Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Provedení parotěsné zábrany u SDK podkroví - fušeřina?

Dobrý den, prosím o radu,

měl jsem možnost vidět rozpracované pokroví pomocí SDK a nemám z toho dobrý pocit, protože investorka vložila důvěru do člena rodiny a mé upozornění, že to nevypadá tak, jak by mělo, odhání matka investorky pindáním, že přece ten umělec ví, co dělá, protože SDK dělá 20 let a že kritizovat umí každý a další argumenty tohoto stylu..

Pro upřesnění: SDK jsem zatím nikdy nedělal, ale možná mě to čeká, takže prozatím studium např Šimek dřevostavby a další videa + návody výrobců, technické listy a další...

Kecají výrobci a prodejci lepících pásek, nebo to má být dokonale propepeno a styl práce: dát tam nějakou fóli, hlavně to rychle zaklopit SDK, aby nikdo neviděl, že spoj je jen přeložen přes sebe a někde ani to ne, je jen důkazem fušeřiny a je lepší jim utrhnou ruce v ramenou?

Prosím tedy o radu, zda je toto normální, nebo je to fušeřina a bude nejlepší všechny desky sundat a trvat na dokolalém prolepeném parotěsu, dokud nejsou zasádrovány šrouby, než čekat, že budou mapy od kondenzace?

Díky moc všem!

Předmět Autor Datum
Nejsem odborník, ale myslím, že záleží i na tom, co za místnost pod tím podkrovím je. Pokud koupelna…
Lukas1982 25.06.2023 09:41
Lukas1982
Pod celým podkrovím je skladba místností, kuchyně, obývák, ložnoce, koupelna. Patro bude využíváno p…
ixix 25.06.2023 10:04
ixix
Tam to vypadá hodně provizorně. Vidím tam snad i nějaký sežraný trám. Dle fotek tam ta parozábrana a…
Gazda1 25.06.2023 10:20
Gazda1
Asi takhle, mi neslepili řemeslníci jeden spoj, na půdě byly na vatě pochozí desky typ dřevotříska m…
kejki 25.06.2023 22:48
kejki
Jako by tam nebylo nic. Parozábranu ano, když ji lepí na profily tak vysoceparotěsnou, ( např. Jutaf… poslední
radek2 28.06.2023 20:52
radek2

Nejsem odborník, ale myslím, že záleží i na tom, co za místnost pod tím podkrovím je. Pokud koupelna nebo kuchyně, tak bych to předělal. Pokud třeba obývák tak myslím, že tam ta zábrana ani nemusela být. Nejsem ale odborník tak počkej na radu zkušenějšího. Tohle ber jako názor laika ne jako radu.

Pod celým podkrovím je skladba místností, kuchyně, obývák, ložnoce, koupelna. Patro bude využíváno příležitostně, v zimě se topení na 20° očekává jen o víkendech. Jsem názoru, že než toto, tak snad by bylo lepší tam ten parotěs nedávat vůbec, protože když se vzduch bude tlačit ven, půjde to právě těmi neprovedenými spoji, takže koncentrovaně a rosný bod je rosný bod...

Tam to vypadá hodně provizorně. Vidím tam snad i nějaký sežraný trám.
Dle fotek tam ta parozábrana ani nemusí být, protože je totálně nefunkční. A je tam tolik problémových míst kolem trámů, které mají být viditelné, že udělat to pořádně bude hodně náročné.

Dle mého.. udělat výměnu špatných trámů a jestli to má být pořádně, tak to udělat správně s prolepením všech spojů a napojení parozábrany. Bude to drahé a problémové.
Jak je vyřešeno odvětrání prostoru mezi podstřešní fólií a krytinou? Kolik cm vaty tam dávají ( mezi trámy + pod trámy)? Jinak vrstva tepelné izolace pod parozábranou může být maximálně pětina vrstvy nad parozábranou.

Asi takhle, mi neslepili řemeslníci jeden spoj, na půdě byly na vatě pochozí desky typ dřevotříska mezi sololitem a desky se krásně ohnuly do oblouku. A furt žvanil autor něco o tepelném mostě...
Prostě nechápal, že na studené straně tepelný most není mokrý. Že tam fouká z místnosti dole vlhčí vzduch. Naštěstí to bylo z půdy přístupné a lepilo se mimo rastr.
U neslepeného parotěsu nad v létě betonovanýma podlahama byla v zimě vata mokrá.

Jako by tam nebylo nic. Parozábranu ano, když ji lepí na profily tak vysoceparotěsnou, ( např. Jutafol N al 150 ) ne tuto nejlevnější, určitě prolepit k tomu určenou páskou a přilepit při ukončení kartušovým lepidlem . Folii v kuse ( štít - šikmina ) před folií může být izolace v poměru 1 ku 5. ( dříve se uvádělo 1 ku 4 ). Toto je šílené co někdo dokáže.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru