Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Orientacne svetlo vo vypinaci s LED

Po zapojeni LEDky orientacneho svetla vo vypinavi (obdoba kedysi davanych tlejiviek) mi svetlo blika asi tak v 1-2 s intervaloch, su to intenzivne neprijemne zablesky, ked na snad desatinu sekundy blikne na plny vykon. Predpokladam ze cez led sa tam dostane nejake napetie ktore elektronika svetla vyhodnoti, zapne zdroj, ale hned sa vypne nakolko tam nieje skoro ziaden prud . . .
Bohuzial vypinac je dvojity, asi 5, len vypinac, nema prepinaci kontakt - ten by vsetko riesil. Je to nejaky Legrand, neviem ci v tej rade bude take zapojenie (niesu to klasicke vypinace, ale ako keby len nejaky mikrospinac, ma to zdvih tak 2 mm, ale su to klasicke vypinece na 220)
Existuje nejake riesenie okrem vymeny vypinaca alebo vymeny svetla?
Ine 3 druhy svetla bez problemov, tiez LED.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli máš tu LED zapojenou tak, že přemosťuje ten vypínač (když se ten vypínač sepne tak tu LED (s…
gilhad 23.06.2023 23:13
gilhad
Problém je "len" taký, že obyčajne vo vypínači nemáš zem.
ok 24.06.2023 05:16
ok
Je to nanovo natiahnute, takze je v krabici L, PE aj N. Akurat by sa museli dat namiesto troky wago…
truhlik 25.06.2023 21:16
truhlik
k ledce má být přiměřený předřadný odpor. máš to před sebou a nepíšeš nic. u jednoduchého vypínače p…
lední brtník 26.06.2023 18:32
lední brtník
k ledce má být přiměřený předřadný odpor. Tak snad tam uz je vsetko tak ako ma byt, ked sa to predav…
truhlik 26.06.2023 20:36
truhlik
snad čteš, co sem píšeš: su to intenzivne neprijemne zablesky co se dá pod tím představit? jsou to… poslední
lední brtník 26.06.2023 23:47
lední brtník

Jestli máš tu LED zapojenou tak, že přemosťuje ten vypínač (když se ten vypínač sepne tak tu LED (s příslušenstvím okolo) zkratuje), tak ti tam přez ni teče nepatrný proud a ten stačí, aby se v lustru (nebo kde máš to hlavní světlo) postupně nahromadila energie na ten občasný záblesk. O tom jsem už četl na spoustě míst, nejsi sám.

Jak píšeš, dal by se ten vypínač nahradit přepínačem, "Zapnuto" by připojilo hlavní světlo, "Vypnuto" by naopak připojilo uzemněnou LED a přez hlavní světlo by nic nešlo.

Nejdeli přepínač, šlo by dát tu LED před vypínač proti zemi, jen by pak svítila furt. Což by nemuselo tolik vadit.
Taky by mohla mít ta LED nějakou vhodnou barvu (třeba bílou) a být ukryta v tom vypínači, takže hlavní světlo by ji hladce přesvítilo, ale ve tmě by ten vypínač světélkoval.

Je to nanovo natiahnute, takze je v krabici L, PE aj N. Akurat by sa museli dat namiesto troky wago 4rky, a skusit dostat ten tenky kablik od led do wagovky. S packami tam uz nedostanem, su vecsie. Niekde zapasim s miestom ua aj tam kde su len 3jky.
Este som nasiel oddkaz na "odtsranenie blikania led" kde ponukaju na privod (svorkovnicu) svetla kondenzator od par centov az po 4 eura :-) alebo kondenzator v kombinacii s odporom.
A u jedneho svetla to cez den neni nevidiet, u druheho jasne zablesky kazdu sekundu na plny vykon. Tym vyvstava otazka, ci jedna hodnota bude stacit na obidva pripady.

k ledce má být přiměřený předřadný odpor. máš to před sebou a nepíšeš nic.
u jednoduchého vypínače pro 1 světlo bych to nečekal, respektive tomu jde snadno pomoct.
ale třeba u chodbové kombinace dvou vypínačů a delšího vedení se můžou dít věci, pozorovatené třeba s polosvítíci fázovkou. zas nepíšeš co máš.
tak nač se vzrušovat.

snad čteš, co sem píšeš:

su to intenzivne neprijemne zablesky

co se dá pod tím představit? jsou to záblesky vyšším jasem, než odpovídá trvalému svitu? pak tam možná není předřadný odpor, ale kondenzátor.
nebo je nepříjemné jen samotné blikání, ale záblesky jasnější nejsou? pak to může být odtékání proudu do nějakého svodu po cestě / kapacity proti zemi.

taky jsem se ptal na způsob zapojení, který by možný svod vysvětlil, zase nic. já ti nechcu kazit náladu, už se na nic ptát nebudu.
třeba si někdo to samé půjde koupit, vypínač rozebere aby zjistil, co je tam za předřadná "impedance". pak si to zašroubuje do zdi, pak i do chodby, aby zjistil v jakém zapojení to bliká. já určitě ne.
ty informace už tu mohly být dávno, ale nějak se nedaří je sem dostat.

už jen obecně: slabý svit ledky by šel stáhnou paralelním odporem k ní (1k je už dost nízko), někteří prodejci ledek preferují mkt kondenzátor (netopí, ale je větší).
aby to reálně někdo navrhnul, musel by znát víc podrobností jak se to chová. kutil možná vyzkouší odpor 2-3 hodnot, spočítá si že se nepřehřeje a vyřešeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru