Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem RD zmena vytapeni z uhli na plyn

Mame v RD vytapeni na uhli, kotel ma vykon 20 kW, je umisten ve sklepe, chtel bych to predelat na plyn.

1) Myslite, ze je to za soucasne politicke situace rozumne, v souvislosti s valkou v Ukrajine, problemum s dodavkami plynu do Evropy a tim souvisejici vyssi cenou plynu? Me se zda ale, ze elektrika i uhli zdrazili vic nez plyn.
2) Je mozne nechat zapojeny do rozvodu topeni i soucasny kotel na uhli? Kdyby byl problem s dodavkou plynu nebo elektriny, abych mohl nouzove vytopit RD uhlim. Muzou byt oba kotle napojeny na stejny komin?
3) Rozvod do radiatoru je bez cerpadla, tedy samotiz. Je lepsi dat plynovy kotel nahoru do patra na chodbu nekam vedle vyrovnavaci nadoby (nejvyssi bod okruhu), nebo dolu do sklepa vedle kotle na uhli?
4) Kolik to asitak bude stat, kdyz mi to bude delat nejaka topenarska firma? Plyn mame privedeny az tesne pred barak.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám staré radiátory se silnými ocelovými trubkami a chtěl bych je nechat, kondenzační plynový kotel…
osobne 18.06.2023 09:40
osobne
Na kondenzační kotel musíte mít samozřejmě odtok . To vám udělají a normálně to odkapá do kanalizace…
jenda d 18.06.2023 10:55
jenda d
musíte mít samozřejmě odtok Stačí kýbl.
Rce 26.07.2023 23:07
Rce
A za jak dlouho bude plný?
osobne 27.07.2023 20:43
osobne
podle toho, jak moc budeš v kondenzačním režimu. Pokud budeš topit na 75°, tak si myslím, že ti tam… poslední
touchwood 28.07.2023 11:59
touchwood

Mám staré radiátory se silnými ocelovými trubkami a chtěl bych je nechat, kondenzační plynový kotel asi nepříchází v úvahu, z toho prý musí být zajištěn odtok vody? Potřebuji teplotu vody kolem 75 °C podle toho, kolik mi ukazuje kotel na uhlí. U uhlí už nechci zůstávat, protože se musí příkládat, je z toho špína, jak máme teď nějaký ten o něco málo nízkoemisní kotel, tak špatně táhne komín, apod., jak člověk stárne, tak už to uhlí nezvládá, je to dřina. Budu tedy potřebovat předělat to na normální kotel na plyn a vyvložkovat kvůli tomu komín. Projekt dělají rovnou ty firmy, co se zabývají montáží plynových kotlů?

Na kondenzační kotel musíte mít samozřejmě odtok . To vám udělají a normálně to odkapá do kanalizace . Pokuď nejsou peníze problém není co řešit a dejte si třeba poptávku po internetu viz aaapoptávky a podobné . Komín samozřejmě vyvložkovat .
Asi bych pak šel cestou , jak bylo naznačeno u prvního příspěvku , kdy bych si pořídil sálavé kamna . Upravil (otevřel) dispozici , aby jste vytápěl co největší prostor . Ono stačí pár metru dřeva za sezonu . Zajistí to nezávislost a jdou na nic ohřát i pokrmy . Sálavé teplo je velice příjemné .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru