Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace vetších proudů z baterky

Dobry vecer. Chtel bych vyzkouset nejake vratne pojistky, co tu mam, sice vim udaj, pri kterem proudu by mely obvod rozpojit, ale chtel bych si to odzkouset zapojenim regulace proudu z baterky se zapojenim multimetru (mereni proudu). Ale nevim, jak proud regulovat, kdyz treba dratove potenciomery jsou treba jen 2W a ja bych potreboval, aby protekal proud treba 4A. Tak jak se to dela, nejaky obvod s tranzistory? Diky..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen upozornění, jiné pojistky jsou na střídavý proud a jiné na stejnosměrný.
Paron 13.03.2023 00:42
Paron
U malých napětí je to vcelku jedno, týká se spíš vyšších napětí, kde na pojistce zůstane hořet oblou… nový
bahno 13.03.2023 07:03
bahno
Mimoto jsou odpory(zejména drátové) krátkodobě výrazně přetížitelné. A jakože fakt dost, mít po dobu… nový
bahno 13.03.2023 07:01
bahno
Jako zátěž můžeš použít žárovku / více žárovek paralelně s napětím odpovídajícím baterii. Pro 12V ne… nový
Jan Fiala 13.03.2023 14:20
Jan Fiala
reba dratove potenciomery jsou treba jen 2W Jsou i daleko větší, neni tomu tak dlouho, co jsme kupo… poslední
ml1 13.03.2023 15:34
ml1

reba dratove potenciomery jsou treba jen 2W

Jsou i daleko větší, neni tomu tak dlouho, co jsme kupovali šoupáky 39 ohmů na 4A https://www.metra-su.cz/cs/produkt/posuvny-valcovy-odpor-opk zatížení 90, 230 nebo 540W (podle velikosti). Je to teda doprodej (zakázková výroba ze zbytků po metře blansko), ale něco podobného se dá sehnat i v zahraničí za značně vyšší ceny ( https://cz.farnell.com/citec-te-connectivity/bfa433r/rheostat-675w-33r/dp/157478 ).
Jinak drátové potenciometry v gme snad bývaly i 5 a 10W ale nevím jak je to teď, tak koukám, a mají i 12.5W.
Počítejte při těhle výkonech, že budete muset aktivně chladit, ty výkony platí pro nějakou teplotu okolí (25 nebo 40 stupňů), ale krátkodobě vydrží mnohem víc, přecejenom je to masivní materiál.
Na tyhle proudy už je lepší přepínač, a jen je otázkou, co bude přepínat. Žárovky jsou dobře dostupné, a ještě chvilku snad budou, ale problémem je jejich nelineární charakteristika, to by u měření pojistek jistě vadilo. Lepší by byly odpory, něco co se dá sehnat levně ve velkém množství a nakombinovat. Nebo najít něco, co má vhodný měrný odpor a je to levné. Na měď bych zapomněl, to by muselo být tenké a to by se zase neuchladilo. Co třeba ocelový vázací drát, ale možná ten má pořád moc velkou vodivost (tyhle pokusy jsem dělal už dávno, recykloval jsem třeba spirály z bloků a kalendářů).

Jinak potom se taky dá sestavit nebo pořídit elektronická zátěž. Není to v principu nijak složité, spíš bude problém to uchladit, proto bych koupil hotové, co už někdo vyřešil a nemusí to být profesionální za 100 tisíc. Namátkou koukám na GME https://www.gme.cz/v/1503341/fx-25-dc-elektronicka-zatez-25w-lcd-displej nebo https://www.gme.cz/v/1508357/dc-elektronicka-zatez-15w-usb-a pro větší výkony se daji řadit paralelně. Samozřejmě čína to bude mít za nižší ceny.

Ohledně měření - lepší by bylo měřit to vypnutí osciloskopem, ale při vhodném postupu by i ten multimetr měl stačit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru