Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyřezat rovný závit očkem

Dobrý den. Poradil by mi nějaký hodný člověk, co dělám špatně, že když vyřezávám jaký koli závit očkem, tak mi VŽDY uhne ke straně. Na mini soustruh nemám jako invalidní důchodce peníze. Moc děkuji za každou radu. Michal

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V podstatě je potřeba dodržet při ručním řezání očkem dvě zásady tyč na který budete řezat závit mus…
kap.dabač 31.03.2023 15:42
kap.dabač
Moc děkuji, ale nevím jak s tou stojanivou. Mám různé, ale co otáčky???.
medvidek181 31.03.2023 15:56
medvidek181
Já to dělám tak, že si u vrtačky dám "neutrál" a začátek řezání závitu točím rukou za sklíčidlo vrta…
nerady 31.03.2023 18:35
nerady
Ale on chce řezat očkem vnější závit. poslední
Rce 02.04.2023 23:09
Rce

V podstatě je potřeba dodržet při ručním řezání očkem dvě zásady tyč na který budete řezat závit musí být upnuta kolmo.Závitové očko s vratidlem musí svírat k obrobku - tyči na které chcete vyříznout závit zase ve vodorovné rovině a svírat úhel 90 st.Toť teorie při které se ani zkušenému strojnímu zámečníkovi nepodaří vyříznout kloudný závit v délce 30 mm.Důležité také je aby očko bylo ostré.A mazat. pokud nemáte fermež tak je dobrý rostlinný olej.No a při nasazení a řezání sledovat rovinu vratidla a neustále korigovat.Ale skudečně nejlepší řešení je to začít v té stojanové vrtačce.Stačí naříznout cca tři závity a pak je po problému.

Já to dělám tak, že si u vrtačky dám "neutrál" a začátek řezání závitu točím rukou za sklíčidlo vrtačky. Když se závit chytne, tak závitník uvolním ze sklíčidla a závit řežu vratidlem ručně. Dělám to tak u sadových závitníků do díry. Závit na kulatinu moc nedělám (používám závitové tyče nebo šrouby s tělem kterým uříznu hlavu). Staré stojanové vrtačky V20 a další mají možnost použít nízké otáčky a zpětný chod k řezání závitů, je to však pro strojní závitníky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru