Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdíl v cihlách

Dobrý den, jaké cihly se hodí na nadstřešní část komínu? Budeme ho rekonstruovat, spodní část (asi 6 řad) je z klasických oranžových cihel a je omítnutá a zbytek je z bílých cihel - tato část je neomítnutá.

Koukal jsem na internet, jaké cihly se nabízejí a jsou tam: pálené, lícové, vápenopískové, šamotové, zvonivky. Ty oranžové jsou tedy označované jako pálené, ty bílé jsou vápenopískové?

Předmět Autor Datum
Zásadní je nasakavost cihel. Zjistěte si tedy v technickém listu tyto hodnoty. Asi nejlepší na to bu…
Jenda d 23.04.2023 13:07
Jenda d
Nyní se většinou používají na moderní kotle komínové systémy. Pokud se jedná o komín na tuhá paliva,…
nerady 23.04.2023 16:05
nerady
Už více "klasických" nadstřešních částí komínů jsem dělal z těch bílých vápenopískových a vydržely a… poslední
George63 23.04.2023 21:05
George63

Nyní se většinou používají na moderní kotle komínové systémy. Pokud se jedná o komín na tuhá paliva, jde o to kolik do toho chce dotyčný vrazit peněz. Každá ta cihla stojí jiné peníze. Dále je nutné nahoru udělat věnec s okapovou drážkou. Většinou se to nyní nechává oplechovat jelikož, se tím zmenší poškozování vlivem počasí a není vidět vnější poškození, které vadí při revizi komínu. Dobré je také nechat udělat nahoru plechový kryt, který zamezí zatékání dovnitř komínu. Bílé cihly jsou vápenopískové. Šamotové cihly jsou velmi drahé a primárně jsou určeny na vysoké teploty a sucho (samozřejmě, že když je má člověk levně není problém je použít).

Už více "klasických" nadstřešních částí komínů jsem dělal z těch bílých vápenopískových a vydržely a drží už dlouhá léta. Důležité je je dobře a správně vyspárovat, aby mezi ně nezatékala voda. Na horní část pak udělat kvalitní krycí desku (kvalitní beton, odkapovou drážku a hranu ze spodní strany dost daleko od cihel a vrch spádovat a zaglajtovat cementem). Případně použít prefabrikát desky vhodného rozměru. Mezi komínovky a volný prostor v cihlách je vhodné použít tepelnou izolaci (já používal "chudý" perlitobeton - hodně perlitu a pouze trochu cementu).
Jinak, v současné době, je možno využít hotové komínové stavebnicové komponenty. Je to jednodušší, ale pokud se nepočítá práce, asi dosti dražší. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru