Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nejefektivnejsi premena elektricke energie na energii tepelnou

Zdravim, na chate jsem pres rok postavil malou fotovoltaickou elektrarnu s relativne velkou baterii. Vse funguje bez problemu a premyslel jsem, ze bych v zime chatu vyuzival casteji a topil bych tam energii z baterie. Nejsou tam kamna, plocha je cca. 20 m^2 a na par vikendu pres zimu by to snad mohlo stacit. Ted jde ale o premenu elektricke energie na tepelnou. Jaka metoda je nejefektivnejsi? Primotopy, infrapanely,...? Neresil to nekdo? Diky. Honza

Předmět Autor Datum
co je to velka baterie? J to řeším přímotopem.
paul 31.07.2023 10:06
paul
Klimatizace. Akorát nejdražší. V letě chladí, v zimě topí.
jezekhifi 31.07.2023 11:05
jezekhifi
Existují rohože, které pak fungují jako podlahové topení. Jsou placaté, jdou dát pod existující pokr…
Jan Fiala 31.07.2023 11:38
Jan Fiala
na to zabudni.
jim bim 31.07.2023 12:00
jim bim
Pokud tu nenapíšeš parametry jak fotovoltaiky tak baterií, jakou má chata izolaci atd., tak ti nikdo…
nerady 31.07.2023 12:00
nerady
Dobrý den,jako dlouholetý solárník toto řešení nedoporučuji,panely v zimních měsících,pokud není mra…
Lubomír 31.07.2023 13:16
Lubomír
Tepelné čerpadlo (klimatizace co umí topit). To má zdánlivou účinnost 300%+, protože to teplo nevyrá…
bahno 01.08.2023 13:27
bahno
1. Spotřeba el. energie na topení se nedá srovnávat s běžnou spotřebou na provoz chaty (osvětlení, p…
George63 01.08.2023 18:09
George63
Zdravím Vás.Píšete to přesně,mám solární elektrárnu 4.5 kw.V létě stačí jedna sekce 1.2 kw pro bojle…
Lubomír 02.08.2023 13:37
Lubomír
No nevím, vyrábět doma co už je dávno vyřešeno. Tedy super kapacitory. Navíc se dělají jinak viz ht…
jezekhifi 02.08.2023 14:40
jezekhifi
Dík,jsem člověk,který se zajímá o ledacos,koupit vše nedokážu,jsem přes dvacet let ID ,zlomené obrat…
Lubomír 02.08.2023 15:34
Lubomír
Zajímavé, přiznám se že pro mne novinka. ;-) Dík za odkaz. Ovšem z podstaty jsem pochopil, že význam…
George63 02.08.2023 19:23
George63
Narazil jsem kdysi (15-20 let?) na článek, kde si mladí sehnali 15-ti kubíkový tank (snad z pivovaru…
jatobyl 03.08.2023 00:22
jatobyl
Celou zimu patnácti kubíkama teplé vody,patrový dům? No dobrý, spotřeba natopení okolo 1200 KW,když…
Lubomír 03.08.2023 02:15
Lubomír
I v písku to musí být víc, ale pomáhá to hodně watch
kejki 04.08.2023 15:01
kejki
To je ale blbina, že? 150hl vody by jim drželo teplo několik málo dnů, totálně by to vychladlo ještě…
martas38 07.08.2023 23:22
martas38
s tím domácím kondenzátorem si děláte srandu. hliníkovou folii z tiskárny aby to mělo vysokou kapa…
lední brtník 02.08.2023 22:07
lední brtník
Dík za reakci,srandu si nedělám,jen jsem chtěl požádat o názory zdejších praktických rádců.Prostě js…
Lubomír 02.08.2023 23:23
Lubomír
Každá přeměna elektriky na teplo má 100% účiňost. (Teplo infra ti ulítne ale to není rezistivní - jd… poslední
Dardee 15.08.2023 20:05
Dardee

Existují rohože, které pak fungují jako podlahové topení. Jsou placaté, jdou dát pod existující pokrývku podlahy (lino, koberec).
Infrapanely zahřívají sáláním to, na co "svítí", neohřívají přímo vzduch.
Přímotopy mají zase docela velký odběr i na velkou baterii.

Pokud tu nenapíšeš parametry jak fotovoltaiky tak baterií, jakou má chata izolaci atd., tak ti nikdo moc neporadí. Musíš si uvědomit, že vše záleží na konstrukci chaty a výkonu tvé elektrárny.:-) Jinak souhlasím s příspěvkem "jim bim".

Dobrý den,jako dlouholetý solárník toto řešení nedoporučuji,panely v zimních měsících,pokud není mrazivé slunné počasí pracují tak na pětinu výkonu a den je krátký na nabití baterií.
Napište parametry elektrárny včetně zásoby v bateriích.:-)

Tepelné čerpadlo (klimatizace co umí topit). To má zdánlivou účinnost 300%+, protože to teplo nevyrábí, ale přelévá z jednoho prostředí do druhého.
Všechny ostatní varianty mají cca 98% a procento sem či tam to nevytrhne. Odpor je velmi kvalitní přeměna elektrické energie na teplo, na tom není co zlepšovat.

1. Spotřeba el. energie na topení se nedá srovnávat s běžnou spotřebou na provoz chaty (osvětlení, příadně drobnější spotřebiče v domácnosti). Topení je "žrout" energie.
2. FV v zimě není většinou schopna baterie dostatečně dobít i když by byl cyklus mezi návštěvami chaty delší.
3. Zkus si, až budou nižší teploty, osadit měřič spotřeby el. energie a zkusmo zapojit a chvíli topit nějakým běžným el. topidlem, které máš. Z hodnoty odběru je možné zhruba propočítat, jaká by byla potřeba el. energie a jakou by bylo nutno mít kapacitu a hodnotu nabití těch baterií, aby to mělo nějaký efekt a význam. Podle mne jde ale o absolutní nesmysl.
4. Jinak, jak píší i ostatní, nejefektivnější využití by bylo TČ (v relaci teplot kolem 0 st.C max. poměr příkon el.energie : tepelný výkon = 1:3), nebo klima, ovšem ani to by, na baterie (pokud by nebyl současně i dostatečný výkon FV), podle mne nebylo schopno, po delší dobu a dostatečně, objekt vytopit.

Zdravím Vás.Píšete to přesně,mám solární elektrárnu 4.5 kw.V létě stačí jedna sekce 1.2 kw pro bojler,vodárnu,dvě líhně,odchovna a když něco dělám na dvoře,tak se napíchnu,mám čistý sinus 2 kw .Panely mám celý den dobře osvětlené,ale v zimě ta jedna sekce místo téměř 1.2 kw dává okolo sta vatů,podle počasí,jenže v dnešní době schází sníh,který též zesvětluje prostor a mrazivé slunečné dny,být to jako před X lety,tak by to bylo jiné.
Také jsem přemýšlel nad tepelným čerpadlem,klidně malým,každý přebytek by přišel vhod.Nestíhám to kvůli zdraví,spíš energii budu brát do nějakých sálavých panýlků,ale na nějaké zimní vytápění to není,muselo by být pár arů panelů,pak ano.
Zásobník mám zatím 7.5 kw li-ion,chci postupně zvyšovat.
Jaký máte názor na výrobu superkondenzátorů,hliníkovou folii z tiskárny,nějaký separátor a šoupnout to do plastových sudů.Jestli píšu blbost,tak znalejší tohoto produktu napište rozumnou cestou,že moje teorie je lichá.:-)

Dík,jsem člověk,který se zajímá o ledacos,koupit vše nedokážu,jsem přes dvacet let ID ,zlomené obratle.Spíš dokáži sehnat levné komponenty a ledacos vyrobím,má to hlavně své kouzlo,pokud to funguje,člověk má radost z úspěchu.Spíš mě zajímá názor kutilů zde,videí i návodů mám pročteno spoustu,ale vše nemusí být pravdou.Spíš někoho,kdo to třeba zkusil,nebo někde v reálu viděl,to se cení.Hlavně něco většího,na youtube toho je hodně,ale malé nádoby,proto jsem zmínil plastový sud s uzávěrem,ten lák dovnitř by sice něco stál,ale pokud by to fungovalo ,tak by se ty náklady mohly vrátit.:-)

Zajímavé, přiznám se že pro mne novinka. ;-) Dík za odkaz. Ovšem z podstaty jsem pochopil, že význam těch superkapacitorů je hlavně v odlehčení baterií od záběrových proudů, čím se "úložná" klasika baterií LiIon chrání proti proudovým nárazům při "záběrovém" extrémním zatížení, na příklad při rozběhu motorů (akcelerace elektroaut, případně rozběh TČ- pokud nejde o invertor). Čímž pak prodlužuje provozní trvanlivost těch vlastních baterií. Jako dlouhodobější "zásobník" el.energie ale pravděpodobně moc velké využití nemá. Takže třeba pro využití v aplikacích elektrický ohřev, osvětlení, drobná spotřeba domácnosti, kdy jsou proudové "nárazy" v podstatě zanedbatelné, pravděpodobně praktické využití efektivní nebude. :-(
To už, aspoň podle mne, jako praktičtější a jednodušší "akumulátor energie", by třeba, pro ohřev objektu (topení), bylo efektivnější instalovat velkokapacitní izolovanou akumulační nádrž s ohřevem FV (obdobné kdysi akumulačnímu vytápění s velkokapacitní nádrží vyhřívanou na "noční" proud, jež se rovněž občas realizovala), z níž by se pak, v době sníženého výkonu nebo odstavení FV, objekt vytápěl běžným ÚT.
Jako příklad vlastní realizace něčeho trochu podobného uvádím pro zajímavost. ;-)
V současné dobé budeme realizovat u syna, v jeho RD, alternativu, kdy do aku nádrže s obsahem 800 l (kterou máme osazenu jako "kompenzační mezinádrž" u TČ pro topení a ohřev TUV v tomto objektu, které v ní vodu ohřívá a z níž je pak provedeno vlastní napájení okruhů ohřevu TUV a rozvodu ÚT), osadíme ještě 3 fázové el. topné teleso pro přímý ohřev vody v této nádrži, které bude napájeno, dle vlastního nastavení a potřeby, ve vhodné době, elektřinou ze samostaného vývodu střídače FV.
Takže mimo případný běžný provoz elektroinstalace objektu na FV bude možné, "přebytečnou" energii uložit do dalšího přihřátí vody v této nádrži na vyšší teplotu, která je TČ vyhřáta maximálně kolem těch cca 50 st.C. Případně vodu vyhřívat i v době, pokud by TČ bylo mimo provoz. Což i při "dohřátí" obsahu 800 l vody z teploty 50-ti na třeba 80 st.C, bude mít pravděpodobně rovněž nějaký "úložný" energetický efekt. :-D

Narazil jsem kdysi (15-20 let?) na článek, kde si mladí sehnali 15-ti kubíkový tank (snad z pivovaru?), řádně zateplili a postavili kolem něj patrový barák. Celé léto ho natápěli solárem, v zimě topil on je. Finančně se jim to vrátilo za 5 let, a to tehdy soláry byly poněkud dražší.

Jako nevýhodu uváděli, že až jim to shnije, budou muset pozvat jeřáb a demontovat střechu.

Celou zimu patnácti kubíkama teplé vody,patrový dům? No dobrý, spotřeba natopení okolo 1200 KW,když bude tepelná ztráta klowata na hodinu,což je hodně málo,tak když hodně,tak třicet dní a pak kosa.Beru to jen od oka,syn má dobře zateplený dům,podlahovku i radiátory,při mrazu -10 všude teplo,na kotli třicet stupňů.Já ve starém baráku při stejném mrazu na kotli pětačtyřicet a více,topím na dvaadvacet stupňů.:-)

s tím domácím kondenzátorem si děláte srandu.

hliníkovou folii z tiskárny

aby to mělo vysokou kapacitu, bude to obdoba tekutých elektrolytických kondenzátorů.
teoreticky: mělo by to vysoký svod (a časté poruchy, náhodné průrazné napětí)
prakticky: v domácích podmínkách to ani nejde vyrobit - a zvlášť ne v ultravelkém objemu. parametry a kvalitou se ani nedostanete na úroveň součástek z r.1930

dnešní kapacitní bloky z číny jsou jedna možnost. pořizovací cena je ještě nevýhodnější, než když prodáváte přebytek čezu a zas to od něj kupujete. je to jen uchování elektřiny pro ostrovní systém, nebo pro nadšence.
ale jestli jste se o to zajímal, z parametrů sám víte, že tím nezatopíte.

Dík za reakci,srandu si nedělám,jen jsem chtěl požádat o názory zdejších praktických rádců.Prostě jsem na ty superkondenzátory párkráte narazil a podíval se na výrobní postupy.Dávali to do plastových tubusů,navinutý alobal,jako separátor ubrousky,nebo toaleťák.
Tam je mraky lživých návodů různých oborů,tak jsem se prostě zeptal na názory zde.O solárních zásobnících,prodeji energie a opětném kupování také,prostě podvod.Hlavně znám spoustu lidí z poslední doby,kteří si šíleně naběhli,myslejí,že solární energií budou v zimě topit tepelnými čerpadly,teoreticky to možné je,ale počet panelů už jim nikdo neřekl.Nedavno dlouholetý kamarád se zmínil,že to má zadané u firmy,že je to výhodné,že od něj budou vykupovat přebytky.Pak jsem ho po montáži potkal a zeptal se,jak má velkou zásobu,řekl,že baterie se nevyplatějí,takto to má nejvýhodnější co mu doporučili.Elektřině vůbec nerozumí a fyzikálním zákonům taktéž ,stejně by si nedal poradit,má svoji hlavu.Já to mám jako hračku pro zábavu a soběstačnost v letních měsících,protože používám líhně a odchovny a když vypnou elektřinu,což je letos často,samá bouřka,tak nemám problém.Za další vše svejma,komponenty za levno ,nikdo nepomáhá.
Ale jak jsem uvedl výše, v létě s tím funguju i s přebytky,nějaká pětka se již vrátila,jsou mnohem dražší koníčky bez jakékoli návratnosti.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru