Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výber matraca do 500€/12000kč

Nazdar, má niekto skúsenosť s výberom matraca v poslednom období? Technológie sa predpokladám znova posunuli a neviem sa rozhodnúť aký typ zvoliť. Viem že je toho plný internet ale nechcem počúvať názory predajcov čo je dobré ale skôr reálne skúsenosti. Mám váhu cca 75kg a preferujem skôr tvrdší matrac. Spím prakticky vždy na boku. Vyberám niečo z tohto:
penový - https://www.zdravotne-matrace.sk/spimsi-tvrdo/
latexový - https://www.zdravotne-matrace.sk/horse-dream-gold-luxusny-prirodny-matrac/
pružinový - https://www.zdravotne-matrace.sk/pantera-coco-s1000-tastickovy-matrac/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
re4zon: Podľa mňa je najvzdušnejší práve latex. Samotný materiál možno až tak nie ale má vertikálne…
KMX 22.04.2023 14:04
KMX
Latex je nejmin vzdusny. Kdyz do nej udelas diry, pochopitelne ho profouknes. Ovsem to muze mit pena… nový
re4zon 22.04.2023 19:59
re4zon
loni jsem měnil matraci a podezřívám předchozí dost tuhý model ze zádových problémů. od výměny si br… nový
lední brtník 22.04.2023 21:43
lední brtník
To číslování je spíš přibližný. Ta tebou vybraná HORSE DREAM GOLD 5/6 18cm. Já mám ozkoušeno: MEMO… nový
RedMaX 23.04.2023 11:36
RedMaX
Vďaka za hodnotné informácie. Nechám si ešte týždeň na rozmyslenie. Z môjho pohľadu vyzerá dobre htt… nový
KMX 23.04.2023 12:03
KMX
A co kvalitni futon? nový
re4zon 23.04.2023 13:13
re4zon
Pozdravujem, tvrdý matrac je fajn, pokiaľ KMX nemáš široké boky. Pri spaní na boku na tvrdom matraci… nový
Ifča-pifča 27.04.2023 14:01
Ifča-pifča
Kúpil som tento https://www.zdravotne-matrace.sk/horse-dream-gold-luxusny-prirodny-matrac/ a po dvoc… poslední
KMX 13.05.2023 10:47
KMX

re4zon: Podľa mňa je najvzdušnejší práve latex. Samotný materiál možno až tak nie ale má vertikálne kanáliky ktoré sú dosť husto po celej ploche čiže vlhkosť sa vždy dostane touto cestou najmenšieho odporu von z matraca. Penový matrac bude pochopiteľne držať veľa vlhkosti a taštičkový je určite na tom lepšie ale aj ten má v hornej časti penovú vrstvu. Dobre to vidieť na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=nFHhDeOFGIg kde vetrák fúka zo spodu a testuje tie materiály.

Jan Fiala: Zaujímavé že tým pružinám nevadí to zmotanie do rolky :-) Ten konkrétny taštičkový ktorý zvažujem má v popise že sa dodáva v plnom rozmere. Zatiaľ je to moja druhá voľba ten taštičkový. Pozeral som nejaké porovnávacie videá a napríklad na tomto to dobre vidieť https://www.youtube.com/watch?v=aVb-8hGSQt4 Presne takéto niečo hľadám a presne ako píšeš že bežná pena nepríjemne hreje. Toto by malo byť v prípade tohto tuhého latexu vyriešené. Aktuálne mam na mojom matraci vrchnú vrstvu pamäťovej peny. Keď som to kupoval tak som si hovoril aká super vec a dnes narovinu poviem že skôr je sračka na efekt. Je síce pekné že sa to vracia pomaly ale z praktického hľadiska blbosť. Pružina alebo tento latex je oveľa pohotovejší respektíve pružný.

Latex je nejmin vzdusny. Kdyz do nej udelas diry, pochopitelne ho profouknes. Ovsem to muze mit pena taky a ta co jsem linkoval ma. Navic nespis na vetraku a nevim jak si predstavujes proudeni vzduchu, kdyz na tech dirach lezis. A na matraci patri chranic, idealne vodeodolny a paropropustny. Kazdopadne tvrzeni "latex je vzdusny" je asi jako rict, ze voda je sucha.

loni jsem měnil matraci a podezřívám předchozí dost tuhý model ze zádových problémů. od výměny si brumím.
v matracích se nevyznám, asi málokomu se podaří dostatečně vyzkoušet více druhů. jen jsem měl jasno, že matrace na více let nemůže stát 3-4t., že ta nízká cena se musí vymstít.
https://www.matracezahubicku.cz/vysoka-luxusni-matrace-s-pametovou-penou-tony
neříkám že je to nejlepší typ pro všechny, ostatně ten nápad s kokosákovou deskou na dolní straně jsem doteď nepobral. spát na té straně můžou jen masochisti.
vysoká matrace je super, střední tuhost taky odpovídá tomu co nejvíc čekám.
na fotkách jsou nějaké powerpointové fantazie jak model matrace údajně vypadal před r.2021, dnes to má asi 3 vrstvy.
případně vzít jiný oboustranný model bez kokosáku a každý měsíc testovat jinou tuhost.
mají i zahraniční webík: https://www.matracehravo.sk/

To číslování je spíš přibližný.

Ta tebou vybraná HORSE DREAM GOLD 5/6 18cm.

Já mám ozkoušeno: MEMORY COMFORT 4/5 20cm, ELITA 5 16cm, ATLANTA 5 15cm.

Tu poslední ATLANTA jsem kdysi kupoval tetě, spalo se jí na ní dobře, ale už jí moc neužila, každopádně chtěla měkčí matraci a tahle jí připadala ok, já na ní nespal, ale když jsme jí vybírali, tak mi přišla měkčí než ta, kterou jsem tehdy už měl na chalupě ELITA. Přitom obě mají tuhost 5. No a teď mám doma tu MEMORY COMFORT a spim na té straně, která je tužší, takže také 5 a podle mě je z nich jednoznačně nejtužší.

---

Teda k tomu, co píše JaFi, že se do pěnové propadá. To proto, že zkoušel pěnové měkké, ta MEMORY COMFORT je jak prkno. Někdy jí chci zkusit otočit, abych měl tu měkčí stranu. Mně se totiž určitě nejlépe spí na té ELITA na chalupě, a do té se propadám myslím přesně, jak k dobrému spánku potřebuju.

Jinak teda tyhle stupně tvrdosti je jasný, že když chce někdo tvrdou, že bude vybírat spíš tvrdší, ale důležitější je výška. Kvalitní pěnová matrace musí mít aspoň těch 15 cm, 18-20 cm už je jistota, že to bude dobrý.

---

Ta mpo-matrace, ty si dáš objednávku a oni to vyrobí, nastříhají nebo když mají skladem tak jen zabalí, ale rozhodně to nikde neleží ve stlačeném stavu, proto mají dodací dobu od objednávky myslím až 20 dní, ale mě to naposledy poslali už po 8 dnech. Nicméně teda se mi protáhla rekonstrukce bytu, takže nakonec ta matrace ležela stlačená skoro dva měsíce a absolutně jí to neublížilo. Nicméně je jasný, že ideální je to stlačení neprotahovat.

Vďaka za hodnotné informácie. Nechám si ešte týždeň na rozmyslenie. Z môjho pohľadu vyzerá dobre https://www.zdravotne-matrace.sk/horse-dream-gold-luxusny-prirodny-matrac/ síce je drahší ale keď zohľadním že ležím na tom 1/3 života tak prečo šetriť. Trocha sa obávam či nebude 5-6/7 priveľa ale z toho čo píšeš + z mojej skúsenosti by to nemal byť problém. Aktuálne mám 4/7 a už od začiatku som to bral ako dosť mäkký matrac. Mám problémy s chrbticou už od detstva + alergie a spomínam si že kedysi keď som chodieval s tou chrbticou za ortopédom tak neraz som počul názor na to že matrac má byť tvrdý. Vlastne kdekoľvek sa pýtajú nejakého ortopéda na toto tak hovoria že tvrdší matrac je vždy lepší. Mám dosť fyzicky náročnú prácu čiže potrebujem poriadne zregenerovať chrbticu a toto je gro celého problému. Teraz mám mäkký matrac a ráno som viac doriadený z toho spánku ako večer. Takže buď je to fakt matracom a tvrdší variant pomôže alebo mám už chrbticu nenávratne poškodenú. Dúfam že to prvé :-D

Pozdravujem,
tvrdý matrac je fajn, pokiaľ KMX nemáš široké boky. Pri spaní na boku na tvrdom matraci mám vždy otlaky. Takže dávam prednosť klasicky penovému matracu, alebo ako sa prezývajú "molitanové", ale s posunom technológií, ako píšeš a teda hustá pena a na vrchu pamäťovka. Takže nemusí byť mäkký, ale hustý a tým pádom lepšie roznesie tlak, ale aj podoprie správne chrbticu. Je to fajn aj vyskúšať. Vysoké vrstvy pamäťovky zase nemusia vyhovovať každému.
Aha tu napr. https://www.dreamlux.sk/pegas-plus-pamatovy-matrac-s-konskym-vlasiom-90-x-200-cm

Kúpil som tento https://www.zdravotne-matrace.sk/horse-dream-gold-luxusny-prirodny-matrac/ a po dvoch nociach nechcem robiť veľké závery ale zatiaľ si nie som úplne istý či to bola dobrá voľba. Aj vzhľadom na cenu som mal veľké očakávania a teraz neviem či to malo naozaj zmysel priplácať za drahší matrac. Od CZ výrobcu MPO nadštandardne zabalený v plnom rozmere bez komprimácie v hrubej fólii, hrubom papieri a nakoniec v bežnej fólii. Poťah EcoSpirit vyzerá byť kvalitný. Pod poťahom je aj sieťka ktorá dodatočne fixuje tie vrstvy čo je tiež plus, na videu od eshopu to nebolo vidieť. Tuhosť som vybral myslím výborne aj bez odskúšania. Je to ale dosť subjektívne. Tento latexový materiál je rozhodne niečo iné ako bežná pena. Na okraji je spočiatku mäkší, čím viac sa do peny zatlačí tak kladie čoraz viac a viac odporu čiže skvelé vlastnosti. Vracia sa okamžite späť do pôvodnej polohy čiže úplne niečo iné ako pamäťové peny. Zatiaľ mám skúsenosť len po dvoch nociach spánku a okamžite už prvé ráno som cítil zlepšenie čo sa týka bolesti chrbtice. Pôvodný starý 7 ročný matrac už nedodal potrebnú oporu čiže do budúcna už budem vedieť že podobné problémy netreba odkladať. Mal som matrac vymeniť už pred rokom. Jediné negatívum je otázka životnosti pretože z mojej skúsenosti mám trocha podozrenie že tento matrac nevydrží ani zďaleka to čo sa deklaruje pre latexové matrace takéhoto typu. Možno sa mýlim a je to len odhad. Ráno po 8 hodinách spánku na tomto matraci je vidieť že v mieste najväčšej záťaže sa matrac nevrátil späť do rovnej polohy. Síce píšem vyššie že sa matrac vracia rýchlo späť do stavu bez záťaže ale to platí len pri krátkom zaťažení. Trvá približne zopár minút a matrac sa vyrovná lenže je to zvláštne že čisto nový matrac a už javí takéto vlastnosti. Možno je to špecifické pre tento druh latexovej peny alebo prejde zopár mesiacov alebo rokov a bude na odpis ešte skôr ako lacný penový matrac.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru