a malě mrazničky 330w.Když jsem
odjížděl zkontroloval jsem elektroměr.Těsně po příjezd za 3dny bylo na elektoměru o 6kw více.Za 3dny by mělo být natočeno 2,7kw více a zdůrazňuji, že kromě dvou sptřebičů
jsem neměl nic zapnuto. Nevím opravdu co si o tom mám myslet a jak mám dál postupovat? Máte někdo zkušenosti s touto situací? Eletriku mám u EONu. Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Zdravím,doporučuji měřič spotřeby a zjistit pravdu.U lednic a mrazáků zýáleží i na jejich stáří,opot…
Lubomír 03.08.2023 02:25
Lubomír
Výsledok tvojho pozorovania nie je vôbec prekvapivý. Chladnička a mraznička sú v odbere elektriny v…
ok 03.08.2023 02:34
ok
Odpoj úplně všechny spotřebiče ze zásuvek tedy i ledničku a mrazák a prodlužováky ( nezapomeň na boj…
nerady 03.08.2023 08:46
nerady
"...tak jsem vypnul všechny spotřebiče..." Vypol alebo vytiahol napajaciu snuru zo zasuvky? Dnes je…
truhlik 03.08.2023 11:25
truhlik
Není možné si od EONu půjčit měřič spotřeby? PRE nám to nabízí za 50 na týden.
Prim 03.08.2023 20:42
Prim
Prvně přeměřit spotřebu těch spotřebičů - měřák do zásuvky stojí pakatel, my jsme na základě toho mě…
kejki 04.08.2023 14:57
kejki
A nemohl ten rozdíl např. udělat bojler, který v době nepřítomnosti nahříval vodu?
jibo 09.08.2023 13:16
jibo
Tyto rady jsou mě ničemu. Já už to sleduji měřím víc než půl roku a teprve teď se mě podařilo odjed…
rosik56 10.08.2023 08:11
rosik56
Zkus na nějaké 2 hodiny vypnout všechny jističe, kromě hlavního. Pak bys doma neměl mít žádný odběr.…
Jan Fiala 10.08.2023 09:06
Jan Fiala
Postup je jasný 284811-uctovani-energii-reklamujeme-faktury-a-meridla Cena za přezkoušení v případě,…
kejki 10.08.2023 09:41
kejki
Kdy ti naposled měnili elektroměr? BTW: Spotřeba se neměří ve wattech ale ve watthodinách. Třeba na… poslední
Yarda 10.08.2023 11:36
Yarda

Zdravím,doporučuji měřič spotřeby a zjistit pravdu.U lednic a mrazáků zýáleží i na jejich stáří,opotřebení kompresorů,těsnosti dveřních těsnění,teplota kde jsou umístěny,výparník potřebuje dobře odvětrávat,dostatek volného prostoru kvůli cirkulaci vzduchu.Pokud se nastřádají jmenované nedostatky,tak tyto spotřebiče vemou v pohodě i více než dvojnásobek spotřeby udané výrobcem.:-)

Výsledok tvojho pozorovania nie je vôbec prekvapivý. Chladnička a mraznička sú v odbere elektriny v bežnej domácnosti zvyčajne dominantné. Bežia totiž trvalo a nenápadne 365 dní v roku, 24 hodín denne. Výrobca ich meria pri teplote okolia trochu nižšej, ako býva v bežnom byte. Časom sa ich spotreba zvyšuje (opotrebenie tesnení, zhoršovanie tepelnoizolačných vlastností plášťa napr. vplyvom vlhkosti, umiestnenie také, že je zhoršený prístup vzduchu k rebrám chladiča). Prv, než budeš podozrievať elektromer EONu, si zmeraj spotrebu týchto dvoch spotrebičov tak, že ich pripojíš na vlastný elektromer. Pravdepodobne zistíš, že netreba vymeniť ten elektromer od EONu, ale chladničku a mrazničku. V takom prípade považuj energetickú účinnosť nového spotrebiča za jeden z jeho najdôležitejších parametrov. Napr. v porovnaní s vysávačom, kde je energetická účinnosť zanedbateľná. Oproti chladničke a mrazničke ho používaš totiž denne len pár minút. Pozri si tiež https://www.setri.sk/energeticky-stitok-chladnicky-a-mraznicky-a-tipy-ako-usetrit/

Odpoj úplně všechny spotřebiče ze zásuvek tedy i ledničku a mrazák a prodlužováky ( nezapomeň na bojler, rychlovarnou konvici, mikrovlnku, televizi, rádio atd.) cca na 2 hodiny a průběžně sleduj zda na elektroměru nabíhají čísla. Také může být na tvůj elektroměr napojen někdo jiný.:-)

"...tak jsem vypnul všechny spotřebiče..."
Vypol alebo vytiahol napajaciu snuru zo zasuvky? Dnes je to uz rozdiel, ked pomaly vsetko je neustale pod napetim kvoli DO :-)
Mechanicky vypinac som uz nevidel na zariadeni ani nepamatam . . . jo, pardon, na sporaku na spinanie rury (topne spiraly)
A co pripadne bojler . . .

Prvně přeměřit spotřebu těch spotřebičů - měřák do zásuvky stojí pakatel, my jsme na základě toho měření měnili komb. chladničku.
Druhý podezřelý - vodárna, pokud nětesní zpětná klapka, nebo je únik, tak pořád čerpá.
Ohřev vody byl zřejmě vyloučen shozením jističe.
Pak klešťový měřák a hledat, kde to teče. Možná bude potřeba asistence elektrikáře, protože k vodičům je třeba se dostat.

Tyto rady jsou mě ničemu. Já už to sleduji měřím víc než půl roku a teprve teď se mě podařilo odjed na více dní. Ještě jednou, nic nebylo zapnuté, kromě dvou spotřebičů
a natočilo to o 3kwh za 3 dny víc, to znamená, že při větší odběru se to násobí. Já jsem chtěl jenom poradit na koho se obráti,aby mě braly vážně. Nejsu žádný ztěžovatel
,který v tom umí chodit.

Zkus na nějaké 2 hodiny vypnout všechny jističe, kromě hlavního. Pak bys doma neměl mít žádný odběr. Pokud ti to bude počítat, něco je v nepořádku.
Pak můžeš udělat další pokus, vypnout spotřebiče a postupně zapínat jističe, abys zjistil, který okruh má spotřebu.
A pak nakonec najdeš tu svou spotřebu

Kdy ti naposled měnili elektroměr?

BTW: Spotřeba se neměří ve wattech ale ve watthodinách. Třeba na mé ledničce je uváděná spotřeba 217kWh/rok. Ale předpokládám, že to je nějaký průměr, kdy kompresor chvíli jde a chvíli se zastaví, kdyby kompresor jel furt, asi bych naměřil něco jiného.
:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru