Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Redukce 380V / 220V ctyrkolik

Podle současně platných norem se již nesmí realizovat systém TN-C (společná ochranná a pracovní nula), kde toto bylo možné. Takže se ani nevyrábí takováto redukce. Píši "realizovat", ovšem ještě stále se používá, v mnoha instalacích, tato soustava, u níž toto reálně možné je.
Tedy pokud je záměr použít tuto redukci u starší soustavy TN-C, je to možné, ale pouze v rozporu se současnými normami a to tak, že se ve 4 -kolíkové vidlici 400V (3 fáze +PEN) zapojí jedna fáze a na kolík PEN se zapojí oba vodiče N i PE pro "redukční" zásuvku 230V 1+N+PE, kde jsou již pak oba odděleny. A 1 fázový spotebič je pak zapojen již na rozdělené vodiče N a PE. Nebo i pro kabel "prodloužení" 230V, kde jsou pak, i v tomto "prodloužení", vedeny už samostaně (kterýžto požadavek býval již i dle norem dřívějších).
Pokud by šlo ovšem o novou el.instalaci v soustavě TN-S (samostaná ochranná a pracovní nula), kde by byla použita 4 kolíková zásuvka 400V (tedy 3 fáze + PE, což je možné v případě napojení třeba 3 fázového motoru, bez potřeby vodiče N), tak to možné není.
Ovšem předpokládám, že jde pravděpodobně o ten případ použití ve starší soustavě TN-C.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny