Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno prerezanie závitu alebo neštandard M9

Nazdar, potrebujem poradiť od skúsenejších domácich majstrov čo bude lepšie riešenie problému. Potrebujem upraviť jeden výrobok a iné riešenia nie sú čiže mám možnosť kúpiť predraženú skrutku z druhého konca sveta https://www.aliexpress.com/item/1005001788862754.html M9 80mm šesťhran - je to bizarnosť ale v miestnom železiarstve M9 nemajú vôbec a ani CZ/SK eshopy nikde nemajú v tej dĺžke šesťhran. Som laik ale viem že sa bežne používa M8/M10. To je druhá možnosť ale vzhľadom na tvar daného výrobku to nemôže byť M8 a teda možnosť jednoducho prevliecť menší priemer padá. Takže druhou možnosťou je prerezanie závitníkom z M9 na M10 a kúpiť za pár centov skrutku z miestneho železiarstva. Nemám ale skúsenosť s prerezávaním do väčšieho priemeru. Maximálne som prečisťoval závity. Závitník by som vedel pozháňať ale trocha sa obávam aby som to celé nezničil. Zas na druhú stranu tá blbosť M9, neviem čo od toho čakať. Zmeral som koľko má originálna dodaná skrutka M9(príliš krátka v mojom prípade, to je dôvod prečo riešim alternatívu) a závit má priemer 9,35mm a netuším aké stúpanie, či bude rovnaké aj u tej skrutky z aliexpressu. Lenže aj ten priemer 9,35mm je divný. Nemá to ísť skôr do mínusu čiže niečo pod 9mm? Kúpim tú predraženú skrutku za 10€ a nakoniec zistím že tam nejaké desatiny nesedia a že tento čínsky M9 je iný ako to čo vyrobil niekto tu v EU.

Řešení:

Je to šroub 3/8-16 UNC. Podle fotky je vidět, že má větší stoupání závitu než M8. M9 by měl stejné, 3/8-24 UNF menší. Navíc M9 je tak kuriózní rozměr, že jej nikdo bez velmi vážného důvodu do konstrukce nenavrhne.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyriešené. Ďakujem všetkým za rady. Hlavne umfa a peru ma naviedli správnym smerom. Zbytočne by som… poslední
KMX 04.08.2023 10:34
KMX

Vyriešené. Ďakujem všetkým za rady. Hlavne umfa a peru ma naviedli správnym smerom. Zbytočne by som kupoval z druhého konca sveta M9 skrutku navyše za predraženú cenu. Je to na 99% skrutka UNC 3/8-16, mám objednané tak už len čakať. Mnoho ľudí radilo prerezať čo som zvažoval aj ja na začiatku. Ak by som bol nútený to mať hotové hneď tak idem do toho. Mám ale relatívne čas takže prečo "ničiť" ak stačí za pár eur kúpiť skrutku odpovedajúcej dĺžky a počkať nejaký čas.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru