Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krbová kamna - revize - pojistná událost

zdravím,
před deseti lety nám v RD postavili krbovou vložku s obestavbou. montovala odborná firma, fakturu nemám, odborná firma je nedostupná.

teď po deseti letech došlo k poškození obestavby krbu, kdy začala hořet dřevěná římsa (součást obestavby), římsu jsem vytrhl a uhasil a při tom poškodil i obestavbu (obestavba je izolační desky, na tom zvenku perlinka).
Uhasil jsem to, zavolat místního krbaře, ten odhadl škodu cca 10.000,- (práce + popraskané dvě tři izolační desky + římsa).

Barák mám pojištěný, pojišťovna po mně chce revizní protokol o provedení odborné montáže vložky (což zřejmě nemám). Chápu že bude dělat pojišťovna ofuky a zkouší se z toho vykroutit, ale škoda mohla být třeba milion, ale nakonec jen cca 10tis.
Revizi spalinových cest mám každoročně bez závad.

Vložka je bez výměníku , řekl bych 7 kW.

částka není pro mě smrtící, ale každá kačka dobrá a pojištění platím už 10 let bez plnění tak jsem si říkal že požádám o úhradu.

Když kupuju TV tak je to taky bez odborné montáže, koupil jsem šporák zasunul pod linku a vidlici strčil do zásuvky. sám, bez odborné montáže. Zapojení pračky taky dělám sám a v případě potopy nebudu mít protokol o zapojení.

Neřešil někdo něco podobného, nějaká zkušenost?
díky

Předmět Autor Datum
Škoda, že nemáš fakturu. I tak se z toho ale budou chtít všichni vykroutit. Už vidím zprávu "topení…
Lukas1982 07.04.2023 11:07
Lukas1982
CHápu vás.Mě se podařilo uvařit kotel.Ale nakonec jsem to pojišťovně nedal.Také mě to dělala firma A…
kap.dabač 08.04.2023 13:16
kap.dabač
jestli to bylo placenopřevodem z účtu , mohl by stačit výpis..
paul 08.04.2023 15:36
paul
Tak trochu nechápu "dřevěnou obestavbu krbu". Dřevěná římsa nad krbem se přímo nabízí, že při výšleh…
George63 08.04.2023 18:04
George63
Krby by mne nikdy nenapadlo Jeden se nestačí divit, ale možné to je.
čumil old 08.04.2023 20:29
čumil old
Oldo, tak pokud vidím v odkaze, tak jde o "dekorativní" krbovou římsu. Z čehož usuzuji, že jde pouze…
George63 08.04.2023 22:52
George63
Tak zrovna tohle je jen ozdoba do místnosti, to snad není určeno přímo k ohni, ne? Čekal bych spíš…
rokator 19.04.2023 15:41
rokator
Nebo další příklad. ;-) Krb na naší chatě, s krbovou vložkou vlastní výroby. Původně klasický otevře…
George63 19.04.2023 16:13
George63
Koukám, že ses se schodištěm docela vyblbnul. Za socíku jsem vyráběl schodiště (je to jako jednotliv… poslední
nerady 19.04.2023 20:20
nerady
Krbové římsy ze dřeva jsou k vidění v Anglii, jaké tam mají předpisy netuším. Ovšem v každém případě…
čumil old 19.04.2023 19:55
čumil old

Škoda, že nemáš fakturu. I tak se z toho ale budou chtít všichni vykroutit. Už vidím zprávu "topení nevhodným palivem a následné přehřátí".
Zkus dát ten dotaz na právní poradnu, tam budou vědět víc. Možná ještě kontaktovat tu firmu, jinak myslím, že jsi bez šance.

CHápu vás.Mě se podařilo uvařit kotel.Ale nakonec jsem to pojišťovně nedal.Také mě to dělala firma Ale nebyl tam pojistní ventil protože to dříve byla samotíž.No a ten tlak nekomenzovala vyrovnávací expanzní nádoba která ten pojistný ventil má ale je přes celý barák u plyn kotle.Teda byla to pěkná šlupka ale asi mě má pán bůh rád a strážný anděl zrovna byl přítomen.Praskla pojistka u oběhového čerpadla.Holt jen jsem si chtěl přitopit a ušetřit za plyn.Ale protože vím že jsem vůl tak už to nepotřebuji slyšet od popjišťovny.Kotel se dá v pohodě opravit ale protože nesmím svářet obloukem tak musím to dát někomu zavařit .

Tak trochu nechápu "dřevěnou obestavbu krbu". Dřevěná římsa nad krbem se přímo nabízí, že při výšlehu plamene z krbové vložky (z jakéhokoliv důvodu) chytne. Krby by mne nikdy nenapadlo obestavovat hořlavým materiálem. Pak rovněž, jak mohla ta obestavba - římsa tedy chytit? Neodbornou, nebo neopatrnou obsluhou? A pokud jste byl u toho přítomen a zabránil dalšímu hoření svým zásahem, tak poslední argument by se určitě rovněž nabízel.
To nejsou argumenty proti Vám, ale tyto budou pravděpodobně použity i zástupcem pojišťovny a případně i jejich obhájcem, pokud by jste šel do soudního sporu. A těžko se budou vyvracet a vysvělovat. Pokud to byla práce firmy a na zakázku, pak by byla jedinná možnost se soudit s touto, ale dle Vašeho vyjádření je to pravděpodobně nemožné. A jde-li dnes o škodu 10 tisíc, tak soud by Vás vyšel pravděpodobně podstatně dráž a s nejistým výsledkem.

Oldo, tak pokud vidím v odkaze, tak jde o "dekorativní" krbovou římsu. Z čehož usuzuji, že jde pouze o dekoraci, ale asi ne o lemování funkčního krbu. Což je vidět i na ukázce, kde jsou v něm umístěny pouze nějaké svíčky. Ale nechci se přít.
Nakonec i protipožární předpisy určují minimální vzdálenost hořlavých látek (dřevěných stěn a nábytku) od topného zdroje na pevná paliva (kamna, krbová kamna, sporáky) a těžko by tomuto takováto i jiná dřevěná krbová římsa odpovídala.

Nebo další příklad. ;-) Krb na naší chatě, s krbovou vložkou vlastní výroby. Původně klasický otevřený krb, v něm pak dodatečně vybouráno zrcadlo a upraven vnitřek a horní krytí otevřeno a překryto částečně pootevřeným plechovým (uzavíratelným) krytem. A vzhledem k zachování jeho původního vnějšího vzhledu a tvaru, vyrobena originální krbová vložka. Vytopí, jako hlavní zdroj vytápění, celou, poměrně velkou a zateplenou chatu. V provozu už víc jak 20 let.

Koukám, že ses se schodištěm docela vyblbnul. Za socíku jsem vyráběl schodiště (je to jako jednotlivé články válečkového řetězu stavěné na sebe a můžeš schodiště v prostoru "vlnit"), nyní bych už do toho žádného soustružníka neukecal. :-)

Krbové římsy ze dřeva jsou k vidění v Anglii, jaké tam mají předpisy netuším. Ovšem v každém případě to považuji za dekoraci určenou pro porcelánové pejsky a podobné ať v UK nebo tady.
V pořadech o záchraně starých domů to zhusta dobývají na další prodej.
Je pravdou, že tamní krb byl o hodně hlubší než současné výrobky.
Ale zase neměl dvířka, což je součást těch našich.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru