Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrolytické kondenzátory – vysychání -Nepochopitelný problém

tak určitě, desítky let tady bylo jen 50hz (100hz zvlnění za graetzem). jsou to třeba dnes nesehnatetelné těžké napájecí adaptéry ve tvaru kostky.
u nich se používají běžné elyty měřené na nízkých kmitočtech, které ovšem ve spínaných zdrojích prakticky nefungují - a to tu jde. u nich se obvykle esr ani neudává, nemá význam.

Jak je to možné, když všechny koďany ukazovaly po dvojím měření správnou hodnotu????

já mu píšu co je příčinou.
taky jsem záměrně použil termín "ruční měřáky kapacity", ať je jasné, o jaké kategorii se bavíme. právě tímto krámem naměřil tazatel zdánlivě stejnou kapacitu vadného i nového elytu.
a snad není tajemstvím, že kmitočty dc/dc měničů jsou zhruba mezi 100-500khz. (běžný elyt se na tomto kmitočtu chová spíš jako indukčnost)

takže nebudeme mystifikovat: kapacita elytů, používaných ve spínaných zdrojích, se měří pro datasheet při 1khz, to už má jakousi vypovídací hodnotu.
jak píšeš, jsou servisní měřáky impedancí, kde je možné zvolit měřicí kmitočet 10khz nebo více - tam by tazatel mohl zvolit přepočet na esr nebo svod, podle toho co v daném použití převažuje. a bylo by okamžitě jasno.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny