Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem RD zmena vytapeni z uhli na plyn

Doplním:

Cena kondenzačního kotle je cca 30-90 tisíc podle toho co od něj budeš požadovat (výkon, značka, ohřev TUV, zásobník, apod.), instalace a vyvložkování komína přijde na dalších 20-50 tisíc (podle výšky komína, náročnosti, apod.), trubky na plyn s tlakovou zkouškou apod. odhaduju tak 20-30 tisíc + cenu za projekt.
Pokud máš barák dobře izolovaný, tak kondenzák je asi to nejlevnější, co se nyní dá pořídit a i nákladově to nebude úplně masakr. Životnost kotle počítej stejnou jako u tepelného čerpadla, tj. 10 let.
Pokud máš komín s více kouřovody, tak nebude problém mít dvojí zdroj tepla (uhlí+plyn). V opačném případě lze v některých případech nechat postavit nové komínové těleso z nerezu. Co tě ale čeká určitě, je přechod ze samotíže na nucený oběh, ideálně i s redukcí objemu otopné vody (tenčí trubky a radiátory). Tady počítej cca 6000 na radiátor a trubky měď cca 130Kč za b.m.

Co se umístění kotle týká, je to skoro jedno, jediný problém umístění v místnosti je ten, že zabírá místo a je trochu slyšet, plus počítej s občasným bordelem při čištění nebo vypouštěním vody. Ke kotli rozhodně doporučuju koupit magnetický odkalovací filtr: https://www.bola.cz/odkalovac-s-filtrem-a-magnetem-caleffi-dirtmag-545376-1?gclid=CjwKCAjws7WkBhBFEiwAIi16890xhWYMfE4ZJGuo3RPXkcnUdhaLRZyI0rZ5XzF2KXeB6lAdCciQzhoCv-EQAvD_BwE

Alternativa je tepelné čerpadlo, kvalitní izolace baráku a FVE ideálně s nějakým tarifem s virtuálním bateriovým úložištěm, ale to jsme na ceně okolo milionu a ještě za podmínky, že se ti podaří FVE připojit do sítě a nežiješ v lokalitě s náročnějšími klimatickými podmínkami. Za mě je to nesmysl.

Pokud se ti podaří udržet kotel v kondenzačním režimu (teplota vody nesmí překročit 45 °C), tak se jedná o celkem úsporné řešení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny