Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Solární panel pro obytnou dodávku

Chci pořídit solární panel a chtěl bych radu s jakou kapacitou koupit....v obytné dodávce mám nezávislé topení a kompresorovou lednici hledám nějaký panel aby zvládl dobíjet samostatnou autobaterii ,která bude napájet lednici a topení...děkuji za rady...https://www.enatruck.cz/Autochladnicka-kompresorova-Vigo-Cool-30-l-12-24-230V-s-rukojeti-a-kolecky-d2171.htm https://www.alza.cz/auto/lf-bros-e50-12v-5kw-d6252407.htm

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Najprv si zisti koľko kWh budeš potrebovať na vyhriatie dodávky v priebehu jedného chladného dňa. Na…
ok 15.04.2023 02:40
ok
vybaviť dodávku nezávislým benzínovým (alebo naftovým) kúrením v obytné dodávce mám nezávislé topen…
Prim 15.04.2023 07:23
Prim
[quote]v obytné dodávce mám nezávislé topení a kompresorovou lednici/quote] A to napájaš z čoho? Káb…
ok 15.04.2023 08:09
ok
To topení topí spalováním nafty. Elektřinu z autobaterie potřebu jen pro svoji spotřebu (kterou jsem…
jirka44 15.04.2023 08:57
jirka44
Chladnička má ochranu batérie proti úplnému vybitiu, teda odpojí sa skôr, ako sa batéria vybije. Môž…
ok 15.04.2023 09:49
ok
požiadavky na potrebnú akumulovanú energiu a nabíjací výkon sú príliš vysoké - o tom som písal už sk…
jirka44 15.04.2023 09:59
jirka44
Tou elektřinou se netopí, netopí, netopí... Toto si mal napísať skôr. V takom prípade by som solárn…
ok 15.04.2023 10:18
ok
Toto si mal napísať skôr. odkaz na topení máš v dotazu. poslední
jirka44 15.04.2023 10:33
jirka44

Najprv si zisti koľko kWh budeš potrebovať na vyhriatie dodávky v priebehu jedného chladného dňa. Napr. tak, že dodávku budeš vykurovať elektrickým radiátorom napájaným zo siete cez elektromer na teplotu, ktorá sa bude meniť podľa tvojich požiadaviek (nie celý deň budeš potrebovať rovnakú teplotu a v niektorých hodinách bude kúrenie vypnuté). Zrejme zistíš, že bežná autobatéria s vysokou kapacitou (povedzme 120Ah/12V) ti ani zďaleka nebude stačiť. Využiteľná kapacita takejto batérie sa pohybuje okolo 1 kWh (teoretická je 1,440kWh). Takúto batériu môžeš zaťažovať max. výkonom cca 250W, inak by bola preťažená a rýchle by sa opotrebovávala. Vydrží dodávať prúd cca 5 hodín. Takže na 500W dve takéto batérie, na 750W radiátor tri. Ak budeš potrebovať kúrenie na 10h, tak sa ti zdvojnásobí aj počet batérií...a zrejme prídeš k názoru, že dobrý kožuch a lyžiarske rukavice sú lepším riešením. Ak by si namiesto radiátora použil inverznú klímu, mohol by si ušetriť na kapacite batérií cca 70%. Do týchto kapacitných odhadov nemusíš zahrňovať odber chladničky, pretože tá ti vloženú energiu na chladenie v konečnom dôsledku vráti v podobe tepla.
Ty sa ale pýtaš na solárny panel (že by si mal batériu a systém vykurovania už vyriešený?). Ten musíš mať navrhnutý tak, aby po dobu denného svetla dokázal nabiť batérie na plnú kapacitu. A tento výkon musíš vynásobiť aspoň dvomi, aby si mal energiu aj počas zamračených dní. A musíš počítať s tým, že v silne zamračené dni ti systém nebude stačiť. A nepočítaj s tým, že takýto výkonný panel ti vojde na strechu auta.
Po prečítaní môjho príspevku si už pravdepodobne usúdil, že vybaviť dodávku nezávislým benzínovým (alebo naftovým) kúrením rieši tvoj problém oveľa lacnejšie a oveľa lepšie. Samotnú chladničku ti bežná autobatéria utiahne (aj keď lepšia - trvanlivejšia - by bola trakčná batéria). Môžeš ju dobíjať z alternátora (pokiaľ s tou dodávkou aj jazdíš). Ak nejazdíš, tak cca 500W solárny panel na streche by mohol stačiť - snáď by tam tých niekoľko štvorcových metrov panela vošlo...

[quote]v obytné dodávce mám nezávislé topení a kompresorovou lednici/quote]
A to napájaš z čoho? Káblom zo siete 230V? A chceš to nahradiť batériou so solárnym článkom? V tom prípade platí to, čo som už napísal, ale posledný odstavec je zbytočný. A ak to je inak, tak to popíš bližšie.

Chladnička má ochranu batérie proti úplnému vybitiu, teda odpojí sa skôr, ako sa batéria vybije. Môžeš ju preto pripojiť aj na zásuvku napájanú štartovacou batériou čo máš v aute bez obáv, že by si nenaštartoval. V normálnej prevádzke chladnička odoberie z autobatérie 12V cca 20 Ah za 24 hodín prevádzky. Ak tam máš 24V, tak chladnička odoberie polovicu z uvedených Ah. Nevidím reálne napájať kúrenie z batérie nabíjanej solárnym panelom, pretože požiadavky na potrebnú akumulovanú energiu a nabíjací výkon sú príliš vysoké - o tom som písal už skôr.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru